Kis pécsiek által készített lampionok közt haladt el az olimpiai láng!

Pécsi általános iskolások készítették azokat a lampionokat, melyek között végighaladt a tokiói olimpia lángja, amikor Kórijama városába érkezett.

hirdetés
Uránia Mozi

A rajzokat az Esztergár Lajos Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ (ECSGYK), valamint a Murál Morál Egyesület közös nyári táborában készítették a pécsi gyerekek – olvasható a városháza lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Lámpások Fesztiválja nemzeti ünnepnek számít Japánban. Ilyenkor lámpásokat készítenek, amelyekbe égő gyertyákat tesznek, majd a folyókra, vagy a tengerre helyezik őket, és hagyják elúszni.

Ezzel a családok az elhunyt szeretteikre emlékeznek, a lampionok fénye vezeti a család elhunyt tagjainak lelkét.

A közleményből az is kiderül, idén a kórijamai fesztivál szervezői a világ számos pontjáról kértek rajzokat, hogy kifejezzék a nemzetek összetartozását és együttműködését. Magyarország tokiói nagykövetének, a Pécsről származó Palanovics Norbertnek a közbenjárásával a baranyai megyeszékhelyről is érkeztek rajzok a japán városba.

Összesen 10 lampion készült Pécsen.

Ezeket nemcsak a Lámpások Fesztiválján használták fel, hanem azon az ünnepségen is, ahol a nyári, tokiói olimpia lángját mutatták be a helyieknek, ami óriási megtiszteltetés.

A szervezők nemrég visszaküldték a lampionokat Pécsre, de persze másolatok is készültek, amiket Magyarország tokiói nagykövetségén állítanak majd ki. Az eredeti lampionokat pedig később az ECSGYK ügyfélszolgálati irodáinak váróhelyiségeiben lehet megcsodálni – írja az önkormányzat.

Az idei nyári táborban remélhetőleg még több alkotással bővülhet a tárlat.

A Lámpások Fesztiválján videó is készült, íme:

A kedves kis kezdeményezésről itt írtunk korábban.