Közeleg a tél: így készülnek fel rá Pécsett

A téli szezon általában nem kevés felkészülést igényel az olyan fontos tevékenységet folytató vállalatoktól, mint például a Biokom NKft. és a Tettye Forrásház Zrt. Ugyan az utóbbi telek viszonylag enyhének bizonyultak, nem árt minden eshetőségre gondolni. Lássuk, hogy téliesítenek Pécsett, illetve milyen munkákat folytatnak az ősztől tavaszig tartó időszakban. 

Városi növények

A 2020 őszi virágosítási szezon javában zajlik. Ilyenkor történik az egynyári virágok kiszedése, az ágyások talajmunkáinak, szükség szerinti tápanyag utánpótlásának elvégzése. A virágnád tövek felszedése majd a program végén történik, hiszen ezek a növények így még díszíthetnek az első fagyok beálltáig.

Ezt követően a nyári virágdíszt kétnyári árvácskák váltják fel, melyek közé nem látható módon hagymás növények gumóit is sok helyen ültetik a szakemberek. Az árvácska palántákat a Biokom kollégái állították elő a Városi Csemetekertben, összesen mintegy 25 ezer darabot.

Hagymás növények tekintetében mintegy 30 ezer új, vásárolt virághagyma, és további 20 ezer korábban felszedett, kiválogatott hagyma kerül a közterületre, ám ezeket csak tavasszal láthatjuk majd virágozni.

Az első fagyok beálltáig a frekventált, nagy forgalmú közterületekre kihelyezett dézsás növények fedett, de világos és temperálható helyre történő beszállítását tervezik a városüzemeltetés munkatársai. A leanderek, selyemmirtuszok, babérok összesen 160 nagyméretű dézsás növény ilyen csarnokban vészelik át a telet általában november 15-től április 15-ig. A teleltető helyen további gondozást kapnak a növények, mely során a szakemberek felkészítik azokat a következő évi szezonra.

A város fásítása nem áll meg

Ősztől tavaszig sem állnak meg a munkák, ami a város zöldebbé tételét illeti. Ahogy arról már ítunk, az őszi faültetési szezon a Puskin téren kezdődött október közepén.

Mint megtudtuk, a 2020 őszi – 2021 tavaszi időszakban a város a közterületi faállomány fejlesztését, további fák telepítését tervezi városszerte. A fásítási munkák alapanyagát legnagyobb részben a Városi Csemetekertben előállított faanyag adja, helyszínek tekintetében pedig elmondható, hogy minden városrészben történnek majd ültetések.

Ezekre a helyekre kerülhetnek az új fák

Bizonyos kiemelt helyszíneken – például: Kórház tér, a Kossuth tér, Rókus sétány, Terracina tér – egzóta koros egyedek beszerzését tervezik a szakember annak érdekében, hogy minél mutatósabb elemek jelenhessenek meg. A tervek szerint a város mediterrán hangulatát tovább erősítő növények kerülnek be ezen helyszínekre.

Ezen felül korábban a városüzemeltetési munkák során kiszáradás, vagy balesetveszély elhárítása okán kivágott fák pótlása is zajlik majd. A program végén a tavaszi időszakra közel 600 új faegyedet telepítenek a városi területeken.

Szökőkutak

Az ivókutakat és csobogókat lezárták. A szökőkutakat szintén lezárták, téliesítették. Felkerült a téli burkolat a Petőfi utcában a Bólogató kútra, a Boldogság Házánál lévő Zsolnay centenáriumi emlékkútra és a Színház téri szökőkút – világítást, elfolyó vizek folyókáját – védő burkolata. A többi téli burkolatot a fagyokig – november hó végéig – helyezik fel.

Vízmérők védelme

A Tettye Forrásház arról tájékoztatta lapunkat, hogy – ugyan ez a tél keménységétől is függ – általánosan nem sok elfagyott vízmérőről érkezik társaságukhoz bejelentés, tavaly mindösszesen 7 darab fagy miatt tönkrement szerkezetet jeleztek a felhasználók.

Mint elmondták, az egyetlen kiugró év 2017 volt, amikor országszerte több ezer mérő károsodott a fagy miatt, Pécsen akkor 360 szerkezetet követelt a hideg.

Tavalyi videójukat a mérők téliesítéséről érdemes megnézni, az erről készült tájékoztatót pedig ITT elolvasni.

 Kiemelt képünk illusztráció. 

hirdetés

Hirdetés