LMP: “Ma egy egyetemi adjunktus kevesebbet keres, mint egy árufeltöltő”

Vasárnap délelőtt a Vásártéren tartott sajtótájékoztatót az LMP, melyen a Pécsi Tudományegyetemet érintő 2 milliárdos tervezett elvonás lehetséges következményei miatt szólaltak fel képviselőik. A megszorító intézkedések visszavonása érdekében pedig aláírásgyűjtésbe kezdtek.

hirdetés
Uránia Mozi

„Elég a jövő feléléséből!” címmel tartott sajtótájékoztatót július 19-én a Vásártéren az LMP, melyen Keresztes László Lóránt, a párt frakcióvezetője, Ungár Péter az LMP országgyűlési képviselője és Kóbor József, az LMP-s pécsi önkormányzati képviselő beszélt a Pécsi Tudományegyetemet érintő kormányzati forráselvonás hatásairól.

Ungár Péter, Keresztes László Lóránt és Kóbor József

-A kormány gyakorlatilag egy támadássorozatot indított a magyar felsőoktatás és a hazai tudományos élet ellen. Már az elmúlt évben is foganatosítottak olyan megszorító intézkedéseket, melyeket jellemzően egyeztetés nélkül, vagy éppen az érintettek szándéka és akarata ellenére hajtottak végre. Ilyen az akadémiai kutatóhálózat einstandolása, vagy az elmúlt időszak egyetemeket érintő intézkedései – mondta Keresztes László Lóránt a sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a kormány semmit nem tett az oktatói és kutatói bérek rendezésének ügyében.

-Az a gyalázatos helyzet állt elő, hogy ma egy tudományos fokozattal rendelkező egyetemi adjunktus kevesebbet keres, mint egy árufeltöltő. Amíg ez a helyzet, addig a kormány felsőoktatási fokozatváltást célzó programjának semmilyen hitele nincs – fogalmazott.

Kitért arra, hogy a kormány már nem csak az önkormányzatok működését lehetetleníti el, hanem a felsőoktatási intézményeket is. Itt felidézte, hogy egy korábbi parlamenti vita során Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, valamint a PTE volt rektora elismerte, hogy a kormány „óriási elvonást tervez az egyetem ellen foganatosítani”.

-A vidéki egyetemektől összesen 20 milliárdot akarnak elvonni, a pécsi egyetemtől 2 milliárdot. Ezt az egyetem nem fogja tudni kigazdálkodni, ami elbocsátásokkal fog járni, és jelentős hatással lesz az intézmény további működésére is, ahogy a városra nézve is – hangsúlyozta.

Gyűjtik az aláírásokat az egyetemet érintő megszorítások visszavonásáért

Annak érdekében – folytatta – hogy fel tudjanak lépni a kormány fenti intézkedései ellen, a pécsi és baranyai ellenzéki képviselők közösen Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultak, hogy vonja vissza ezeket a lépéseket, de ezt a kérésüket figyelmen kívül hagyták és visszautasították.

Hozzátette, hogy kérték a kormánypárti képviselőket is, hogy járjanak közben az ügyben, de ők nem is reagáltak a megkeresésükre.

-Látszik, hogy a kormányra nem számíthatnak a pécsiek és a vidéki egyetemvárosokban élők sem. Ezért aláírásgyűjtésbe kezdtünk, mert semmi más lehetőségünk nem maradt, csak az, hogy pécsiekhez és a baranyaiakhoz forduljunk. A célunk az, hogy összegyűjtsünk sok ezer tiltakozó aláírást azért, hogy ezt a gyalázatos megszorítást vissza tudjuk vonatni. A város érdeke ugyanis, hogy megvédjük a pécsi egyetemet – mondta, majd hozzátette, hogy több ezer aláírást összegyűjtöttek, de tovább folytatják az akciót, amíg annyi támogatójuk nem lesz, amire már „nem tud nemet mondani a kormány”.

Ungár Péter kiemelte, hogy ameddig a tudományos- és felsőoktatásban dolgozókat a kormány nem becsüli meg, addig nem is lehet elvárni a minőségi felsőoktatást.

Ők is a közalkalmazotti bértábla alapján kapták fizetésüket – mondta – ami „megalázóan alacsony” béreket jelent.

Emlékeztetett, hogy a szakképzésben és kulturális szférában dolgozók után most az akadémiai dolgozókat is kiveszi a kormány a közalkalmazotti bértábla alól, mindezt pedig úgy teszik, hogy nem egyeztettek semmilyen érintett szervezettel.

-Egy 30 százalékos béremelést kínálnak fel a felsőoktatásban dolgozóknak cserébe azért, hogy így elvesztik a politikai behatás alóli védettségüket. Felháborító, hogy az állam az ország egyik legrosszabb munkáltatója. A közalkalmazottak béremelésére kellene költeni és lenne is erre pénz, csak a kormány a közalkalmazottak megbecsülése helyett a közalkalmazotti státusz szétverése mellett döntött – mondta.

Kóbor József mindehhez hozzátette, hogy az egyetem a város egyik legnagyobb foglalkoztatója, ahol ráadásul hatalmas anyagi hátterű beruházások, óriási fejlesztések folynak. Az ellentmondás ebben az – hangsúlyozta – hogy az elvonások után viszont az elkészült fejlesztések üzemeltetésére és a színvonalas kutatói-oktatói munkára nem lesz módja az egyetemnek.