Menő pécsi ötletek: Steve Jobs is csettintene

A Pécsi Tudományegyetem bármelyik karának padjaiban ülhetnek forradalmi ötletet dédelgető hallgatók, akikből csak a bátorság hiányzik, hogy belevágjanak terveik megvalósításába. Egy pécsi szervezet ebben segít, és a Nádor Galériában most egy csokornyi kiváló elképzelést be is mutatnak. 

A PTE Közgazdaságtudományi Karán a Simonyi BEDC (Business and Economy Development Center) azért jött létre, hogy a hallgatók vállalkozói kedvét erősítse, fejlessze. Ha nem is lesz mindegyik hallgatóból vállalkozó, a Simonyi BEDC szemléletformálást és gyakorlatorientált képzést ad, hogy a hallgatók ne csak tankönyvből tanulják a vállalkozásvezetést. A szervezetnek több programja is fut, korábban már írtunk például a Simonyi “ötletbörzéről”.

A februárban meghirdetett program során a legjobbnak ítélt ötletek gazdái mentort, fejlesztőcsapatot és szakmai segítséget is kaptak vállalkozásukhoz, később pénzt is nyerhetnek ötletükhöz. Ebben a szemeszterben rekordszámú, 36 ötlet érkezett, végül 13 elképzelés maradt bent. Ez az első alkalom, hogy a PTE bármely karáról érkezhettek jelentkezők, a résztvevők pezsdítően sokszínű csapatot alkottak, a diákok közel kétharmada nem a közgázról érkezett.

vállalkozás, fiatal, vállalkozók, hete, cég, vezetés, marketing, menedzsment, számítógép

– A beérkezett ötleteket egy öt főből álló zsűri bírálta el, legfontosabb szempont a megvalósíthatóság és az egyediség volt. A továbbjutó ötletek gazdái kaptak egy háromfős, felsőbb éves közgazdász hallgatókból álló csapatot, akik tizenegy héten át dolgoztak azon, hogy az ötletből befektetők elé tárható prototípus alakuljon ki – mondja Putzer Petra, a Simonyi BEDC tagja és kommunikációért felelős munkatársa.

A nyertes ötletek május 8-án, hétfőn a Nádor Galériában mutatkoznak be a nagyközönség előtt villámprezentációval.

Most néhányat be is mutatunk a teljesség igénye nélkül:

Az Ovibook egy óvodapedagógusok számára készült zárt közösségi oldal, melynek elsődleges célja a tudásmegosztás, az óvodák közötti versengés csökkentése, a kistérségek közötti kapcsolatrendszer kiépítése és a pedagógusok folyamatos szakmai továbbképzése.

A BrisKitchen recept applikáció segítségével összegyűjthetjük az összes receptet egy mappába, illetve a nagymama receptjeit is feltölthetjük rá anélkül, hogy bárki is meglátná. Az alkalmazás segítségével össze tudjuk állítani heti menünket úgy, hogy tudjuk a végén miből mennyi alapanyagra lesz szükségünk, így nem kell semmiből többet vennünk, illetve nem felejtünk el majd semmit. De, ha még ez sem lenne elég, a telefonos app megmutatja, hogy a számunkra szükséges alapanyagok hol lesznek akciósak a városban.

Woman eating fruits dessert with iPhone 4s in hands

Skillversum víziója egy olyan oktatáson alapuló önszabályozó közösségi oldal, ahol a tudás megszerzése nem anyagi vagy társadalmi kiváltság. Az oldal célja, hogy a PTE hallgatói a frissen megszerzett, piacképes diplomával a kezükben kapcsolatba tudjanak kerülni jövőbeli munkaadójukkal. A szolgáltatás ingyenes.

Az Alter Vita ház komplex prevenciós programot kínál magánembereknek, óvodáknak, iskoláknak, önkormányzatoknak és egyéb intézményeknek, továbbá cégeknek is, ahol az egészséges táplálkozáson és egészséges életmódon van a hangsúly – klubokat, főzőiskolákat, előadásokat, iskolai ételórákat, tréningeket tartanak a témában.

A „hogyan tovább” a csapatok és az ötletgazdák elszántságától függ, a csapatok részt vehetnek a júliusi nyári egyetemen, a Simonyi Summer Social Entrepreneurship Programon, de ősszel visszatérhetnek az Inkubációs Programhoz is.

Hirdetés