Facebook-oldalán, egy videóban jelentette be a pécsi önkormányzati átvilágítást vezető Bodnár Imre, hogy elindul az ellenzéki előválasztáson a Pécs jelentős részét lefedő Baranya 1-es országgyűlési választókerületben.

Bodnár Imre a videóban elmondta, a fideszes önkormányzati időszakot érintő pécsi átvilágítás eddigi eredményei még őt is megdöbbentették. Emlékeztetett: 1 milliárd forint elherdálása okán 17 feljelentést tettek. Szerinte több olyan bűncselekményt is feltártak, amelyeknek szigorú, börtönévekben mérhető következményei lesznek. Álláspontja szerint az elszámoltatás pécsi gyakorlatát országossá kell tenni, amire széles társadalmi igény van. Vissza kell térni a jogállami keretek közé, és ezért mindenkinek tennie kell – fogalmazott.

Mészáros Lőrinc legendássá vált mondatát – “Bátorok legyetek!” – is idézi a videóban a pécsi önkormányzati átvilágítást végző csapat vezetőjeként ismertté vált pécsi ügyvéd. Dr. Bodnár Imre azt mondja, megfogadta a tanácsot, és elindul a Baranya 1-es választókerület előválasztásán. Bátorságát nem csak ez inspirálta – így az ügyvéd -, hanem az is, hogy az átvilágítások Pécsett szerzett tapasztalatait országos szinten is használni kell. “Nekem van energiám és elképzelésem is a megvalósításhoz, garantálom, hogy amit Pécsett elértünk, azt országos szinten is megvalósítjuk” – fogalmazott.

“Küzdjünk közösen azért, hogy ne egy következmények nélküli rezsim megtévesztett, kiszolgáltatott, és tehetetlenül szomorú állampolgárai legyünk” – mondja a videó végén Bodnár Imre, aki Péterffy Attila “Pécsiség mindenkor” szlogenjét is kölcsönvette.

A Baranya 1-ben eddig az MSZP és a Párbeszéd által támogatott Mellár Tamás jelentette be indulását, valamint a momentumos Nemes Balázs, aki mögé a saját pártján kívül beállt még a DK is. 

Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül, illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot. Semmi nem zárja ki, hogy egy párt több jelölt számára is adjon befogadói nyilatkozatot.

Szeptember 18. és 26. között lesz az előválasztás első fordulója, ekkor lehet szavazni az országgyűlési egyéni választókerületi jelöltekre, illetve a miniszterelnök-jelöltekre is. Aki a képviselőjelölt-jelöltek közül a legtöbb szavazatot kapja, azt indítja a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson az adott választókerületi mandátumért a hatpárti ellenzéki együttműködés. Azaz ez a voksolás egyfordulós lesz. Ha a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, vagyis az összes voks felét és annál legalább egy szavazattal többet, akkor második forduló következik. 

Hivatalosan a mai nappal indult el a jelöltek bejelentkezése, nyilatkozataik leadása, és frakcióba jelentkezésük.

A Pécs másik felét, valamint Komlót, Kozármislenyt és számos községet magába foglaló Baranya 2-es körzetben a DK és a Momentum által támogatott Szakács László, az LMP és az MSZP által támogatott Keresztes László Lóránt, valamint a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje, Simon Gábor indul az előválasztáson.