Milliókat buktak az építkezésen

Lelépett a pénzzel a Szentágothai Kutatóközpont (Science Building) kivitelezőjének egyik alvállalkozója. A munkásait nem fizette ki, a dolgozók a tönk szélére kerültek. Az egyetem és a kamu céget alkalmazó vállalkozók mossák kezeiket. A rendőrség nyomoz, de ettől még nem biztos, hogy pénzükhöz jutnak a dolgozók.

A legapróbb kapcsoló felszerelésétől a bonyolult laboratóriumi áramkörök kiépítéséig gyakorlatilag az összes villanyszerelési munkát a beszédes nevű Meg-hajtó Kft. alkalmazottai végezték el – mondja egyikük, Maczkó Krisztián. Határozott idejű szerződést írtak alá az ügyvezetővel. Két hónapra szerződtek, májusban végeztek is a munkával. Ám sem a próbaidőnek számító első hónap után, sem azóta nem kaptak fizetést. Nagyjából húszan dolgoztak, 200-300 ezer forintjuk bánta fejenként. Kiszámolható, hogy nagyjából hatmillió forint maradt az őket alkalmazó kft. zsebében.

Annál a cégnél, amely a szerződés megkötésekor valójában nem is létezett. A papírokat – mint utóbb kiderült – hamis cégbélyegzővel látták el, de ez senkinek sem tűnt fel. A Meg-hajtó Kft.-t megbízó, budapesti székhelyű Pityu Kft. tulajdonosa megkeresésünkre azt mondta, az ő vállalkozásuk átutalta a pénzt, a továbbiakban véleménye szerint nincs felelőssége.

Ahogy az egyetem is mossa kezeit. A kutatóközpont forrásait adó, szigorú feltételű pályázatok ugyanis csak a fővállalkozó felé történő kifizetés ellenőrzését írták elő. A pénzzel az alatta lévő cégek gyakorlatilag azt csinálnak, amit akartak.

Maczkó Krisztián azt mondja, a fiktív kft. ügyvezetője azóta nem veszi fel a telefont, nyoma veszett. Mivel sokuknak egzisztenciális problémákat jelent a kiesett munkabér (van, akinek az autóját már elvitte a bank), megunták a tétlenséget, és próbálták megkeresni a hatóságokat, hogy érvényt szerezzenek igazuknak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalban derült ki a tény, hogy gyakorlatilag fiktív vállalkozásnak írtak alá, hiszen 2009-óta felszámolás alatt állt a cég. A Cégbíróságon pedig ez a megállapítás nyomatékot is szerzett, hiszen itt derült ki, hogy hamis a pecsét a papírokon.

A rendőrséghez ezután került át az ügy, ahol magánokirat-hamisítás miatt nyomoznak. Ám ez nem gazdasági bűntett, ha le is kapcsolják az ügyvezetőt, nem tudni, kötelezik-e majd a pénz kifizetésére. Így valószínűleg elbukhatják pénzüket a dolgozók.

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Hány alvállalkozó dolgozott? Gondolom mindenki eltette a nyereségét, vagy így, vagy úgy.
    Van itt pénz, csak szórjuk szépen.

  2. A szülészeten is a takaritó alvállalkozó rajta van az NAV adóslistán és sajnos ő sem igen fizeti ki a dolgozóit.

Comments are closed.