MSZP-s vezető jó ismerőse az új „független civil” szervezet irányítója?

A magát függetlennek beállító MSZP-s üzenőlap, a Pécsi Stop csont nélkül vette át, tényként közölve annak a szervezetnek a szubjektív állításait, amelyik független „civil” egyesületként aggódik Pécsért. A szervezet vezetője információink szerint a komlói ügyvéd és a szintén komlói Szakács László MSZP-s alelnök jó ismerőse. 

hirdetés

Évekkel ezelőtt jött létre a Társaság a Közérdekű Adatokért szervezet, amelyet pécsi ügyvédek alapítottak, és amelyet sokan csak TAKA-ként ismertek. A szervezet egy ideje már nem működik, ezért a nevet le is lehetett másolni, plagizálni, amit meg is tettek, csak még hozzábiggyesztettek egy évszámot.

Így történt meg az, hogy tavaly létrejött a Társaság a Közérdekű Adatokért 2019 (TAKA 2019) nevű szervezet is, ami hiába egészen más, mint a korábbi, a figyelmetlen olvasót megtévesztheti az aligha véletlen névazonosság.

Az új TAKA 2019-nek tehát semmi köze a régihez, olyannyira nem, hogy az újat egy bizonyos dr. Oszvald Péter vezeti, akinek Komlón van ügyvédi praxisa, és információink szerint kiváló kapcsolatokat ápol a szintén ügyvédi végzettséggel rendelkező, MSZP-s elnökhelyettessel, a szintúgy komlói Szakács Lászlóval.

Az, hogy mennyire ismert Pécsen a Tettye Forrásháznak minap nekirontó szervezet, jól mutatja, hogy a TAKA pécsi székhelyén, egy nagyjából 8 lakásos belvárosi társasházban élők ottjártunkkor nem is hallottak semmit az egyesületről, sem annak vezetőjéről, sőt, az ott valóban működő, más nevű ügyvédi irodánál sem tudtak róluk.

A Tettye szerint erősen csúsztatott a szervezet
A szervezet állításaiban – melyet az MSZP-s üzenőfal, a Pécsi Stop természetesen lehozott – a Tettye Forrásház olyan alapvető tévedésekre világított rá, mint például az, hogy a víziközmű-hálózat felújítása, karbantartása NEM finanszírozható a KEHOP-program keretében, uniós támogatás jelenleg erre nem fordítható. Az összesen 11,5 milliárd forint értékű projekt nem „titkos”, nem „gyorsult fel indokolatlanul hirtelen”. Valamennyi kapcsolódó eljárás nyíltan zajlott. 5 éve tart a program műszaki előkészítése, 3 éve folyik a pénzügyi előkészítése.

A „civil” és „független” szervezet sajtóközleménye nem csak azért volt beszédes, mert az MSZP helyi üzenőfala szinte csont nélkül átvette annak – politikai – tartalmát, hanem azért is, mert egy olyan levelezőlistára küldték ki, amelyen MSZP-s dolgozók e-mail-címei is szerepeltek. Ezek viszont leginkább csak bennfentesek számára ismerhetőek, hiszen nem újságírókról, vagy éppen szerkesztőségekről van szó, hanem a szocialista párt munkatársairól mszp.hu-s e-mail-címekkel.

Nem lehet véletlen azonban a TAKA 2019 előhúzása a pakliból, hiszen a Mindenki Pécsért Egyesületről már sokak számára köztudott, hogy az MSZP-P-s politikushoz, Mellár Tamáshoz köthető, míg a TAKA 2019 egyfajta tiszta lappal indító „független, civil” társaság lehet.

Az MSZP-DK a tavalyi választásokon is azzal a módszerrel élt, hogy inkább nem indítottak belsős párttagot Pécsen, hanem egy külsőst hoztak Mellár Tamás személyében, aki egy hónap letelte után helyet is foglalt az MSZP-P-pártszövetségben.

Mellárt már a kampány idején – miközben függetlenségét hangsúlyozta – Nyőgéri Lajos, az MSZP volt városi elnöke terelgette Kertvárosban, és MSZP-s aktivisták segítették, majd pedig az eredményvárójára is olyan nagyágyú MSZP-sek mentek el, mint Puch László, a párt egykori pénztárnoka, vagy éppen a már említett Szakács László.

Egyébként Tóth Bertalan – aki Mellár javára visszalépett Pécsen – MSZP-elnök az idei választásokról szólva már tavaly arról a trükkről, illetve „modellről” beszélt, amellyel sikerült bejuttatni Mellárt a Parlamentbe, azaz egy papíron független indítása lenne a szocialistáknak a célravezető. Az Inforádiónak akkor azt is mondta Tóth, hogy „az MSZP-s aktivisták és tagok sikerként élték meg Mellár megválasztását, mert a munkájuk beérett. Ezt a sikerélményt kell biztosítani minél több helyen, hogy a párt megerősödjön”.

A szocialista párt idén a Gyurcsány-párttal közösen tehát ismét egy ilyen konstrukcióban gondolkodik, s úgy tűnik, ehhez meg is találták a megfelelő aspiránst egy Pesten dolgozó középvezető személyében. Ő egyértelműen remek kapcsolatot ápol a baloldallal, olyannyira, hogy például az általa vezetett multihoz ő vitte oda az MSZP egyik korábbi elnökségi tagját is. A férfi más szálon is kapcsolódik az MSZP-hez, hiszen tagja az MSZP-P-frakciószövetség tagja, a Mellár Tamás által létrehozott mozgalomnak is.