Drága lesz a méz

Érezhetően megemelkedett a méz ára országszerte, így Baranyában is. Ennek oka pedig elsősorban nem az euró árfolyamában és nem a méhekben keresendő, hanem az idei zabolázatlan időjárás okozta gyér akáctermésben.

 

Minden az akác miatt van
Minden az akác miatt van

Az idei akáctermés kifejezetten rossz volt, ezért csak néhány termelőnek sikerült megfelelő és eladható mennyiségű mézet készítenie – nyilatkozta lapunknak Krómy Gábor cserkúti méhész. A Magyarországon legkeresettebb akácméz hordós nagyker ára ezért felment – tette hozzá Krómy, aki számos baranyai méhésszel egyetemben most tervezi az áremelést. Az akácméz 1800 forint körül mozgó átlagára azonban még így is 2000 forint alatt fog maradni – véli a méhész.

A mézkedvelők számára azonban nem csak rossz hírünk van. A baranya megyei méz ugyanis Krómy elmondása szerint jó minőségű, ugyanis a méhészek csak engedélyezett szerekkel dolgoznak termékük előállításán. Kimutatható továbbá egy tendencia – mondta Krómy – miszerint az itteni méhészek egyre jobban hajlanak a biomódszerekkel – tejsavval és hangyasavval – végzett kártevőirtás felé, ami kedvez a méhek életkörülményeinek, ennélfogva pedig az általuk készített méz minőségének is.

Mostantól jobb beosztani a háztartásban levő mézet
Mostantól jobb beosztani a háztartásban levő mézet

Továbbá, minden termelő mézének összetevőit – mondta a szakértő – az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szaklapjában nyilvánosságra hozza, melynek köszönhetően az egyesület sikeresen visszaszorította a néhány éve még jelentős problémának számító mézhamisítás lehetőségeit. A kereskedők és a termelők kétféleképpen jártak el vétkesen. Az eredethamisítás során ugyanis az akácmézhez valamilyen külföldi virágmézet kevertek, de azt akácmézként értékesítették, míg a minőséghamisítás során oda nem illő adalékanyagokkal, mint például répacukorral keverték a terméket. Mindez azonban a mézekben előforduló minden ásványra, cukrokra, sókra, és vegyszerekre kiterjedő részletes listák következtében szerencsére visszaszorulni látszik, hisz a feketéző méztermelőknek így gyorsan elmegy a kedve termékük „pancsolásától” – mondta Krómy.