Napvitorlák teszik elviselhetőbbé a Lánc utcai rendelő előtti várakozást

A tegnapi napon még igen kellemetlen élmény érte azokat a betegeket, akiknek a Lánc utcai rendelőben akadt dolguk: amint arról a SzabadPécs cikke alapján beszámoltunk, az épület előtt, 30 fokban, 15-20 percet is várakozni kellett az egészségügyi intézménybe délelőtt érkezőknek. A pécsi önkormányzat megrendelésére – a hétfőre ígért megoldás helyett még korábban – péntek délelőttől már napvitorlák védik a pácienseket a rekkenő hőségtől. 

hirdetés
Uránia Mozi

Az épület előtti várakozás egyébként annak tudható be, hogy a járványügyi szabályok miatt csak egyesével, lázmérés és a kérdőív kitöltése után engedik be a betegeket a rendelőintézetbe. Habár a rendelő munkatársai igyekeznek a lehető leggyorsabban beengedni a pácienseket a szabályok betartásával, előfordul, hogy hosszabb sorok alakulnak ki. Az ide érkezők ingyenesen fogyaszthatnak vizet automatából és a napvitorláknak hála most már nem kell a tűző napon állniuk.

 

A napvitorlák ötletét egyébként Siposné Bikali Éva, a Mindenki Pécsért-DK-frakció önkormányzati képviselője dobta fel, aki lapunknak elmondta: egy közösségi oldalon található csoportban lett figyelmes rá, hogy a pécsiek – joggal – nehezményezték a tűző napon percekig való sorban állást. A képviselő azonnal jelezte a problémát a városvezetés felé, majd telefonok követték egymást; végül egy nap alatt megvalósult a projekt, hála az önkormányzat, a Vagyonhasznosító, valamint a Biokom gyors reakciójának.

– Erős empátiát érzek a betegek iránt, ezért valamit tennem kellett. Első körben arra gondoltam, hogy a bejáratot kellene áthelyezni a két épület közé, árnyékosabb helyre. Ez azonban csak részmegoldás lett volna, hiszen a délutáni órákban ott is süt a nap. Ekkor jött a vitorlás árnyékolás ötlete, ami azóta meg is valósult. A Tettye Forrásházzal is egyeztettem, amennyiben bebizonyosodik, hogy nem jelent egészségügyi veszélyforrást, esetleg párakapu elhelyezésén is gondolkozunk a továbbiakban. Arra kérem a pécsieket, minden esetben jelezzék felém és képviselőtársaim felé, ha hasonló problémát érzékelnek, hiszen igyekszünk ezeket a lehető leggyorsabban megoldani – mondta lapunknak Siposné Bikali Éva.

Siposné Bikali Éva a pécsi közgyűlésben

A pénteki napon egyébként a környék más pontjaira is kerültek vitorlák, például a Búza térre is.