Óránként száz nemzeti konzultációs ívet adtak le a pécsi Momentumnak

Óránként száz nemzeti konzultációs kérdőívet adtak le a Momentum pécsi pultjainál a vásárban vasárnap, ugyanakkor több párt helyi szervezete is beszállt az akcióba, melynek célja, hogy bemutassák: hányan vannak, akik nem értenek egyet a kormány politikájával.

Mint ismert, Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők június elején jelezték, hogy a kormány által a koronavírus-járvány kapcsán indított nemzeti konzultációból gyűjteni kezdték a kitöltetlen kérdőíveket, ezzel jelezve azt, hogy hány embernek nincs igénye arra. Szél Bernadett és Hadházy Ákos korábban leszögezték: nem támogatói adatbázist építenének akciójukkal, csak szeretnék így bemutatni, hogy „hány embernek van elege a kormányból”.

A kampányhoz civilek, pártok és egyesületek is csatlakoztak szerte az országban. Így tett a Momentum és a DK is, ebből kifolyólag pécsi szervezeteik is elkezdték gyűjteni a kérdőíveket, ahogy a Párbeszéd-Mindenki Pécsért Egyesület frakciója is.

Nemes Balázs, a Momentum pécsi származású szóvivője és az önkormányzat innovációs biztosa a Facebook-oldalán már július 9-én jelezte, hogy megkezdik a kérdőívek gyűjtését a város több pontján. Akciójukról július 13-án adtak ki közleményt, melyből kiderül, hogy a pécsi Momentumnak július 12-én, vasárnap, a Vásártéren óránként száz kérdőívet adtak le.
Mint írják, a gyűjtést folytatják, Pécsett a következő hetekben az alábbi időpontokban és helyszíneken várják a „konzultálókat”:

  • Hétfőnként 15.00-17.00 között: Momentum iroda (Szent Mór u. 3.)
  • Szerdánként 15.00-17.00 között: Momentum iroda (Szent Mór u. 3.)
  • Csütörtökönként 14.00-18.00 között: Árkád (felső, északi bejárat)
  • Vasárnaponként 8.00-12.00 között: Vásártér (a Mázsaház előtt)

A Momentum helyi aktivistái emellett Baranya más pontjain is gyűjtik az íveket. A megye nagyobb városaiban a szombati piacok mellé is kitelepülnek, illetve a kisebb településeken, falvakban akár el is mennek a kérdőívekért (ezt az igényt a pecs@momentum.hu címen, vagy politikusaik Facebook-oldalán jelezhetik).

Kunszt Márta és a pécsi DK is csatlakozott az akcióhoz

A pécsi Momentum mellett a DK is gyűjti a kérdőíveket. Kunszt Márta, a párt pécsi szervezetének elnöke lapunknak elmondta, hogy a konzultációs íveket az alábbi helyszíneken és időpontokban lehet leadni nekik:

Keddtől péntekig 10.00-12.00: DK Iroda (Mártírok útja 17/1.)
Szombaton 9.00-11.00: Vásárcsarnok
Vasárnap 9.00-11.00: Vásártér

Kunszt Márta hozzátette, hogy a begyűjtött kérdőíveket felküldik a budapesti központjukba, ahol megszámolják, majd pedig megsemmisítik azokat. Céljuk az akcióval az – fogalmazott –, hogy a kormány ne tudja „még véletlenül se” elszámolni ezeket a kérdőíveket.

A Momentum és a DK mellett a Párbeszéd-Mindenki Pécsért Egyesület frakciója is csatlakozott az akcióhoz. Ágoston Andrea, a frakció pécsi vezetője elmondta, hogy egyelőre egyeztetés alatt van, hogy milyen időpontokban lehet majd az íveket leadni a Széchenyi tér 6. szám alatt (az MPE-t vezető Mellár Tamás országgyűlési képviselő irodája).

Az viszont biztos, hogy a frakció minden vasárnap a vásártéren gyűjti a kérdőíveket 9 órától 12 óráig.

Ágoston Andrea a kampánnyal kapcsolatban elmondta, hogy a személyes véleménye az, hogy a kérdőívgyűjtés nem a leghatásosabb akció, de „beleálltak”, mivel több ellenzéki párt is csatlakozott hozzá. Mint mondta, „több innovatív gondolatra lenne szükség”. Az összegyűjtött íveket számszerűsítik, ez a szám pedig azt reprezentálja majd, hogy hányan nem értenek egyet a kormány politikájával – mondta. Kiemelte, hogy a személyes adatokra vonatkozó papírokat nem fogadják el, csak a kiküldött levél kérdőív-részét.

Kiemelt képünk forrása: Nemes Balázs – Facebook