Őri: akarunk-e párhuzamos társadalmat?

A fiataloknak el kell dönteniük, hogy milyen Európában szeretnénk élni, és hogy akarják-e, hogy párhuzamos társadalmak alakuljanak ki körülöttünk – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere Kolozsváron. A növekvő migrációs hullámnak ugyanis komoly hatása lehet az őket érintő munkaerő-piaci változásokra.

hirdetés
Uránia Mozi

Őri László, Pécs alpolgármestere Kolozsvárra látogatott, ahol az Európai Fiatalok Erdélyben című konferencián beszélt a fiatalság és a migránsválság kapcsolatáról, a klímaváltozás problémáiról, valamint találkozott a város polgármesterével is.

A fiatalok érdekében tárgyaltak
A fiatalok érdekében tárgyaltak

Az alpolgármester beszédében elmondta, a 21. századi népvándorlás egész Európa számára minden eddiginél nagyobb kihívást jelent. Európa azonban – folytatta – mind a mai napig adós a probléma egységes, közös megoldásával.

– El kell gondolkodnunk azon, hogy nekünk, fiataloknak is van felelősségünk abban, hogy milyen válaszokat adunk, hiszen a migrációs válság hatásai a következő években, évtizedekben bennünket, a mi életünket érintik majd a leginkább szembetűnően – hangsúlyozta.

Az alpolgármester kifejtette, hogy olyan kérdésekre kell választ adnunk a probléma kapcsán, mint például milyen Európában szeretnénk élni vagy akarjuk-e, hogy párhuzamos társadalmak alakuljanak ki az öreg kontinensen. A legfontosabb azonban az – folytatta –, hogy a fiatalokat is közvetlenül érintő, egyre csak növekvő bevándorlási hullám milyen mértékben lesz hatással a munkaerőpiacra és a fiatalok munkavállalási esélyeire.

A konferencia egyik kiemelt témájához kapcsolódva az alpolgármester hozzátette: a klímaváltozás hatásai már most érezhetőek, éppen ezért fontos, hogy a fiatalok a környezettudatos hozzáállást, a környezet védelmét a mindennapjaik részévé tegyék.

Őri László szólt arról is, hogy a sikeres Európa Kulturális Fővárosa cím után Pécs pályázni kíván az Európa Zöld Fővárosa címre is. Ennek érdekében Pécsen bevezették a szelektív hulladékkezelést és a biomassza alapú energiatermelést is. Mindemellett pedig idén tervezik megnyitni Közép-Európa egyik legnagyobb napelemparkját is.

Az alpolgármester által vezetett pécsi küldöttség találkozott Emil Boc kolozsvári polgármesterrel és Horváth Annával, a kincses város alpolgármesterével is.

Csizmadia Péter, a pécsi önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottságának elnöke a találkozó után kiemelte: Pécs számára fontos volt, hogy Kolozsvár polgármesterével közösen vitatták meg a város Pécs2020 nevű gazdasági és fejlesztési programját, amelynek középpontjában egyébként a munkahelyteremtés áll.

1 hozzászólás

  1. Már így is párhuzamos társadalmak vannak az országon belül. Van az elit egy luxus életvitellel – gyerekek külföldön tanulnak és jövőjük biztosítva. Utána található egy szakadék. Utána jön egy leszakadóban lévő középréteg szakmunkások közepes és kisvállalkozók. Utána meg a szegények – munkanélküliek, közmunkások. A migránsok kezdetben biztos az utóbbiba tagozódnának be. Inkább az a kérdés – hogy lehet ezt a többfelé szakadt országot gatyába rázni.

Comments are closed.