P. Horváth megmagyarázta, hogy miért nem kirúgták, hanem megegyezéssel jött el

A pécsi református kollégium igazgatója tiszteli, kiváló írónak és közéleti személyiségnek tartja P. Horváth Tamás írót, akit nem kirúgtak, hanem közös megegyezéssel távozott, miután a közvetlen felettesei szerint nem mosogatott el, holott ez is a feladata lett volna, hiszen több száz gyermek egészsége az elsődleges egy iskolai menzán. P. Horváthot egyébként éppen Hoppál Péter kulturális államtitkár segítette korábban munkához és a fideszes városvezetés is többször támogatta már. 

A P. Horváth által előadott történet szerint a Református Kollégium konyháján dolgozott nyár óta, és bár lejárt a próbaideje, mégis elbocsátották az állásából, méghozzá a Liberálisok által szervezett tüntetés után. Ugyanakkor erről egészen más véleménye van a Pécsi Református Kollégium főigazgatójának, dr. Kádár Péternek.

Íme, a szóban forgó tüntetés:

Barátságos művészlélek

Mint azt lapunknak elmondta, ő barátságos embernek ismerte meg, s bár igazi művészembernek, bölcsésznek tartották, kicsit furcsállták, hogy a konyhán dolgozik, de szerettek volna neki esélyt adni, hogy szakácsként is kipróbálhassa magát.

Korábban Hoppál Péter segített neki munkát találni

– Miután lejárt a próbaideje, értékelést kértem az élelmezésvezetőtől és a gazdasági vezetőtől is, hiszen ők ismerik a közvetlen beosztottak munkáját. Ők közölték: nem mosta el maga után rendesen az üstöket, nem tartott rendet maga körül, holott alapszabály, hogy a szakácsnak mindent rendbe kell tennie maga után a következő műszakig. Ezek a hétköznapi, unalmas rutinfeladatok elmaradtak. Nem vitatjuk, hogy kisebb forgalmú étteremben megállná a helyét, de az intézményi közétkeztetés más világ, szigorú szabályokat kell betartani – mondta a főigazgató.

P. Horváth Tamás lapunknak azt mondta, hogy ő nem állította azt, hogy politikai okokból távolították el.

Nagyon boldogok voltak, hogy ott vagyok, előtte pár nappal véglegesítettek, meg voltak elégedve. És akkor volt az a tüntetés, amin felolvastam a tényszerű mondandómat. Aztán a tüntetés után behívott az igazgató, és közölte, hogy jobb lenne ha nem itt dolgoznék, meg nem tudtam beilleszkedni – mondta. P. Horváth hozzátette: ő nem hallotta az igazgató által vázolt szakmai indokokat, vele ilyesmit nem közöltek, mindez “baromság” – fogalmazott a pécsi író.

Nem kirúgták, beleegyezett

Arra a kérdésünkre, hogyha mindent rendben találtak vele szemben, akkor miért ment bele abba, hogy közös megegyezéssel szüntessék meg a munkaviszonyát, azt válaszolta: most zárult le egy évek óta tartó munkaügyi pere, “nem akartam kitenni a kollégáimat egy pernek, és kevés kártérítést kaptam volna a mostani munkám után”, “nyugit szerettem volna”, ugyanakkor nem sokkal később már nyilatkozott a baloldali sajtónak esetéről.

Felvetésünkre, hogy nem egyenes következménye egy elbocsájtásnak az, hogy a munkavállaló beperelje a volt munkáltatóját, azt közölte: ő ezt nem tudja, mert nincs tisztában a munkaügyi perekkel.

Az író szerint ő azt nem állítja, hogy a tüntetés miatt rúgták ki

Az író ugyanakkor azt mondja, hogy a facebookos bejegyzése ellenére ő nem állította, hogy a tüntetés miatt rúgták ki, ő csak tényeket közölt. “Honnan tudjam, miért? Ez egy pletyka, megérzés” – tette hozzá, egyébként is az ellenzék által hangoztatott állásponttal szemben, szerinte munkaerőhiány van, így nem tudja, hogyan pótolják.

P. Horváth továbbá komoly vitába keveredett a közösségi oldalon az egyik fideszes képviselővel, mondván, hogy a pécsi írót éppen a fideszes városvezetés támogatta. Mint kiderült, 2014-ben és 2015-ben összesen 900 ezer forinttal támogatták a regényei kiadását, és 2017-ben is megítéltek neki 300 ezer forintot (ez utóbbi összeget még nem folyósították ugyan).

Zsolnayban 5 emailig jutott

P. Horváth Tamást egyébként információink szerint Hoppál Péter kulturális államtitkár (akkor kulturális bizottsági elnök) ajánlotta Márta Istvánnak, a ZsÖK akkori vezetőjének figyelmébe, miután a kulturális negyed sajtós munkatársat keresett. Ám alig egy hetet töltött a negyednél, öt email után megváltak tőle, miután kettőt hibásan postázott. Akkor azt mondta, néhány elrontott emailnek még nem kellene egyből kirúgáshoz vezetnie.

P. Horváthtal készült interjúnk éppen a Zsolnay-negyedtől való távozása napján jelent meg, amelyben beszélt arról is, hogy az iskolából is távoznia kellett.

A pécsi író esetét  egyébként az az egyszemélyes baloldali blog szerzője szellőztette meg, aki szónoklatra kérte fel a tüntetésen P. Horváthot, majd ugyanaz a blogger a Magyar Liberális Párt által szervezett demonstrációról adott tudósítást.

Hirdetés

6 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Egyszemélyes baloldali blog…. mégis nagyobb impakt faktora lett egy év alatt mint nektek az indulás óta. Ez meg megint egy gusztustalan karaktergyilkos cikk, de hát valami kellett tenni a fa alá.

  2. Milyen konyha az, ahol többszáz gyerekre főznek és a szakácsnak még mosogatnia is kell a konyhalány helyett? Ezen az alapon a főigazgató úr is totálisan alkalmatlan, ha nem saját maga mossa fel az intézmény folyosóit, elvégre neki is rendet kell tartania saját maga körül.

  3. Milyen szakács az aki nem mosogat el maga után?

    Kőműves, festő, asztalos után sem jönnek takarító lányok

    Csak a pofája tud járni.

    Közös megegyezés nem kirúgás. Közös megegyezés két fél egybehangzó akarata alapján jön létre, azt nem köteles egyik fél sem aláírni.

  4. Szervilizmus rulez. Erre nem lesznek büszkék az unokáitok. Habony diktálja a szövehet vagy már megtanultátok tőle a “szakmát”?

Comments are closed.