Pécs legnagyobb csúszdája lesz a Zsolnay-negyedben

Pécs legnagyobb csúszdája várja hamarosan a Zsolnay Kulturális Negyedbe látogató gyerekeket, miután a városvezetés és a kultnegyedet üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő további családbarát fejlesztéseket tervez a területen.

A Zsolnay-negyed játszótereit imádják a pécsiek, és elsősorban a gyerekek. Ezért is fejlesztik tovább az ottani parkot, és a kicsik hamarosan már birtokba is vehetik a legújabb játszótéri eszközt, Pécs legnagyobb csúszdáját.

Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, a cél az, hogy Pécsen minél több olyan helyszín épüljön, illetve menjen át fejlesztéseken, amelyek a családokat szolgálják. A sorba jól illeszkedik az új állatkert megépítése, a Tüskésréten elkészült és küszöbön álló fejlesztések a pécsi Városliget képében vagy az élményfürdővel kiegészített majdani sportközpont. A Zsolnay-negyed vezetésétől is azt kérték, hogy elsősorban a családok felé nyissanak.

csuszda
Pécs legnagyobb csúszdájának látványterve

Az új attrakciót a Zsolnay-negyedben a Szamárfül Fesztiválon avatják fel; ez egy bevehető vár, amely egyben különböző csúszdák indítóállomása is. Az ikertornyok kisebbikéről egy rövidebb, nyitott csúszda indul a kicsiknek, a nagyobbak pedig a magasabb, négyméteres toronyról egy hosszabb, kanyargósabb csőcsúszdán csúszhatnak le.

Vincze Balázs, a negyedet üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője azt mondta: szeretnének a következő években további fejlesztéseket végrehajtani, hogy a játszóterük minden korosztályt ki tudjon szolgálni. A jövő évi költségvetés tervezésekor már ezzel is számolnak.

zsolnay újra5
Sokan keresik fel jó programokért a negyedet

A Zsolnay-negyed játszóterére a fejlesztések után az eddiginél is több család érkezhet, hiszen ott biztonságos, körülhatárolt területen, szép környezetben játszhatnak a gyerekek.

Vincze Balázs elmondta azt is, hogy kimondottan családoknak, gyerekeknek szóló Szamárfül Fesztiválon kívül is igyekeznek a fesztiváljainkat úgy tematizálni, hogy a családoknak kiemelt szerep jusson benne. Így például jövőre a Zsolnay Piknik programjain is nagyobb hangsúlyt kapnak majd a gyerekek, és folyamatosan vannak családi programjaik, foglalkozásaik, táncházak és a természettudományos vonaluk is erős: nagyon népszerű a Planetárium, a Labor – Interaktív Varázstér és a Varázsóra látványos fizikai kísérletei is.

csúszda2
Jelenleg itt tart a csúszda építése

Az igazgató elmondta, a kultnegyedbe azonban nem csupán a családok járnak szívesen, hiszen a nyári turisztikai szezonban osztálykirándulók, szervezett csoportok és egyéni turisták is szép számban érkeznek, sőt, gyakoriak a külföldi vendégek is. Ez a látogatószámokban is meglátszik.

– Ugyanakkor úgy érzem, hogy nem is a látogatószám a legfontosabb mérője a munkánknak, hiszen a beruházáshoz kapcsolódó, európai uniós indikátorszámokat magasan túlszárnyaltuk, így a mennyiség helyett inkább a minőségre helyeznénk a hangsúlyt – mondta.

hirdetés

Hirdetés