Pécs lett a legzöldebb magyar város

A Virtuális Erőmű Program (VEP) Versenypályázata alapján Pécs lett 2020-ban Magyarország legzöldebb városa – számolt be a hírről az mi6.hu.

hirdetés
Uránia Mozi

A VEP Pécsi Tudományegyetem által vezetett helyi erőműve, és abban is a Pécs Város Önkormányzatával együtt 2019-től elindult együttműködés eredményeként alig egy év alatt nagyot lépett előre a fenntartható fejlődés és a klímavédelem Pécsett – emelik ki a pályázat kiírói indoklásukban.

Az, hogy végül Pécset ítélték a legjobbnak a legzöldebb város címért folyó versenyben, a következőknek köszönhető:

  • Alig egy év alatt 18 helyszínen került sor középületek energiatakarékossági és hatékonysági fejlesztésére, vagy indultak el ilyen jellegű beruházások – KEHOP és TOP források bevonásával.
  • A PTE segítségével olyan országosan mintaértékű, vagy nemzetközileg is elismert innovatív fenntarthatósági programok bevezetésére került sor, mint a MOON Bike, a Zéró Emissziós Napok, vagyis a ZEN, vagy éppen a Tízezer lépés Pécsen.
  • A fejlesztésekkel és az innovatív, társadalmilag felelős programokkal megtakarított üvegházhatású gázok összmennyisége megfelel annak a mértéknek, mintha 10-12 öreg dízelautót örökre gyaloglásra cseréltek volna a helyiek, ami egy év alatt egészen kiemelkedő eredmény.
  • A város klíma- és energiaügyi elkötelezettségét, stratégiai gondolkodását jelzi, hogy Pécs 2030-ig a CO2-kibocsátását minimum 40 százalékkal szeretné csökkenteni a 2012-es szinthez képest.
  • A VEP és a PTE mozgósításának köszönhetően az április közepén induló Fenntarthatósági Témahétre (FTH) a város szinte minden iskolája és diákja nevezett – ezzel is megerősítendő a társadalmilag felelős attitűdöt a helyi fiatalokban is.
  • 2021. január elsején pedig elindult a „Green AURA” projekt is, melynek célja a PTE és Pécs város energiahatékonysági, klímavédelmi fejlesztéseinek innovatív, vizuális eszközökkel való bemutatása, felhívva a hallgatók és a lakosság figyelmét a jó minták követésében rejlő lehet lehetőségekre.