Nem minden Magyar Termék, ami magyar

Egyre több ember vásárol tudatosan. Aki pedig megengedheti magának sokszor a jó minőség mellett a hazai eredetet is keresi. Egy miniszteri rendelet szerint nagyjából fél éve az élelmiszerek megjelöléséhez meg kell felelni bizonyos származási követelményeknek. Akad olyan pécsi cég is, amely használ ilyen logót, a “Magyar Termék” Nonprofit Kft. országos listáján azonban mindössze körülbelül 70 vállalat található.

Több olyan termék is létezik, amelyet látva a magyar embernek Pécs jut eszébe. De a helyi kistermelők is egyre többször mutathatják be portékáikat pécsi vásárokon. Sőt, a tüke kosár szolgáltatásával már házhoz is rendelhetjük az árút.

Egy nagyobb vállalat azonban nyilván nem gondolkozhat csak egy városi piacban. De országos jelenlét mellett is lehet hazai alapanyagokból, itthon gyártott termékeket forgalmazni.

Igazi tüke termékek

A Vidékfejlesztési Minisztérium rendelete értelmében 2012 szeptemberétől a ”magyar termék”  megjelölést használhat a gyártó egy terméken, ha az magyar alapanyagból készült és azt Magyarországon dolgozták fel.

A rendelet célja, hogy a fogyasztó egyértelmű tájékoztatást kapjon a csomagolásokon található logók, megjelölések segítségével és könnyen be tudja azonosítani a hazai árut – mondta el Kecskeméti Attila, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője.

-A védjegy használatához engedélyre van szükség, illetve meg kell felelni egy tanúsítási feltétel rendszernek. A bekerülés fő kritériumai előírásokhoz vannak kötve, vizsgálatát egy testület végzi. Az elbírálás 1-2 hónapig tart, sikeres pályázat esetén pedig megtörténhet a szerződéskötés. Ám a jelentkezésnek és a logó használatának díjai vannak – árulta el az ügyvezető.

Sokakat akár ez is elriaszthat a csatlakozástól, ám Kecskeméti Attila szerint ez az összeg alacsony az érte kapható előnyökhöz képest. Hiszen a védjegyet használók közösségi promóciókban vehetnek részt, vagy például beszerzési előnyökhöz juthatnak.

Ez mind-mind pécsi kesztyű.

2011-ben a Pécsi Kesztyű Klaszter is csatlakozott három tagvállalatával ehhez a minősítési rendszerhez, amely átvette az élelmiszeripar jogszabályban rögzített feltételeket, így Hazai Termék minősítéssel fognak megjelenni a termékeik – tudtuk meg a Gant Pécsi Kesztyű Kft.-től.

Elmondták továbbá, hogy a pécsi kesztyű egyik egyszerűen azonosítható jellemzőjévé szeretnék tenni ezt a márkajelzést, mert sokan úgy árulnak pécsi kesztyűként terméket, hogy némely esetben az nem is látott magyar szabászt, vagy varrónőt, nemhogy pécsit.

Meglátásuk szerint azonban több időnek kell eltelnie, hogy a vevők felismerjék és elfogadják, hogy előnyük származik abból, ha minősített magyar terméket vásárolnak.

[frame]

A térség ízei

Más példa is akad azonban a helyi – így szintén magyar – árú forgalmazására. A pécsi Sipőcz Ház 2011. júniusa óta működik, termékeit elsősorban Baranya megyéből, illetve a dél-dunántúli régióból szerzi be. Kínálatukban a térség ízei jelennek meg: a sajtoktól kezdve, a lekvárokon át, a szörpökig számtalan különlegesség megtalálható. Az egykori Szerecsen patika helyén, az épület jellegét megőrizve szeretnének továbbra is helyi készítményeket árusítani – tudtuk meg Éberling Lászlótól a Sipőcz Ház projektmenedzserétől.

[/frame]

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. A Jókai téri MAGYAR bolt a legjobb, ott tényleg eredeti magyar árut szoktam vásárolni.

Comments are closed.