Pécsi Fidesz: „A védekezésben részt vevő óvodai dolgozók kimaradtak a jutalmazásból”

Csizmadia Péter, Bognár László, Vári Attila, Barkóczi Csaba

A pécsi Fidesz-frakció sajtóközleményben nehezményezi, hogy a július 15-ei rendkívüli közgyűlésen nem szavazták meg azt kettős módosítási javaslatukat, melyben azt indítványozták, hogy a járvány során fontos munkát végző szociális dolgozók 25 ezer forintos jutalmát duplázzák meg, és hogy ezt az egyszeri 50 ezer forintos honoráriumot az óvónők is kaphassák meg. 

hirdetés

Ahogy azt korábban megírtuk, Péterffy Attila polgármester június 24-én az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ testületi ülésének kezdetén köszönte meg a családsegítő szolgálat és az Integrált Nappali Szociális Intézmény munkatársainak a járványidőszakban végzett fontos munkáját és bejelentette, hogy erőfeszítéseiket egy egyszeri, egyénenkénti 25 ezer forintos honoráriummal hálálják meg.

Ennek az összegnek az odaítéléséről döntöttek a július 15-ei rendkívüli közgyűlésen, ahol Barkóczi Csaba fideszes önkormányzati képviselő az előterjesztéshez egy kettős módosítási javaslatot terjesztett a testület elé, melynek lényege az volt, hogy a nettó 25 ezer forintos honoráriumot emeljék meg nettó 50 ezer forintra Szabó Szilárd, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatójának fizetése terhére, valamint hogy ezt a jutalmat azok az óvodai dolgozók is kapják meg, akik segítettek a járvány idején az időseknek.

A módosító javaslat kapcsán Sajgó György, a Momentum helyi képviselője azt mondta, hogy azzal egyetértene, ha a kormány is elismerné a szociális dolgozókat, de nem teszi, az önkormányzat viszont legalább gondolt rájuk. Schmuck Roland, az önkormányzat Költségvetési és Gazdasági Bizottságának elnöke pedig ehhez hozzátette, hogy nem volt egyszerű az új városvezetésre hagyott 8,5 milliárdos hiány mellett betervezni ezt a jutalmat, amit a szociális dolgozók azért is kapnak, mert nem jár számukra cafetéria, ellentétben az óvónőkkel. Ruzsa Csaba alpolgármester pedig azt válaszolta a javaslatra, hogy Barkóczi Csaba nem látja, hogy kik, hogyan és mikor vettek részt a PAPI-programban: az óvónők megkapták cafetériájukat (ami 67 ezer forint fejenként), míg a PVH több százmilliós, egyedi bértámogatási programot dolgozott ki a járvány idején, amivel megannyi vállalkozás fennmaradását tette lehetővé, tehát a vagyonhasznosító bőven kivette a részét a védekezésben.

Ennek ellenére Barkóczi Csaba fenntartott a módosítási javaslatokat, amelyeket a közgyűlés az előterjesztéssel szemben nem szavazott meg.

Ezért a pécsi Fidesz július 16-án közleményt adott ki a fentiekkel kapcsolatban, melynek azt a címet adták, hogy: „Péterffy Attilának továbbra is a haverok az elsők”. A közleményben azt írják, hogy „valódi és teljeskörű elismerésre nem számíthatnak a védekezésben résztvevő pécsiek a városvezetéstől, mivel a cégvezetői béremelések, ügyvédi kifizetések és a polgármester más bizalmasainak juttatott fizetések továbbra is előbbre valók Péterffy Attila számára.”

Nehezményezik, hogy az általuk javasolt nettó 50 ezer forintnak „a baloldali városvezetés csak a felét volt hajlandó megszavazni a szociális terület munkavállalóinak részére, miközben a védekezésben résztvevő óvodai dolgozók pedig kimaradnak a jutalmazásból.”

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatójának bérére térve a következőket írják:

„Míg összesen 7.218.760 forintot fordít Polgármester Úr összesen a védekezésben résztvevők elismerésére, addig ezzel szemben az általa a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. élére kinevezett Szabó Szilárd vezérigazgató éves szinten prémiumokkal és járulékokkal 17.493.000 forint fizetésemelést tudhat magáénak 2020-ban. Azaz csak az ő megemelt bére helyett sokszoros elismerésben lehetne részesíteni a szociális dolgozókat és az védekezést segítő óvónőket, dajkákat.”

A közlemény szerint a városvezetés az egyszeri 25 ezer forintos jutalommal „kiszúrja a védekezésben részt vevő szociális dolgozók szemét”.

A teljes közlemény:

“Nem lehet elégszer köszönetet mondani azoknak, akik a járványhelyzet idején segítőkezet nyújtottak a rászoruló pécsieknek, ezzel is megkönnyítve a védekezést a koronavírus terjedésével szemben és segítve elsősorban az időseket a legnehezebb napok átvészelésében. Valódi és teljeskörű elismerésre azonban továbbra sem számíthatnak a védekezésben résztvevő pécsiek a városvezetéstől, mivel a cégvezetői béremelések, ügyvédi kifizetések és a polgármester más bizalmasainak juttatott fizetések továbbra is előbbre valók Péterffy Attila számára.

Hiába javasoltuk ugyanis, hogy nettó 50 ezer forintot kapjanak a vírus elleni védekezésben résztvevő szociális dolgozók és azok az óvodai munkavállalók is, akik a járványhelyzet idején részt vettek az időseket segítő P.A.P.I. kezdeményezés megvalósításában, a baloldali városvezetés ennek az összegnek csak a felét volt hajlandó megszavazni a szociális terület munkavállalóinak részére, miközben a védekezésben résztvevő óvodai dolgozók pedig kimaradnak a jutalmazásból.

Míg összesen 7.218.760 Ft-ot fordít Polgármester Úr összesen a védekezésben résztvevők elismerésére, addig ezzel szemben az általa a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. élére kinevezett Szabó Szilárd vezérigazgató éves szinten prémiumokkal és járulékokkal 17.493.000 Ft fizetésemelést tudhat magáénak 2020-ban. Azaz csak az ő megemelt bére helyett sokszoros elismerésben lehetne részesíteni a szociális dolgozókat és az védekezést segítő óvónőket, dajkákat.

Emiatt rendkívül igazságtalan döntésnek tartjuk, hogy miközben Péterffy Attila bizalmasa milliós béremelést tudhat idén magáénak, addig a védekezésben részt vevő szociális dolgozók szemét egyszeri 25 ezer forinttal szúrja ki Polgármester Úr, az óvodai dolgozók pedig semmit sem kapnak.”

hirdetés

Hirdetés