Pécsi romák, akik közelebb kerültek a biztos megélhetéshez

Kiválasztották azt a 15 roma származású pécsit, akik a Nyolc Boldogság Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Dolgozva tanulás” című rendhagyó projektjének keretein belül jól fizető álláshoz juthatnak.

A Nyolc Boldogság Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében augusztusban indított rendhagyó, „Dolgozva tanulás” című projekt újabb fontos állomása zárult le október 8-án az Apafi utcai Csilla Gondviselés Házában: egy megbeszélést tartottak annak a 15 roma munkakeresőnek, akik a tapasztalatra és gyakorlati tudásra épülő felzárkóztatási programnak köszönhetően akár a minimálbért is meghaladó, jól fizető asztalos, kőműves, kárpitos munkát is szerezhetnek.

Pár hét és kezdődhet a munka!

Ők azok, akik a két hónapja indult projekt kiválasztási folyamatában sikerrel helytálltak. Mint azt már megírtuk, a projekt első lépéseként augusztusban lezajlott az előzetes regisztráció, a jelentkezők – több mint 30-an – ekkor kitöltöttek egy kötelező kompetenciatesztet és egy kérdőívet. A második ütemet, a személyes elbeszélgetéseket szeptember 26-án bonyolították le, mely során a jelentkezőknek Fehér Angéla, a Nyolc Boldogság Alapítvány programkoordinátora, valamint a projektben részt vevő két mester tett fel a motivációjukat és személyiségüket feltáró kérdéseket.

Fehér Angéla az október 8-ai esemény kapcsán elmondta, hogy a toborzás és a kiválasztási folyamat lezárulása után a projektben részt vevő 15 fő számára kötelező adminisztratív feladatokat végezték el annak érdekében, hogy a közeljövőben a kiválasztottak munkába tudjanak állni.

Fehér Angéla irányításával zajlik a rendhagyó program

– Felvettük az adataikat, aláírták a szándéknyilatkozatokat, és válaszokat kaptak a számukra fontos, a programot illető kérdéseikre. Ezután el kell indítanunk a munkavállalási kérelmeket. Innentől számítva két hét lefolyása alatt köthetnek szerződést, tehát ekkor kerülnek munkaviszonyba a választott szakmájukon belül. Bízom benne, hogy ha minden jól megy, akkor három hét múlva már a gyakorlati műhelymunkák helyszínein tudunk a kiválasztottakkal találkozni – mondta.

Már készülhetnek az üzemlátogatásokra

Az asztalos szakma iránt érdeklődő Zsolnai Erzsébet a találkozó után elmondta, hogy nagyon örül neki, hogy sikerült bejutnia a 15 résztvevő közé.

– Nagyon vártam, hogy hívjanak és szerintem egy kisebb örömkiáltással fogadtam a hírt! Már előre készítem a gyerekeimet, akikkel elég régóta otthon vagyok, mondogatom nekik, hogy „anya dolgozni fog”. Nagyon remélem, hogy minden simán fog menni, és nagyon kíváncsi leszek az üzemlátogatásra, a helyszínbejárásra, a tanfolyamra – mondta.

hirdetés

Hirdetés