Pécsi sárkányok vették be Moszkvát

A PTE-PEAC Sárkányhajó szakosztálya az elmúlt időszakban egyre nagyobb babérokra tör. A Dunai Regattán és hazai versenyeken már többször is bizonyító, egyetemistákból álló csapat tavaly már megmérettette magát a Szegeden megrendezett Sárkányhajó Világbajnokságon, ahol megmutathatták tudásukat a nemzetközi porondon is. Ezúttal a csapat egy része Moszkvát készül bevenni az ECA Sárkányhajó Európa-bajnokságon.

hirdetés

A 2013 óta működő pécsi csapat szebbnél-szebb eredményeket halmoz, vegyük akár a különböző fesztiválokat, a Dunai Regattát, vagy az eddigi legnagyobb megmérettetésüket, a tavalyi világbajnokságot, ahol két 6. és egy 8. helyezéssel zártak. A csapat mára a magyar élmezőnybe tartozik, olyanok mellett állhatnak a dobogóra, mint például a sárkányhajózást Magyarországon meghonosító győriek, vagy a szintén nagy múltú váci csapat.

A pécsiek egy része most a Magyar Kajak-Kenu Szövetség segítségével lehetőséget kapott, hogy a Szegedi Tudományegyetem és a Kaposvári Egyetem hallgatóival kiegészülve, 23 fős kerettel részt vegyenek a Moszkvában most zajló Európa-bajnokságon. Ők már kiutaztak Oroszországba, és már bejárták a verseny helyszínéül szolgáló, moszkvai Krylatskoye olimpiai regattapályát is.

Gard Richárd, a pécsi csapat egyik vezetőjének szerint igazán kitettek magukért az oroszok. A megnyitó ünnepség látványos volt, valamint a pálya környezete is gyönyörű. Ugyan a várost még nem tudták megtekinteni a folyamatos versenyzés mellett, de a hét folyamán a csapat egy négycsillagos szálloda vendégszeretetét élvezheti, amikor éppen nem a vízen mutatják meg, milyen is a magyar virtus. Ugyan a kiutazás fárasztó , amin az egy órányi időeltolódás sem segít, a pécsi csapat magabiztosan indult neki az előttük álló kihívásoknak.

Eddig is már nem is akármilyen eredményeket értek el!

A vegyes csapat, három pécsi hölggyel a fedélzetén a negyedik helyet szerezte meg a 10 fős hajók között 200 méteren. Férfi 10 fős csapatuk, köztük hét pécsi fiúval, egészen a bronzéremig menetelt, őket az orosz és a román válogatott előzte meg.
A kihívásoknak még közel sincs vége, hiszen pénteken kétszer is megmérkőznek a maratoni 2000 méteres távon, ahol olyan csapatokkal kell megküzdeniük, mint a házigazda oroszok, vagy a német válogatott.

A Moszkvában induló pécsi keret:

 Foltán László csapatvezető
Baranyai Hédi
Bodó Szilvia
Gard Richárd
Gáspár Attila
Gáspár Balázs
Horváth Petra
Sipos Zsófia
Szabó Gergő
Szigetközi Erik
Varga Tamás

 

A sárkányhajózás története több mint 2000 évvel ezelőttre vezethető vissza, Dél-Kínába. A fesztiválok egy sokak által szeretett kínai államférfi halálához köthetőek, akit hamis vádak alapján elítéltek, de ezt megelőzvén inkább vízbe vetette magát. A helyiek sokáig kutattak utána a vízben hajókkal, hangosan dobolva, hogy elriasszák a halakat. Ezen alapul a dobos szerepe a mai sárkányhajóknál, aki az ütemet adja.
A sárkányhajózás, mint versenysport nemzetközi szinten csak a 70-es évek végére terjedt el. Az azóta eltelt időben viszont az egyik legnépszerűbb nem olimpiai sportággá nőtte ki magát.

Simon Barbara