Pécsiek segítik a súlyosan beteg gyerekek szüleit

Pénteken nyílt nappal és konferenciával ünneplik a Pécs-Normandia LIONS Club MentőÖv Szülőszállása fennállásának huszadik évfordulóját. Az eseményt köszöntette Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára és Páva Zsolt, Pécs polgármestere is. Az intézmény a dél-dunántúli régióból érkező és a pécsi gyermekklinikán leukémiával és tumoros megbetegedéssel kezelt gyermekek szülei számára nyújt térítésmentes szállást.

hirdetés
Uránia Mozi

Latorcai Csaba helyettes államtitkár az esemény sajtótájékoztatóján kiemelte, sosem rejtette véka alá, hogy az egyik legkomolyabb és legüdvözlendőbb civil kezdeményezésnek tartja azt, amit a Pécs-Normandia LIONS Club immár húsz éve megvalósít.

lions club5

– Az egyik legtipikusabb civil kezdeményezés az, hogy amikor az államnak bizonyos funkciói hiányosak, az állam a segítő karját szociális legrászorultabbak felé nem tudja úgy kinyújtani, mint ahogy kellene, akkor a polgári szolidaritás megnyilvánulásaként, helyi civil kezdeményezésként hosszabbítják meg ezt a hiányzó, ölelő kart. Itt 20 évvel ezelőtt ez történt. A gyermekklinika onkohematológiai osztályán nagyon nehéz helyzetben lévő kisgyermekek hosszú távú kezelése zajlik, s tudjuk, hogy nagyon kemény időszak az, amikor a gyermek hosszú időre kórházba kerül. Felőrlődhet benne a szülő, családok mehetnek tönkre. Ilyenkor hatalmas a társadalom felelőssége, hogy ezt a nehéz helyzetet valamilyen módon megkönnyítse – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Latorcai hozzátette, a LIONS Club pécsi szervezete mindezt intézményi keretek között vállalta fel. A szülőszállás működtetés óriási feladat és felelősség, hiszen az a szülő, akinek a gyermekét itt kezelik, hosszú távon számít arra, hogy lehetősége lesz nehéz anyagi és pszichés helyzetében megnyugvást találnia.

– Büszke vagyok arra, hogy ha csak egy kicsit is, de hozzájárulhattam ahhoz, hogy az állam anyagilag is tudja segíteni a szülőszállás fenntartását, így megoldottá vált a jövőbeli finanszírozás azáltal, hogy két évvel ezelőtt együttműködési megállapodás született a PTE gyermekklinikájával, így némi állami támogatáshoz is jut az intézmény – fogalmazott a politikus.

lions club1

Páva Zsolt polgármester mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy korábban sokáig nem tudta senki, hogyan lehetne megoldani a beteg gyermekeiket meglátogató szülők megfelelő elhelyezését.

– Pécs mindig is támogatta az intézmény működését, a folyamatos funkcióbővülést, hiszen egy kis lakásból indult útjára a kezdeményezés. Így a szállás már 20 éve sikeres és példamutató projektje a szervezetnek, s ez iránymutatásul szolgálhat a karitatív területen dolgozók számára is.