Pfizer vagy AstraZeneca? Fontos eredményeket közölt az idősek oltásáról a pécsi kutató

Egy új tanulmány eredményeit ismertette dr. Jakab Ferenc a Virológia Pécs tudományos Facebook-oldalon. A felmérésben 80 évnél idősebb önkénteseket vizsgáltak, akik megkapták a Pfizer- vagy az AstraZeneca-vakcina első oltását. Mutatjuk az eredményeket.

A rangos, The Lancet nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban azokat az időseket (165 fő) vizsgálták meg, akik megkapták a Pfizer- vagy az AstraZeneca-vakcina első oltását – ismertette Jakab Ferenc pécsi virológus.

Azt találták, hogy a Pfizer esetében 93, míg az AstraZeneca oltásánál 87 százalékban alakult ki antitestválasz a tüskefehérje ellen. Ehhez nagyon hasonlóan a sejtes immunválaszban is emelkedést tapasztaltak – ezek az adatok világítanak rá a védettség mértékére.

A sejtes immunválasz erősebb volt az AstraZeneca-oltást követően, amit feltételezhetően az adenovírus kiváltotta hordozó anyag hatásnak tulajdonítanak – jegyzi meg a professzor.

További érdekesség, hogy a tanulmányban nyolc olyan személy is szerepel, akik már korábban átestek a fertőzésen. Esetükben az első oltás után még erősebb antitestes és sejtes immunválaszt írtak le.

(A kutató kiemeli, egy másik tanulmányban hasonló eredményeket kaptak: ott fiatalabbakat vizsgáltak, náluk is jelentősebb antitestválaszt találtak az első oltást után, ha már a fertőzésen túlestek.)

Arról, hogy meddig vagyunk védettek a fertőzés után, itt írtunk a Virológia Pécs összefoglalója alapján.

Következtetések

Az idősebb embereknél a Pfizer és az AstraZeneca is jelentős antitestszint-emelkedést eredményezett már az első oltás után. Az AstraZeneca oltás esetében pedig erősebb volt a sejtes immunválasz, melyet egyébként tovább fokozott, ha az illető átesett a fertőzésen.

Jakab emellett azért hangsúlyozza, a második oltás nélkülözhetetlen, mivel „ez eredményezi a maximális immunválaszt és a teljes védelmet a súlyos lefolyású fertőzésekkel szemben”.

A The Lancet tanulmánya ide kattintva olvasható el letöltés után.