Rengeteg búza jön

54 tonna búza – a tavalyi mennyiség több mint fele – gyűlt össze a hétvégén a pécsi Magyarok Kenyere program társrendezvényein. Szombaton Kenderesre több mint 41 tonnányi gabona érkezett határon túli magyar településekről és Jász-Nagykun-Szolnok megye településeiről, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is felajánlott egy szekérnyi búzát. Vasárnap Tápióbicskén pedig további 13 tonna búza gyűlt össze.

A búzagyűjtés július 31-én zárul, a baranyai Sombereken ekkor tartják a Baranyai Búzagyűjtő napot, és várják a búza-adományokat. A rendezvényen a remények szerint 10 tonnát meghaladó búzamennyiséget ajánlanak fel a környező településeken élő gazdák – mondta a program elindítója, dr. Korinek László.

hirdetés
Korinek:
Korinek: Kárpátaljára is kerülhet a lisztből

A Magyarok Kenyere program 2011-ben Pécsről indult, s a jó szándékú magyar emberek összefogása által az évek folyamán egy nemzet összetartozásának, szolidaritásának jelképévé növekedett. Pécs városa – mint a mozgalmat összefogó város – immár negyedik alkalommal szervezi meg a gyűjtést. Valamennyi magyarországi megyéből, a Kárpát-medence összes magyarlakta területéről felajánlott búzát. Augusztus 17-én Mohácson, a Szent Miklós vízimalomnál összeöntik, megőrlik a búzát, majd a Magyarok Kenyere ünnepségen augusztus 20-án megsütik a kenyereket, melyekből egyet Erdő Péter esztergomi érsek Budapesten áld meg s néhány továbbit Pécs város polgármestere, Páva Zsolt és Böjte Csaba Pécsett szeg meg.

A sütésen felül megmaradt lisztet – akárcsak a korábbi években – a Dévai Szent Ferenc Alapítvány több mint 2300 árva gyerekének étkeztetésére juttatják el. Tavaly 100 tonna búzát sikerült összegyűjteni, s ez a mennyiség egy évre biztosította a gyerekek kenyérszükségletét.

Újdonság, hogy az idén egy kárpátaljai gyermekotthont is támogatni szándékoznak – a Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon lakóit.

Hirdetés