Segítő kéz a beteg családtagjaikat ápolóknak – gondozási támogatás az önkormányzattól

Nem kis terhet jelent a családok számára annak a beteg családtagnak a gondozása, akit a járványügyi intézkedések miatt, a kormány döntése nyomán hazaküldtek a kórházból az ágyak felszabadítása végett. Ugyan Pécsen szerencsére ez nem érint sokakat, mégis az önkormányzat gondolt rájuk is, mikor létrehozta a veszélyhelyzeti támogatásokat. Egyszeri gondozási támogatásként 50 ezer forint igényelhető a városvezetés döntése nyomán.

A veszélyhelyzeti alap életre hívásakor az önkormányzat bérpótló támogatás, albérletpótló támogatás és gondozási támogatás igénylésének lehetőségét hirdette meg az érintettek számára. Ezekről bővebben ITT írtunk.

A bérpótló támogatásra azok jogosultak, akik munkája a veszélyhelyzet kihirdetése után szűnt meg, vagy a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelt el – ez egyszeri 50 ezer forint.

Az albérleti támogatásra azok a háztartások jogosultak, akiknek már a veszélyhelyzet kihirdetése előtt volt lakcímük és a bérleti szerződésük érvényes – ez egyszeri 30 ezer forint.

A gondozási támogatás igénylésére pedig most Bognár Szilvia alpolgármester hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán. A támogatás igénylésére bíztatja azokat a pécsieket, akik hozzátartozóját a kórházak hazaküldték az ágyak felszabadítása céljából.

Ahogy fogalmazott: „a veszélyhelyzeti támogatásaink megalkotásakor úgy döntöttünk, érzékenyen szeretnénk reagálni az ilyen esetekre, hiszen a családok számára rendkívüli terhet ró”.

Az igénylés határideje június 30. Persze feltétele is van annak, hogy a támogatást kiutalják: igazolni kell, hogy az érintett beteg gondozása az Integrált Nappali Szociális Intézmény által nyújtott alapellátás keretében nem megoldható. A pályázáshoz az erről szóló igazolás az intézmény részéről, valamint orvosi igazolás a kórházi ellátás megszűnéséről egyaránt csatolandó.

Az igénylés benyújtható a lakóhely szerinti illetékes Területi Szociális Központnál.

Ügyfélfogadás idő:
Hétfő: 13.00 – 17.00.
Szerda: 8.00-12.00 és 13.00-17.00.

Az ügyfelek fogadása külön időpontfoglalás, vagy egyeztetés nélkül, érkezési sorrendben történik.

I. számú Területi Szociális Központ
7629 Pécs, Dobó István utca 89.
telefonszám: 72/ 513-528
telefaxszám: 72/ 513-522
elektronikus levelezési cím: szoc1@ph.pecs.hu

II. számú Területi Szociális Központ
7632 Pécs, Sarolta utca 2.
telefonszám/telefaxszám: 72/ 412-619
elektronikus levelezési cím: szoc2@ph.pecs.hu

III. számú Területi Szociális Központ
7633 Pécs, Esztergár Lajos utca 19.
telefonszám/telefaxszám: 72/ 535-213
elektronikus levelezési cím: szoc3@ph.pecs.hu

Hirdetés