Szigorításokat vezet be az egyetem a kollégiumaiban a koronavírus miatt

Nem tervez létszámcsökkentést az egyetem a kollégiumokban az őszi szemeszter során, ugyanakkor a koronavírus lehetséges terjedését komoly óvintézkedésekkel próbálják meggátolni – derül ki a Pécsi Stop cikkéből.

hirdetés

Milyen kihatása van a járványhelyzetnek a kollégiumi szálláshelyek számára? Tervezik-e az egyetem, hogy kevesebb kollégistát engednek be az épületekbe? Többek között ezeket a kérdéseket tette fel a Pécsi Stop az egyetemnek, a válaszlevélből pedig a következők derültek ki:

  • A kollégiumokban szigorított beléptetést (személyazonosság-ellenőrzés, ki- és belépésről bejegyzés) vezetnek be, amelyet az egészségügyi kockázatok megszűnéséig fenn kívánnak tartani.
  • A közösségi helyiségek használatának feltételeit szigorították, egyes helyiségtípusok használatát pedig az egyidejűleg bent tartózkodó személyek számától függően, korlátozottan tették elérhetővé.
  • A beköltözést megelőzően a hallgatók által kitöltött úgynevezett pre-triázs íven benyújtott nyilatkozat alapján mérik fel az egyén beköltözésével felmerülő kockázatokat. A felmérés eredménye alapján a beköltöző akár önkéntesen karanténba is vonulhat a beköltözés utáni első két hétben, ha az általa tett nyilatkozat szerint járványügyi szempontból jelenléte kockázatot jelenthet a kollégiumi közösségre.
  • Nem tervezik a lakólétszám csökkentését.
  • A személyes kontaktok minimalizálását és az egymással nem szoros közelségben élők találkozásainak ritkítását tervezik.

Míg a 2019/2020-as tanévben 3944 darab volt az összes férőhelyek száma a PTE kezelésében (ebben benne vannak a pécsin kívül más városokban található szállások számai is), a 2020/2021-es tanévre 3726 főre tervezték csak a férőhelyeket (ez 218 fős csökkenés). A 2020/2021-es tanévben a 3726 főre elég férőhelyből a hallgatóknak 2604 főnyi férőhely jut, a többi más jogcímek alá van besorolva (tavaly 2706 főnyi hallgatói férőhely volt a kollégiumokban) – írja a lap, hozzátéve, hogy a két tanévre szóló számok közti eltérést információik szerint az okozza, hogy a Hunyor Diákszállóból nővérszálló lett.

hirdetés

Hirdetés