Színes programkavalkád lesz a Nemzetiségek Napján

Immár hagyományosan kerül megrendezésre a Nemzetiségek Napja az EFOP-1.3.5-16-2016-00051 azonosítószámú, Közösségek Pécsért elnevezésű projekt keretein belül. A programok célja a nemzetiségek és a többségi társadalom közötti kohézió, valamint a be- és elfogadó pécsi közösségi attitűd erősítése.

A 2019.05.03-án 10 órakor kezdődő esemény bevezetőjeként köszöntőt mond Dr. Illés Boglárka Helyettes- Államtitkár Asszony, Decsi István Alpolgármester Úr, Hári József Tanácsnok Úr, Dr. Haffner Tamás a projekt Szakmai Vezetője, valamint Pavlovics Attila a projektben közreműködő Pécsi Kulturális Központ Igazgatóhelyettese. A nyitóbeszédek után veszi kezdetét a sokszínű, nemzetiségi hagyományokat bemutató programok széles skálája. A színpadon megelevenednek többek között a német, görög, horvát, roma nemzetiségű néptáncok, és a dalcsokorba szedett ruszin, sokac, német és horvát népzenék. A 25 éves jubileumát ünneplő Gandhi Gimnázium roma nemzetiségű összművészeti előadással készül, a prózai műfajt pedig egy német nemzetiségű monda képviseli.

A programok alatt a résztvevők népviseleti, -fotó és nemzetségi könyv kiállításokat tekinthetnek meg, a kisebbek számára a szervezők játszó és mesesarkokat állítanak fel. A kézműves foglalkozások asztalai a kosárfonás, agyagozás, busóálarc faragás rejtelmeibe vezetik be az oda látogatókat. A tevékenységeket bárki szabadon kipróbálhatja.

Az idén sem lesz hiány nemzetiségi ételekből. Cigánylecsó, sváb gőzgombóc, sokac bab, hucul és csevapcsicsa elkészítésének fortélyaiba, és az elkészült ételek ízvilágába is belekóstolhatnak a gasztronómia iránt érdeklődők.

A program ingyenesen látogatható, a Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Ház (7632 Pécs, Apáczai Csere János körtér 1/D) és az Apáczai Kollégium (7632 Pécs,Apáczai Csere János körtér 1/E) közti téren. Rossz idő esetén a Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Ház aulája és I. emeleti termei biztostják a rendezvény helyszínét.