A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium diákjai nem csak a természettudományos versenyeken remekelnek, a közelmúltban lezajlott keszthelyi Helikonon országosan is kiemelkedő teljesítménnyel összesítve a második helyet érték el.

hirdetés
Uránia Mozi

Amellett, hogy a régióban is egyedülálló fizika-kémia-biológia laborral rendelkezik az iskola, a diákok pedig országos és nemzetközi természettudományos versenyekről hoznak el helyezéseket, a humántudományok, művészetek terén is kiemelkedő eredményeket ért el a közelmúltban.

Összesen mintegy száznegyven lajosista fiatal szerepelt Keszthelyen. A diákok minden kategóriában indultak és tíz arany, négy ezüst és két bronz minősítést hoztak el. Emellett egy fődíj és négy különdíj is a pécsieké lett.

A fődíjas férfiegyüttes Havasi Gábor karnaggyal

– Nagy múltja van az iskolának a helikoni ünnepségeken – régebben többször is megnyertük az összesített versenyt egymás után. Idén pedig és ugyanígy két éve is csak pár ponttal maradtunk le a győztestől – mondta lapunknak Dobosi László, a gimnázium igazgatója.

Gyuricza Zalán zongorajátékával arany minősítést szerzett

– Kórusunkat mindenképpen ki kell emelni a díjazottak közül, hiszen a vegyeskar, a férfi- és a nőikar is arany minősítést szerzett, a fiúk ráadásul abszolút győztesei lettek a kategóriának, fődíjat kaptak. Ezt a zsűri is észrevette, ezért jutalmazta különdíjjal karnagyunkat, Havasi Gábort – tette hozzá az igazgató.

A Helikonon elért eredmények jó referenciát jelentenek a gimnáziumba jelentkezők számára. A napokban zárultak le a felvételik, ezzel kapcsolatban Dobosi László elmondta, idén is – tagozattól függően – három-négy-ötszörös túljelentkezést tapasztaltak. Szeptembertől egy hatosztályos és négy négyosztályos osztályt indít a gimnázium és körülbelül 170-180 új diákkal gyarapodik.

Mindhárom kórusformáció arany minősítést kapott

A HVG minden évben közreadott Top 100-as középiskolai rangsorában a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma, huszonkét helyet javítja, a tavalyi évben az 59. pozíciót foglalta el. Ezzel nem csupán Pécsett, de egész Baranyában egyedüliként szerepel az illusztris listán.

A helikoni díjazottak

Fődíjas:
– Laudate fiúkar

Arany minősítést szerzett:
– A Laudate vegyeskar, nőikar és fiúkar,
– Vonyó Péter András szaxofon-,
– Gyuricza Zalán zongora-,
– Szabó Levente orgonajátékáért,
– könnyűzene kategóriában: The 4 Keys zenekar, valamint Foster Dóra és Pistár Hanna duójukért,
– Kőhidi Máté népdal szólóért és
– Mózes Csenge vizuális művészet kategóriában.

Ezüst minősítést kapott:
– Az Orff zenekar,
– a Zengető együttes,
– a Faludi diákszínpad
– és Vonyó Péter András irodalmi alkotásáért.

Bronzot kapott:
– Recht Balázs-Both Kata néptáncért,
– valamint Bende Balázs versmondásért.

Különdíjat kapott a Zengető együttes, Kőhidi Máté, a Laudate kórus, valamint Havasi Gábor karnagy.

Hirdetés