Teljesen megújulhat a pécsi Zárdatemplom!

A felállványozott templom tavaly nyáron

Javában folyik Pécsett a Szent István téren a Miasszonyunk Zárdatemplom felújítása. Eredetileg csak a külső homlokzat rekonstrukciójára volt pénz, egy új kormánytámogatás révén viszont juthat forrás a belső térre is.

A közelmúltban számoltunk be róla, hogy megkezdődött a Szent István téri Miasszonyunk Zárdatemplom külső felújítása. Mivel a műemlék a Zirci Ciszterci Rend tulajdonában van, így a munkálatokat is ők indították, mint Zátrok Attila, az apátság műszaki vezetője akkor lapunknak elmondta, a rend döntően saját forrásból 30-35 milliót tudott fordítani arra, hogy a homlokzat és a templomsüveg megszépüljön.

A homlokzaton már javában dolgoznak

A műszaki vezető azt is hangsúlyozta, mindenképpen szándékukban áll, hogy belül is felújítsák a templomot, hiszen a műemlék belseje nagyon rossz állapotban van, olyannyira, hogy az apácák által egykor használt két belső imaterem közül az egyiket már le is kellett zárni. Emellett szeretnének forrást találni arra is, hogy a bejárat előtti oszlopok által tartott míves tetőrészt eredeti állapotába állíthassák vissza.

Újabb pénzek juthatnak a felújításra

A jelek szerint már nem kell tovább forrást keresni, hiszen a legutóbbi Magyar Közlönyből kiderül, a kormány a napokban határozott arról, hogy komoly összegeket juttat a Ciszterci Rendnek. A szerzetesek ugyanis 2019-ben ünneplik a rendi alapokmány kihirdetésének 900. évfordulóját, az ünnepséghez a kormány műemlékek, iskolák és családsegítő központok felújítására szánt összegekkel kíván hozzájárulni. A kormányhatározat szerint a pécsi Miasszonyunk Zárdatemplom felújítására idén és jövőre összesen 253 millió forintot adnak.

Apácáké volt, most a cisztercieké
A mai Szent István téren 1727-ben épült egy templom a mai helyén, Nagyboldogasszony tiszteletére, derül ki Bajkó Ferenc írásából, ami a Templom.hu-n jelent meg. A Miasszonyunk rend 1847-ben telepedett meg Pécsett. Rendházat csupán 1851-ben kaptak, és ekkor láttak hozzá iskoláik megszervezéséhez, ekkor épült Feigler Ignác pozsonyi építész tervei alapján a templom két oldalán álló épület: a zárda és a polgári iskola (ma a Szent Margit Iskolaközpont és a Leőwey Gimnázium áll ott). A rend templomául Feiger Ignác egy pompás, kéttornyú, kupolás templomot tervezett, azonban ezt a kivitelező, Windisch Ferenc teljesen áttervezte, és romantikus stílusú, az eredetinél jóval egyszerűbb, egytornyú, kupola nélküli templom valósult meg. Az 1851 és 54 között felépült mai templom a barokk templom átépítésével és megnagyobbításával jött létre. A Miasszonyunk rendet a kommunista hatalom 1950-ben feloszlatta, 1991-ben alakult újjá. A pécsi templomot a püspökségtől 2013-ban kapta meg a Ciszterci Rend.