Természetes alapanyagokból fejlesztenek kézfertőtlenítőt a PTE-n

Ki ne kent volna több liternyi kézfertőtlenítőt a bőrére az elmúlt hónapokban? A higiénia – egy járvány alatt különösen – fontos, emellett azonban nem árt a bőr egészségére is odafigyelni. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) munkatársai az UnivPécs.com szerint most egy olyan kézfertőtlenítő gél összeállításán fáradoznak, mely nem csak ez utóbbi kategóriának felelhet meg, de baktériumok és vírusok ellen is hatásos. 

hirdetés
Uránia Mozi

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetének, valamint Farmakognóziai Intézetének oktató-kutató munkatársai már több hónapja, még a koronavírus-járvány hazai megjelenése előtt kezdtek bele a gél kifejlesztéstésébe. Az egyetemi lap szerint a gél legfontosabb tulajdonsága, hogy – ellentétben a jelenleg piacon lévő anyagok döntő többségével – csak és kizárólag természetes összetevőkből áll.

Dr. Horváth Györgyi docens fejéből pattant ki az ötlet, mely alapján megkezdték a munkát. A vele készült interjúban elmondta, olyan alapanyagokat válogattak a gélhez, melyek fertőtlenítő hatását a szakirodalom igazolja. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, tette hozzá, ahhoz, hogy a gél kézfertőtlenítőnek minősüljön, még számos hatóságilag akkreditált laboratóriumi vizsgálat és engedélyek szükségesek.

Azt is elárulta, hogy az előzetes tesztelések, melyek a PTE Orvostudományi Karának Mikrobiológiai Laboratóriumában zajlottak, több mint biztatóak. Ezek alapján a készítmény baktériumölő hatása kimutatható. A kutatók abban bíznak, hogy a vírusok elleni hatékonyság is igazolódik majd.

A PTE munkatársai a napokban, önkéntes alapon kipróbálhatják a gélt, majd tapasztalataikat megoszthatják egy webes felületen az alkotókkal. A visszajelzések alapján a gél még módosítható, persze fontos, hogy a fogyasztói élmény és a hatékonyság ne csökkenjen.

Kiemelt képünk illusztráció.