Természetes alapanyagokból fejlesztenek kézfertőtlenítőt a PTE-n

Ki ne kent volna több liternyi kézfertőtlenítőt a bőrére az elmúlt hónapokban? A higiénia – egy járvány alatt különösen – fontos, emellett azonban nem árt a bőr egészségére is odafigyelni. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) munkatársai az UnivPécs.com szerint most egy olyan kézfertőtlenítő gél összeállításán fáradoznak, mely nem csak ez utóbbi kategóriának felelhet meg, de baktériumok és vírusok ellen is hatásos. 

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetének, valamint Farmakognóziai Intézetének oktató-kutató munkatársai már több hónapja, még a koronavírus-járvány hazai megjelenése előtt kezdtek bele a gél kifejlesztéstésébe. Az egyetemi lap szerint a gél legfontosabb tulajdonsága, hogy – ellentétben a jelenleg piacon lévő anyagok döntő többségével – csak és kizárólag természetes összetevőkből áll.

Dr. Horváth Györgyi docens fejéből pattant ki az ötlet, mely alapján megkezdték a munkát. A vele készült interjúban elmondta, olyan alapanyagokat válogattak a gélhez, melyek fertőtlenítő hatását a szakirodalom igazolja. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, tette hozzá, ahhoz, hogy a gél kézfertőtlenítőnek minősüljön, még számos hatóságilag akkreditált laboratóriumi vizsgálat és engedélyek szükségesek.

Azt is elárulta, hogy az előzetes tesztelések, melyek a PTE Orvostudományi Karának Mikrobiológiai Laboratóriumában zajlottak, több mint biztatóak. Ezek alapján a készítmény baktériumölő hatása kimutatható. A kutatók abban bíznak, hogy a vírusok elleni hatékonyság is igazolódik majd.

A PTE munkatársai a napokban, önkéntes alapon kipróbálhatják a gélt, majd tapasztalataikat megoszthatják egy webes felületen az alkotókkal. A visszajelzések alapján a gél még módosítható, persze fontos, hogy a fogyasztói élmény és a hatékonyság ne csökkenjen.

Kiemelt képünk illusztráció.