Tizenöt éve segítenek a pécsi Parkinson-betegek egymásnak

Április 27-én, szombaton tartották a Parkinson Betegek Egyesülete tizenötödik, jubileumi évfordulóját a VOKE Vasutas Művelődési Házban. Az eseményen Őri László, Pécs alpolgármestere beszélt a betegség súlyosságáról, és a példaértékű pécsi közösség erejéről. 

hirdetés

A becslések szerint mintegy 200.000 magyar érintett benne, a halálozási aránya a daganatos betegségekhez hasonló, mégis nagyon keveset beszélünk róla. A Központi Statisztikai Hivatal számadatai szerint megyénkben több mint ezerhatszázan szenvednek  Parkinson-kórban. Riasztó, hogy a betegek száma drasztikusan nő: 2011-ben 1387-en voltak betegek, de 2009-ben még ennél is drasztikusan kevesebben, mindössze 1044 beteget tartottak nyilván. Pontos okára még nem derült fény, holott kutatók százai dolgoznak a megoldáson. Bár a tudomány jelen állása szerint a Parkinson gyógyíthatatlan, együtt lehet vele élni, tünetei pedig jól kezelhetőek, ha időben cselekszünk.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, a Facebookon élőben közvetítették a pécsi Idegsebészeti Klinika orvosai operációjuk egy részét. A felvételen egy Parkinson-kóros, 43 éves férfi esik át agyműtéten, mely során két elektródát ültettek be a két agyféltekébe, amit egy úgynevezett neuropacemakerrel kötöttek össze, hogy így szüntessék meg a rohamait. Figyelem, a képsorok a nyugalom megzavarására alkalmasak! IDE kattintva érheti el a videót.

A pécsi Parkinson Betegek Egyesülete 2004-ben alakult, jelenleg több mint ötven taggal működnek. Tag lehet akár egy beteg családtagja, ápolója is. Az egyesület rengeteg tudományos előadást, baráti találkozót, kirándulást, közösségi programot szervez a tagoknak, számos terápiás szakemberrel élő kapcsolatban állnak. Céljuk egymás segítése, a helyes érdekképviselet a társadalomban.

– Az ide évben ünnepli a pécsi Parkinson Betegek Egyesület fennállásának tizenötödik, jubileumi évfordulóját. Ez a pécsi civil szervezet fogja össze azt a több mint ezerhatszáz pécsi polgárt, akik a Parkinson-kórban érintettek. Az elmúlt tizenöt évben az egyesület egy érdekképviseleti szervezet is lett, de egy jó baráti közösség is kialakult, melynek a programjait a város jó szívvel támogatja – mondta el Őri László, Pécs alpolgármestere.

Kiemelte, hogy a kór a világon az egyik legelterjedtebb, és a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan betegség. Kutatók a mai napig nem tudják pontosan, hogy mitől alakul ki. Mint mondta, a kór 5-10 százaléka genetikai okokra vezethető vissza, de a betegek túlnyomó többségénél az eredete mai napig rejtve marad.

– Bízunk benne, hogy a következő évtizedekben a kutatások a betegség gyógyításában, és a kialakulásának az okainak a feltárásában is új eredményeket fognak hozni – tette hozzá Őri László szombaton.

Hirdetés