Tizedik „születésnapját” ünnepli a Gyugyi-gyűjtemény, ami a Zsolnay Kulturális Negyed leglátogatottabb tárlata. Az Amerikában élő idős műgyűjtő, Gyugyi László adományából létrehozott kiállítás az évek során folyamatosan bővült újabb műkincsekkel, most újabb kettőt csodálhat meg a közönség. Emellett egy kis album is született a gyűjtemény anyagából az évfordulóra.

hirdetés
Uránia Mozi

– Az idei év tele van jubileumokkal, az egyik legjelentősebb a 2010-es, mikor is Pécs Európa Kulturális Fővárosa lehetett és a Zsolnay Kulturális Negyed létrejöhetett – mondta Bognár Szilvia alpolgármester.

Köszöntőjében úgy fogalmazott, példátlan, hogy Gyugyi László szakmáját tekintve – elektromérnökként – elég távol állt a kultúra területétől, mégis létrehozott egy ilyen gyűjteményt.

Bognár Szilvia (háttérben Rózsa Zoltán)

– A hely szellemét nagyban meghatározza ez az épület, ez a kiállítás, így ha feltennénk a kérdést, hogy mi is a Zsolnay-negyed, a válasz egyik része biztosan a Gyugyi-gyűjtemény lenne.

Rózsa Zoltán, a ZSÖK ügyvezetője elmondta, a tíz éve megnyílt kiállítást már akkor nagy érdeklődés övezte.

– Tíz éven keresztül közel 300 ezer ember látta a gyűjteményt, ezzel a negyed leglátogatottabb kiállítása még most is. A Rózsaszín kiállítás mellett jelentős húzóerő, egy emblematikus gyűjtemény. Anyagában pedig egészen páratlan, a Zsolnay-gyár két korszakát rendkívül jól illusztrálja.

Komor István, a Gyugyi-gyűjtemény kurátora a tárlat létrejöttének történetét mesélte el, számos fotóval illusztrálva.

– Először 2006-ban jött létre kapcsolat Pécs városa és Gyugyi László között. Ő már akkor szerette volna biztos helyen tudni a gyűjteményét, és ugyan sok magángyűjtő jelentkezett a műtárgyakért, Gyugyi mindenképpen közkinccsé kívánta tenni. 2009 év elején írtuk alá az adásvételi szerződést, decemberben pedig meg is kezdődött a tárgyak átszállítása New Yorkból Pécsre.

Komor elmondta, először a gyűjtemény szecessziós része érkezett meg a Zsolnay-negyedbe. Ezt követően 2014-től kezdve minden évben tucatjával érkeztek műtárgyak a tengerentúlról. 2018-ban négy különösen értékes darab érkezett, amiket Párizsban vásárolt Gyugyi László.

– Jól tükrözi a Gyugyi-gyűjtemény értékét, hogy a kezdeti 705 milliós összérték az évek folyamán mára 929 millióra dagadt – nyilatkozta a gyűjtemény kurátora. – Fontos megemlíteni azt is, hogy a gyűjteményt a műgyűjtő szinte teljes egészében saját pénzből vásárolta, pusztán három adományozó járult hozzá a kiállításhoz.

Gyugyi László távollétében levélben mondott köszönetet a városnak és a pécsieknek a gyűjtemény 10. születésnapja alkalmából.

– Jó érzést kelt a tudat, hogy a műtárgyak visszatérhettek Pécs, és hogy évről évre egyre több látogatónak örvendhettek – írta. – Remélem, hogy a következőkben is folytatni tudom a kiállítás bővítését, és remélem, hogy a pécsiek is örülni fognak neki, hiszen mindez az övék. Méltán lehetnek büszkék arra, amit a Zsolnay-gyár a világnak adott – írta az idős gyűjtő, aki szeptemberben töltötte be 86. életévét.

Újabb műkincsek és egy album az évfordulóra

Két újabb darabbal bővült a kiállítás, melyeknek már meg is találták a helyét. Az Ülő török figura 1910-ben készült, míg a kis cseréptál 1877-ben Zsolnay Vilmos nagyobbik lánya, Teréz keze alatt. Utóbbi arra szolgált, hogy a színes-mázos dekortechnikát elsajátítsa a művész.

Egy új, „születésnapi” album is készült a Gyugyi-gyűjteményről. A korábbi, gyönyörű nagy kiadás már nem tudott lépést tartani az újonnan adományozott műtárgyakkal, a jelenlegi kis kötetben viszont már minden benne van. Emellett jóval kedvezőbb áron szerezhető be, mint korábbi elődje.

Egy kis albumot is kiadtak

Gyugyi Lászlóval korábban lapunk interjút is készített, ezt ITT OLVASHATJÁK.