Több a szakorvos, hosszabb rendelési idővel várja a betegeket az EEI

Dr. Örkényi Anna:

Pécsett az Egyesített Egészségügyi Intézmények (EEI) jól vészelték át a koronavírus harmadik hullámát, és most már arra is van idő, hogy olyan dolgokkal is foglalkozzanak, amelyekre a járvány alatt, érthető módon kevesebb energia maradt. Dr. Örkényi Anna, az EEI vezetője arról is beszélt lapunknak, hogy a koronavírusnak néhány olyan hozadéka is van, amelyet a későbbiekben is fel tudnak használni az ellátás színvonalának javítása érdekében.

hirdetés
Uránia Mozi

– A koronavírus-járvány harmadik hulláma után adja magát a kérdés: hogyan áll most az EEI?

– Valóban, ha túl még nem is vagyunk rajta, de mindenképpen leszálló ágában van már a harmadik hullám. Ami a mi működésünket illeti, június elején visszakaptuk azt a 10 szakdolgozót és két szakorvost is, akik korábban a Koronavírus Ellátó Központba lettek kivezényelve. Már önmagban ez a tény is azt mutatja, hogy valóban lecsengőben van a vírus. Nem voltak egyszerűek a mögöttünk hagyott hónapok, de azt hiszem ezzel nem mondok újat senkinek.

– A most visszatérő dolgozók miről számoltak be? Mennyire volt megterhelő számukra ez az időszak?

– Mindenek előtt szeretném kiemelni, mindannyian remekül teljesítettek! Ők valamennyien kvázi önkéntesen jelentkeztek arra, hogy részt vesznek a Covid-ellátásban, és az jól érzékelhető most is, hiszen mind pozitív élményekkel tértek vissza. A fáradtság persze érezhető rajtuk, és természetesen sok nehéz dolgot kellett átélniük, de alapvetően jól érezték magukat az utóbbi hónapokban, a sok-sok munka ellenére, vagy épp azzal együtt.

– Az elmúlt hetekben folyamatosan oldják fel a korábbi korlátozó intézkedéseket. Az EEI-nél is lehet arra számítani, hogy lazulni fog a járvány alatt bevezetett protokoll?

– Még nem változtattunk az eljárásrenden, már csak azért sem, mert központi döntés sem született erről egyelőre. A triázsolás továbbra is fennáll, és még mindig arra kérjük a betegeket, hogy kísérők nélkül érkezzenek szakrendeléseinkre. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy aki esetleg mozgásában, vagy akár kommunikációjában korlátozott, azt ne kísérhetné el egy családtagja, segítője. Azonban aki egyébként képes arra, hogy egyedül jöjjön el rendeléseinkre, az tegyen is így.

– De várható lazítás ezeken a szabályokon?

– Egyelőre nem tervezünk változtatni. Természetesen az idő előrehaladtával akár módosíthatunk is majd a mostani szabályokon, azonban most nem gondolkozunk ezen. Mindent egybevetve egyébként is úgy vélem, hogy nem olyan komolyak ezek az elvárások, hogy ne lehetne azokat betartani.

– Az EEI-nek van még „dolga” a vírussal? Gondolok itt elsősorban az önöknél működő oltópontokra. Azok megmaradnak?

–  Van még néhány előre tervezett második oltásunk ebben a hónapban, azokat természetesen rendben végig is visszük, de utána várhatóan e hónap végén az oltópontok nálunk megszűnnek majd. Az oltásokkal kapcsolatban a jövőre nézve bővebb információval a Kormányhivatal és a PTE rendelkezhet.

– Milyen nehézségeket okozott az intézményeknek a koronavírus-járvány?

– Én most nem is a negatívumokról beszélnék, hanem inkább a pozitív hozadékokról. Merthogy, bármilyen furcsán is hangzik, még a mi napi működésünkben is hozott olyan előremutató változásokat a koronavírus, amit a jövőben is tudunk hasznosítani. A vírus miatt például át kellett állnunk arra, hogy csak előzetes időpontfoglalással lehetett a laborba, röntgendiagnosztikára hozzánk érkezni a betegeknek. Az élet megmutatta, hogy ez egy jól működő rendszer. Így ugyanis el tudtuk, el tudjuk kerülni azt, hogy egyes betegek akár órákat várjanak a vizsgálataikra. Így például ebben biztosan maradunk is az új gyakorlatnál. Már csak azért is, mert a betegek is kifejezetten kérték ezt tőlünk.

– Ez általános az EEI-nél? Mármint, hogy a betegeket meghallgatva, a véleményüket kikérve alakítják a szakrendelések működését?

– Természetesen folyamatosan monitorozzuk, hogy a betegek számára mi az, ami könnyebbséget jelent, melyek azok a dolgok, amelyekhez érdemes hozzányúlni. Egy kisebb átszervezést is el tudtunk kezdeni most, hogy a prioritási sorrendünkben már nem a koronavírus és az azzal kapcsolatos dolgok állnak az első helyeken. Bizonyos szakrendeléseinknél, ahol fontos az, hogy ha panasza van a betegnek, akkor hamar kerüljön vele orvoshoz – például szemészet, fül-orr-gégészet, sebészeti traumatológia, kardiológia, radiológia – új, jóval hosszabb rendelési időt vezettünk be. Ezeken a szakrendeléseken minden hétköznap reggel 7-től, este 7 óráig várjuk a betegeket. Hiszen tudjuk jól, hogy sokan korábban talán azért nem jutottak el időben orvoshoz, mert nem akartak szabadnapot kivenni emiatt a munkahelyükön. De itt is meghallgattuk a betegeket, és az ő igényeikhez igazodva igyekeztünk alakítani a rendszeren. Ezen szakterületekre egyébként néhány új orvos kollégát is fel tudtunk, fel tudunk venni.

– Most, hogy itt a nyár, gondolom nem lesz egyszerű menedzselni a szabadságolásokat. Hiszen a járvány harmadik hulláma alatt kifáradó dolgozók is feltételezem, nagyon várják már, hogy pihenhessenek.

– Valóban nem kis munka ennek a megszervezése, de nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy mindenki ki tudja pihenni magát. Ezt most úgy tudunk megoldani, hogy minden dolgozónk számára a nyár folyamán 15 nap szabadságot tudunk kiadni. Azért azt gondolom, hogy három egybefüggő hét pihenés nagyon jól jön majd mindenkinek. És ez az a mennyiség, amit még tudunk úgy kezelni, hogy az nem okoz fennakadást az EEI, és a szakrendelések működésében sem. Ősztől pedig újult erővel várjuk vissza a betegeket, akik egyébként érezhetően most egyre többen jönnek személyesen a rendeléseinkre.

Hirdetés