Tovább erősödnek Pécs afrikai kapcsolatai

Egyhetes tanulmányútra érkezett Magyarországra a Nigériai Nemzetvédelmi Főiskola delegációja, melynek részeként június 21-én a Pécsi Tudományegyetemet is meglátogatták – számolt be róla a PTE.

Nigéria megbízott nagykövete, őexcellenciája dr. Irele Modupe Enitan májusi kinevezése óta először látogatott Pécsre, örömét fejezte ki, hogy az afrikai országból érkező hallgatók pozitív tapasztalatokat gyűjthetnek, és könnyen beilleszkednek az egyetemen. A megbeszélésen az is elhangzott, a PTE széles kutatási portfóliója, valamint a Magnus Aircraft jelenléte is elősegítette a találkozót, mivel a vállalat afrikai együttműködéseken is dolgozik – írja a pécsi egyetem lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A tanulmányút célja, hogy a delegáció tagjai megismerkedjenek a magyar digitális technológiákkal és megoldásokkal, valamint a nemzeti fejlesztési elképzelésekkel.

Betlehem József rektorhelyettes és Tarrósy István nemzetközi igazgató fogadta a delegációt Pécsen.

Tarrósy a látogatás kapcsán azt közölte:

A pécsi egyetemnek kiterjedt élő afrikai intézményi kapcsolatrendszere van, egyre több fiatal érkezik az afrikai kontinensről, hogy itt tanuljon. 2009 óta működik a PTE-n az Afrika Kutatóközpont, amelynek igen szerteágazó a tevékenysége, többek közt ennek is köszönhető, hogy a delegáció egyetemünkre látogatott.

Nemrég, az Afrika Nap apropójából beszélgettünk dr. Tarrósy Istvánnal arról, milyen élő kapcsolatai vannak Magyarországnak, azon belül is Pécsnek a fekete kontinenssel. Interjúnk alább olvasható.

Tarrósy István: Pécs kapcsolata Afrikával nagyon is élő

A találkozón a PTE több mint kilencven nigériai hallgatója közül többen jelen voltak, megosztották tapasztalataikat. Elmondták, nagyon szeretnek itt tanulni, hiszen a város gyönyörű és „hallgatóbarát”. A pécsi program része volt a baranyai megyeszékhely főbb nevezetességeinek megtekintése, valamint a Magnus Aircraft Zrt.-nél tett üzemlátogatás.

Tarrósy István kiemelte, a látogatás új kutatási, -fejlesztési kapcsolatokat hozhat Pécsre, tovább erősítheti a pécsi afrikai kapcsolatokat, az egyik új nigériai partnerintézménnyel, a Lagos State Universityvel is, mellyel az Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitás keretében indulnak oktatói és hallgatói cserék.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a budapesti nigériai nagykövetséggel közösen szervezte a programot.

Fotók: Csortos Szabolcs/UnivPécs