Tudja, miként működik a pécsi zöld erőmű?

pannon power3

Mintegy ötvenmillió forintból alakítottak ki látogatóközpontot a pécsi hőerőműben. A Veolia-csoporthoz tartozó Pannonpower üzemében bárki szemügyre veheti az erőmű múltját, jelenét, jövőjét és megismerkedhet az energiatermelés folyamatával. A kiállítás interaktív, így az érdeklődők testközelből tapasztalhatják meg, hogy miként működik az erőmű.

A ismeretterjesztő központ elsősorban az éppen tíz éve folyó a biomassza-alapú energiatermelést mutatja be, de még a szénbányászat alapjaiba, s az azt követő rekultivációs munkákba is bepillantást enged.

A 150 négyzetméteres komplexum a legmodernebb eszközök mellett interaktív játékelemeket alkalmaz, így mutatja be a pécsi erőmű fejlődésének történetét, tüzelőanyagát és világszínvonalú, biomasszát felhasználó technológiáját a nagyközönség számára. A központ általános- és középiskolás csoportokhoz ugyanúgy szól, mint a felsőfokú oktatás résztvevőihez.

A hatalmas Pécs-térképen pirossal világítanak a távhővel ellátott városrészek
A hatalmas Pécs-térképen pirossal világítanak a távhővel ellátott városrészek

A látogatók a helyszínen szembesülhetnek vele, hogy hányféle növényi anyagot égetnek el a kazánokban, játékos formában ismerkedhetnek meg az energiatermeléssel, de még egy kivilágított térképasztalon is áttekinthetik, mely pécsi otthonokban használnak távhőszolgáltatást.

Mint azt Péterffy Attila, a magyarországi Veolia energia-üzletágának vezetője elmondta, korábban az erőműnek lemaradása volt a látogatók fogadása terén, mert nem állt rendelkezésükre ismeretterjesztő helyiség, kizárólag az energiatermelésre voltak berendezkedve. Mivel azonban mára a pécsi erőmű Európa legnagyobb teljesítményű, kizárólag megújuló energiaforrást felhasználó létesítménye lett, elengedhetetlenné vált, hogy mindezt nívós formában tudják bemutatni a fiatal generáció tagjainak és az érdeklődőknek.

Még a szénbányászat alapjait is meg lehet ismerni...
Még a szénbányászat alapjait is meg lehet ismerni…

Hoppál Péter országgyűlési képviselő azt mondta, az erőmű a beruházással Pécs kulturális és turisztikai attrakcióit egészíti ki, a fenntartható fejlődés fontosságát erősíti. Hozzátette: főleg a fiatalabb korosztály számára lesz hasznos a bemutatóterem, mert látványos eszközök segítségével, játékosan, kézzel foghatóan közvetít temérdek információt.

Ezekből az anyagokból lesz energia a fa mellett
Ezekből az anyagokból lesz energia

Páva Zsolt polgármester emlékeztetett rá: Pécs megpályázza, hogy az Európa Zöld Fővárosa cím birtokosa lehessen akár már 2017-ben, a felkészülés folyamatában pedig hangsúlyos tény, hogy a pécsi erőmű nem használ fosszilis energiahordozókat. Hozzátette: a zöldebb város irányába eddig is tettek fontos lépéseket: a szennyvíztelepen keletkező iszapból villamos energiát nyer a város, megvalósult a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, teljes körű a csatornázás a városban.

A látogatóközpont működésével párhuzamosan, előre egyeztetett, szervezett keretek között az erőmű egyes részeinek bejárására továbbra is lehetőséget biztosítanak az érdeklődőknek, akár a látogatóközpontban tett látogatás kiegészítő programjaként.

[box title=”Kevesebb fát tüzelnek” box_color=”#228128″]Az erőműben 2004 óta tüzelnek fát és faaprítékot, akkor még a szenet leváltó földgáz mellett történt mindez. Tavaly óta kizárólag biomassza alapon működnek. A bemutatóközpontban látható egy diagram is, amely szerint 2004 óta töredékére esett vissza a fatüzelés, nőtt az erdőben keletkező fahulladék felhasználása, s természetesen jókora mennyiségben tüzelnek el szalmát és más mezőgazdasági hulladékot.[/box]