Tüntetők és zenészek osztoztak a főtéren

Nem voltak sokan

Újfent a Martonfára tervezett menekülttábor ellen tüntettek a város főterén pénteken este. A különbség az egy héttel ezelőtt megtartott demonstrációhoz képest az volt, hogy a Jobbik részéről most Morvai Krisztina, a párt Európa Parlamenti képviselője szólalt fel a menekültek ideiglenes martonfai elhelyezése ellen. Az eseményen mellette szót kapott még Berkecz Balázs, az Együtt-PM politikusa, Lőrincz Miklós, a Patacs-Rácváros Egyesület elnöke, és Hegedűs Lóránt lelkész is.

hirdetés

A Széchenyi téren rendőrségi becslés szerint legfeljebb mintegy 150 főt számláló tüntetőcsoport gyűlt össze, a tüntetők nem csak Martonfáról jöttek, a transzparensek szerint ugyanis a környező falvakból és városokból is érkeztek, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a martonfaiakkal.

A kaliforniai együttes békésen végigpihente a tüntetést
A kaliforniai együttes békésen végigpihente a tüntetést

Az eseményt egy érdekes jelenet nyitotta, ugyanis úgy tűnt, hogy a térre nem csak a martonfaiak, hanem a Golgota Keresztény Egyesület is gyülekezési lehetőséget kapott. Ők pedig egy könnyed istenfélő rock-koncertet szerveztek, amit a martonfai tüntetők pontban hat órakor megszakíthattak, azzal a feltétellel, hogy a tüntetés után a Kaliforniából Pécsre érkező együttes tovább játszhat.

Nem voltak sokan
Több helyről is jöttek

A „Tiltakozás a martonfai menekülttábor ellen” elnevezésű Facebook-csoportban az esemény szervezői már egy hete is felhívták a résztvevők figyelmét arra, hogy mivel a martonfai tüntetések pártpolitikától független, civilek által szervezett rendezvények, ezért a politikai megnyilvánulásokat lehetőleg kerüljék.

Berkeczet keményen kifújolták
Berkecz Balázs (Együtt-PM) fújolásokat kapott

Elsőnek Berkecz Balázs, az Együtt-PM képviselője szólalt fel, aki elmondta, hogy nem ért egyet az eseményen megjelent Jobbik-tagok gyűlöletpolitikájával (ezért kemény bekiabálásokat is kapott), de azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz-KDNP nem kommunikálta rendesen a martonfaiakkal a tábor előkészítését. Ezután megpróbálta felhívni a demonstrálók figyelmét arra, hogy az országon keresztülhaladó menekültek nem bűnözők, békések és segíteni kell nekik (ezért újabb kemény bekiabálásokat kapott). A problémára a megoldás szerinte az, ha az országban elszórtan, több, kis létszámú tábort létesítenek, hogy ezzel ne terheljék túl a településeket.

Lőrincz konzultációt szeretne
Lőrincz konzultációt szeretne

Ezután Lőrincz Miklós, a Patacs-Rácváros Egyesület elnöke beszélt, aki kifejtette, hogy a martonfaiak esete megérdemelt volna egy nemzeti konzultációt, valamint azt is hozzátette, hogy a falunak beígért infrastruktúrafejlesztés csupán pillanatnyi tűzoltás a kormány részéről, ezt már rég meg kellett volna ugyanis tenniük.

Hegedűs Lóránt élő láncot formálna a tüntetőkkel
Ifj. Hegedűs Lóránt élő láncot formálna a tüntetőkkel

A következő megszólaló Hegedűs Lóránt lelkész volt, aki fűtött beszédében egy olyan civil összefogást kezdeményezését hirdette, melynek keretében a tüntetők élő láncot alkothatnak a magyar-szerb határon a menekültek visszafordítása érdekében. Ez szerinte nem idegengyűlölet, hanem a „hon szerelme”.

Morvai nem díjazta a keresztény rockot
Morvai Krisztina petícióval állt elő

Miután közölte az egybegyűltekkel, hogy a tüntetésre rászervezett „üvöltő” keresztény rock-koncert esetét peres útra fogja terelni, Morvai Krisztina a Jobbik Európa Parlamenti képviselője bejelentette, hogy elindított egy petíciót, melynek címe: „A jogállamiságért, a demokráciáért, és a magyar határ őrzéséért”.

Országos mozgalmat szeretne kirobbantani
Országos mozgalmat szeretne kirobbantani

A jobbikos EP-képviselő a petícióval egy országos mozgalmat szeretne elindítani – mondta –, mellyel el szeretnék érni, hogy a kormány a „jogellenes határátkeléseket” előzze meg, a határokat pedig vegyék újra őrzés alá. A petíció másolatait beszéde után szét is osztották a jelenlévőknek.

A tüntetés ezzel véget is ért, a szervezők megköszönték az amerikai rockcsapat türelmét, akik viszont a tüntetőket egy nekik szánt dallal búcsúztatták. Mielőtt azonban a húrok közé csaphattak volna, a demonstrálók elkezdték énekelni a himnuszt.