Új autók a felügyelőknek, 133 térfigyelő kamera lesz Pécsen novembertől

Novembertől már 133 térfigyelő kamera is figyel a városlakók biztonságára – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a pécsi közterület-felügyelet két új autóját.  

hirdetés
Uránia Mozi

Több mint felére esett vissza Pécsen a bűncselekmények száma az elmúlt években, hiszen amíg a 2010-es évek elején több mint 7500-at regisztráltak a városban, a tavalyi évre ez a szám 3000 alá csökkent – jelentette ki Őri László, Pécs alpolgármestere az eseményen, amelyen bemutatták és átadták a közterület-felügyeletnek az új gépjárműveket.

Mint mondta, a közbiztonsági helyzet a rendőrség, a közterület-felügyelet és a civil polgárőrök összehangolt munkájának köszönhetően javult, a gépjárműlopásokra vonatkozóan is jó eredményeket értek el, de van még feladat. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma ugyanis enyhe mértékben, de emelkedett az elmúlt évhez képest  – tette hozzá.

Őri László belülről is megtekintette az átadott két autót

Kiemelte, hogy ez utóbbiak visszaszorítására megoldást jelenthetnek a kormányzati támogatásból részben már installált térfigyelő kamerák, melyek száma egyre növekszik Pécsett. Novembertől már 133 ilyen fogja vigyázni a pécsi utcákat, a képanyagot pedig a közterület-felügyelet dolgozza fel és reagál az esetleges problémákra, mondta.

Az alpolgármester elmondta, bízik abban, hogy a most átadott két jármű hozzájárul majd ahhoz, hogy a pécsi közterület-felügyelet munkatársai még inkább jelen tudjanak lenni, a pécsi polgárok visszajelzései alapján például a keleti városrészen, Kertvárosban, illetve a belvárosi utcákon.

Balról jobbra: Kővári János, Őri László

A Városfejlesztési és Kommunális Bizottság alelnöke, Kővári János arról szólt, hogy a  felügyelet nagy segítséget jelentett a közterületek rendeltetésszerű használatára, vagy éppen a zöldfelületek megóvására, a pécsi polgárok érdekében hozott rendeletek összeállításában.

– A munkájuk eredményét a belváros utcáin is jól megfigyelhetjük: jelentősen csökkent az ott kéregetők, és a közterületeket nem rendeltetésszerűen használók száma. Igaz, Kertvárosban és Meszesen is jelezték a lakók a problémákat, a két új autóval ezekre a helyszínekre többször eljutva ezeket a gondokat enyhíthetik – mondta Kővári János.