Van olyan szociális intézményben lakó, aki közel egy éve él négy fal között

Tavaly márciusban kezdődött a koronavírus miatti rémálom, mely egyeseket még az átlagnál is rosszabbul érintett: döbbenetes lehet azon olvasóink számára, akik nem érintettek, de vannak hazánkban olyan szociális intézmények, melyek lakói gyakorlatilag – a kisebb nyári megszakítást leszámítva – egy teljes éve nem hagyhatták el az otthonukként szolgáló intézmény épületét, esetleg azon belüli lakóhelyiségüket sem. Sok helyen az sincs megoldva, hogy akár plexifalon keresztül, de láthassák szeretteiket. A pécsi People First Egyesület kiáll ezekért az emberekért, legyen szó fogyatékossággal élőkről, idősekről, bárkiről. Sokszor azonban válaszra sem méltatják őket.

– Pécsi szociális otthon is akad, amelyben hónapok óta teljesen izoláltan élnek emberek. Az intézményt és a fenntartót is megkerestük, felajánlottuk a segítségünket, de meglepően elutasító válaszokat kaptunk. Júliusban adtuk fel viszont az első ezzel kapcsolatos levelünket az ombudsmannak, melyben egyértelmű iránymutatást kértünk az intézményvezetők számára. Erről kaptunk is visszajelzést, miszerint kivizsgálják a dolgot. Mivel azóta sem jött válasz a kérdéseinkre, javaslatainkra, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségét kértük, velük együtt fogalmaztunk újabb írást, amit március 3-án küldtünk el. Erre még annyi reakció sem érkezett, mint az előzőre, holott elvileg az ombudsman válaszolni köteles. Szerencsére hamarosan itt Pécsett is lesz munkatársa a TASZ-nak, akinek a személyes támogatását is élvezhetjük majd, természetesen nem adjuk fel. Hiszen gondoljunk csak bele: nem csak a koronavírus okozhat ilyen helyzetet, jöhet bármilyen másik járvány, influenza, egyéb probléma, és az intézményvezetőknek szüksége van világos iránymutatásra ilyen helyzetekben – mondta el lapunknak Pataki Veronika, a People First Egyesület elnöke.

Hozzátette, kirívó különbségek vannak intézmények között a szerint, hogy a vezetők és fenntartók hogyan kezelik a helyzetet. Az egyesületi elnök saját családjából is elárult egy példát: a vásárosdombói idősek otthonában például megoldották, hogy a lakók plexifalon keresztül láthassák szeretteiket, sőt csomagot is lehet beadni a számukra.

Kiemelt képünk illusztráció.