Van ötleted, hogy újulhatna meg a Diána téri piac és környéke? Ne tartsd magadban!

Maradt félmilliárd forint pécsi uniós projektekből, ebből megújulhat a Diána téri piac és környéke. Az ötletelésbe pedig a kertvárosi lakosságot is bevonják. Hogy mégis hogyan, arról a Pécs Jövője Egyesület elnöke, Szekeres Gábor beszélt lapunknak. 

Milyen ötleteket várnak a lakóktól, illetve mi az, ami nem férhet bele a pályázatba?

Mint megtudtuk, a pályázati forrás gazdaságfejlesztési részének keretében valósulhat meg a Diána téri piacnak modernizálása, míg a zöldterületek felújítása keretében az ötletbörze tárgyául szolgáló terület felújítására kerül sor.

A szóban forgó terület pirossal jelölve

– A piacra vonatkozóan a lehetőségek kötöttek, a piactól északra fekvő zöldterület azonban nyílt kérdés, ezért csak erre várjuk a lakossági javaslatokat. Mindenekelőtt olyan ötleteket várunk a helyi lakóktól, amelyek a környéken élők örömét, kikapcsolódását, feltöltődését hivatottak szolgálni. Olyan ötleteket, amelyek az itt élők igényeinek kielégítését hivatottak leginkább szolgálni. Konkrétumokba bocsátkozni ugyanakkor nem kívánunk, nem akarjuk befolyásolni a dolgok kimenetét. Fontosnak tartjuk, hogy a korábban focipályaként használt, ugyanakkor napjainkban már elhanyagolt területrész, mondhatni a környék szégyenfoltja, egy célzott fejlesztéssel újra élettel töltődjön meg, voltaképpen akár egy közösségi tér bontakozzon ki, kerüljön kialakításra, ahova korosztálytól függetlenül mindenki szívesen megy le és megtalálja a számításait a szabadidő kellemes és hasznos eltöltésére – fogalmazott Szekeres Gábor.

A játszótér és a kutyafuttató miért nem tartoznak a projekthez?

A jelenleg körbekerített Diána téri „Pöttyös” játszótér területén elhelyezett játékokat az elmúlt időszakban már lecserélték, a környéken élő gyermekek legnagyobb örömére. Erre nagy szükség volt, hiszen az erősen elhasználódott, fából készült játékok helyett egy, a mai kor igényeit maximálisan kielégítő, modern játszótér várja így a kicsiket.

– Ami a kutyafuttatót illeti, nem tartjuk kizártnak, hogy esetleg a jelenlegi ügyességi, készségeket fejlesztő akadályok a lehetőséghez mérten lecserélhetők, vagy akár további elemekkel is bővíthetők legyenek. Fontosnak tartjuk egyúttal kihangsúlyozni, hogy mind a játszótér, mind pedig a kutyafuttató jelenlegi funkcióját és területi nagyságát továbbra is meg kívánjuk őrizni, a területfejlesztési projekt nem veszélyezteti létüket, ezért alapjában véve újabb ötleteket várunk – így a Pécs Jövője Egyesület elnöke.

Miért fontos, hogy a lakosság igényei szerint, őket is megkérdezve alakítják át a helyszínt?

– Pécs Jövője Egyesülete fontosnak tarja a lakossággal történő kapcsolattartást és párbeszédet, ezért egyúttal mindenki figyelmébe ajánlom Facebook-oldalunkat, ahol városunkat is érintő közéleti információkról, érdekességekről nyílik lehetőségük tájékozódni a lakóknak, sőt megoszthatják véleményüket is. Ennek szellemében úgy gondoljuk, ha már ekkora összeg áll a kertvárosiak rendelkezésére a terület fejlesztésére, annak felhasználása során elkerülhetetlen az itt élők véleményét is kikérni, meghallgatni. Ez a fejlesztés is, mint oly sok más is, végső soron értük van, nekik épül, az ő boldogulásukat hivatott szolgálni. Ezzel az eljárási móddal pedig titkon abban is bízunk, hogy az elkészült létesítményt még inkább magukénak tudják érezni a környéken élők, és közösen tudunk majd rá vigyázni – vélekedett Szekeres Gábor.

Ki bírálja el az ötleteket, illetve milyen szempontok alapján?

Az ötletek elbírálásának folyamatában a terület önkormányzati képviselője, dr. Schmuck Roland, valamint a Pécs Jövője Egyesület vesz részt, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. szakmai támogatásával. Ez utóbbi biztosítja azt, hogy a kiválasztott ötlet a rendelkezésre álló forrásból megvalósítható legyen.

Konkrét szempontrendszert nem alakítottak ki, a beérkezett megvalósítható ötleteket összegzik, majd a legtöbbek által megfogalmazottat és/vagy legötletesebbet valósítják meg. Az ötleteket e-mailben várják, az info@pecsjovoje.hu címen március 15-ig.

A pontos felhívás IDE KATTINTVA olvasható. 

Kiemelt képünk korábban készült, a Diána téri piacon. 

Hirdetés