Veszélyben a pécsi nők kedvezményei?

Pesten az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatban kötelezett egy szórakozóhelyet, hogy ne engedje be ingyen a nőket. Pécsen a hölgyek ingyen buszozhatnak hétvégente, a kismamák pedig sokkal olcsóbban juthatnak bérlethez januártól, mint egyébként. Mi lesz velük?

hirdetés
Uránia Mozi

– Péntektől vasárnapig ingyen utazhat a pécsi éjszakai buszjáratokon az a pécsi nő, akinek van Tüke kártyája. Így szeretne a város gondoskodni arról, hogy a szórakozó hölgyek biztonságosan, gyorsan hazajuthassanak az éjszakai órákban – jelentette be még a nyáron Páva Zsolt polgármester.

hirdetés
Uránia Mozi

Azóta újabb kedvezmény illeti meg a nőket, pontosabban a kisgyermekes asszonyokat januártól, nekik lényegesen olcsóbb a buszbérlet, mint egyébként. Több olvasónk jelezte, hogy attól tartanak, mindkét kedvezményt elbukhatják a nők. A HaHa egyik aktivistája ugyanis kiharcolta, hogy a nőknek is fizetni kelljen az egyik pesti szórakozóhelyen, hasonlóan a férfiakhoz. Ez pedig akár precedens értékű is lehet.

Éjszakai busz

Pécs jegyzője szerint nem kell aggódniuk a nőknek.

–  Támogatható és magyarázható a pécsi kedvezmény, ami nem más, mint pozitív diszkrimináció. Itt a társadalmi megítélés olyan elfogadott erkölcsi normáiról van szó, amelyek alapján előnyben lehet (és kell) részesíteni a nőket olyan alapvető joguk gyakorlása során, mint a szabad mozgás – mondja Lovász István (képünkön), Pécs jegyzője.

Ugyanez vonatkozik a kismamák bérletére is, vagyis nem negatív megkülönböztetésről van szó esetükben sem.

– A „kismamák” kedvezményes bérlete sem hátrányos megkülönböztetés, hiszen ők sokkal nehezebben közlekednek, mint a nem gyerekkel utazók. A pécsi esetek tehát valamilyen hátrány ellentételezését szolgálják – magyarázta a jegyző.

Szavaiból kiderült: az esélyegyenlőségről szóló törvény nemcsak a hátrányos megkülönböztetésről rendelkezik, hanem arról is, hogy miként kell az egyenlőtlenségeket felszámolni. Megjegyezte még: a fővárosi szórakozóhelyen kifejezetten üzleti érdek állt a nők  megkülönböztetése mögött, ami sértheti a szórakozni vágyó többi fiatal esélyegyenlőségét.

Hirdetés

7 HOZZÁSZÓLÁS

 1. A szórakozóhelyre való beengedés diszkriminációja nem magánügy, mert nem magánlakásról van szó, hanem nyilvános szolgáltatásról, amelynél tilos a nemi megkülönböztetés. Ugyanez érvényes a nemi alapú utazási kedvezményeknél. A hatóságnak intézkednie kell a szexista diszkrimináció megszüntetése érdekében. Nekünk nőknek nem az az érdekünk, hogy jogosulatlan előnyöket élvezzünk, hanem az, hogy UGYANOLYAN jogaink és lehetőségeink legynek mint a férfiaknak.

 2. A szerző abszolút keveri a dolgokat. A kismamáknak szóló kedvezmény állapotra, anyagi helyzetre vonatkozik, ami jogos. Úgy általában a nőkre, viszont hátrányos nemi megkülönböztetés, ami később a munkahelyeken megnyilvánul, s a nők megvásárolhatósága, alacsonyabb rendűként való kezelése éppúgy itt van, mint a családon belüli erőszak esetében. nagyon szomorú, hogy a nők nem érzik ezt.

 3. Szerintem az,hogy egy szórakozó hely kit enged be ingyen és milyen okoból ez a tulajnak a magánügye ez nem megkülönböztetés mert nem kötelező odajárni.
  A tömegközlekedés nyilván más dolog de szerintem ez így rendjén van. Sok irigy ember van aki nem tudja elviselni ezeket a dolgokat azok aztán mennek mindenféle jogvédő szervezethez de azon el kéne gondolkodni néhányuknak attól jobb lesz neki ha mindenki fizet lesz pénze belőle talán vagy mit akar ezzel elérni. Ez Magyar Morál mindeki mást hibáztat, ha nem lenne ez széthúzás talán többre vinné ez az Ország. Azért mert valakinek munka nélkül is 20 millás autója van sőt még sorolhatnám de ha neki nincs attól még nekem se lesz.

 4. Akkor a 65 éven fölüliek és a cigók ingyenes utaztatása is sérti az egyenlő bánásmódot és hátrányosan érinti a fizető utasokat. Kérem kivizsgálni!

 5. Na ez hülyeség kérem.
  Egyenlő Bánásmód Hatóság – gratulálok.

  Ebben az országban azt is képesek vagyunk a visszájára fordítani, vagy kitekerten értelmezni, ami pozitív, értékes, előre mutató kezdeményezés.
  De ha már abszurd, legyen az teljesen.

  Kedves EBH!
  Tessék talán a saját felettes szervnél, a kormánynál kezdeni a rendrakást, vagy inkább a törvényhozásban. Miért vonatkoznak törvényileg kedvezmények a nőkre, vagy a nagycsaládokra? Miért a nyugdíjasokra? Miért lehet egyáltalán nyugdíjba menni? Tessék mindenkinek végkimerülésig dolgozni! Mi az, hogy a nők napja tavasszal van és a férfiaké ősszel?
  Sőt, menjünk a parlamentnél is feljebbi szintre.
  Miért csak a nők szülhetnek?

  Miért csak az viheti haza a boltból a tejet aki kifizeti?

  Miért csak az írhat kommentet aki a gép előtt ül?

  És szerintem az is diszkrimináció, hogy pont csak maguk dolgozhatnak az EBH-ban.

  Naugye.

 6. Szerintem meg ez a törvény elbukik, mert hátrányba helyezi azokat, akiket nem érint a kedvezmény, így sokkal többet kell nekik fizetni. Meg is teszem a feljelentésem , ugyanis a férfiaknak nem jár kedvezmény igy nemek szerinti csaupán a neme miatt hátrányba helyeznek másokat a FIDESZ szerint támogatni lehet tett nőkkel szemben.ez nem más mint Páva -kakas és galerijének újabb piar trükkje. elő hát a feljelentésekkel

Comments are closed.