Volvo-per: szabadlábra került az egyik vádlott, olyanokat fognak beidézni, akiket eddig ki se hallgattak

Megtartották a fideszes városvezetés idején lezajlott pécsi buszbeszerzés miatt megindult Volvo-per harmadik előkészítő tárgyalását Kaposváron. A törvényszékre a börtönből bilincsben hozták a másodrendű vádlottat. A bíró szerint a májusban induló perben várhatóan meghallgatják a buszbeszerzés önkormányzati érintettjeit is.

Az első, és a második előkészítő ülésről is beszámoltunk, utóbbin már egy ítélet is született. A bűnösségét elismerő harmadrendű vádlottra két év, öt évre felfüggesztetett szabadságvesztést szabott ki a bíróság, 1,5 millió forint pénzbüntetésre és 179 millió forint vagyonelkobzásra ítélte. A vádlott és védője akkor gondolkodási időt kért, majd fellebbeztek az ítélet ellen, mert – ahogy az a tárgyaláson kiderült – vitatták a pénzbüntetés mértékét.

A másodrendű vádlott, Csengő András sem az első, sem a második előkészítő tárgyaláson nem jelent meg, ezért a bíróság elrendelte a letartóztatását, ami meg is történt, ő azóta a kaposvári börtönben várta a következő tárgyalást.

Csengő András korábban felmondta ügyvédje szerződését, most egy új védő képviselte, a budapesti dr. Papp Gábor, aki a pécsi egyetemi lövöldözőt is védte. A tárgyalás elején Papp Gábor a vádirat ismertetésének mellőzését kérte, az ügyész pedig úgy nyilatkozott, fenntartja a vádat.

Csengő a bíró kérdésére elmondta, nem ismeri el a bűnösségét, ugyanakkor elnézést kért a bíróságtól korábbi magatartása miatt. (Az elmúlt hónapokban sajtótájékoztatókat tartott, kritizálta az igazságszolgáltatást, a hatóságokat, különböző feljelentéseket tett.) Mint mondta, felidegesítette magát és olyan üzeneteket küldött, ami részéről „zsákutcai stratégia” volt, mindezt megbánta, ostobaság volt. Hangsúlyozta, hogy bár kettős, holland-magyar állampolgár, minden Magyarországhoz köti, itt él a családja, így szerinte a szökés veszélye nem áll fenn. Január 12-ei letartóztatáskor is a családjával volt – tette hozzá. Elmondta, nem szeretne visszamenni a börtönbe, hiszen nem tud dolgozni, nem tudja eltartani a családját. Elismerte: itt kellett volna lennie az első ülésen is. Úgy fogalmazott, semmi mást nem szeretne, mint a normális kerékvágásba visszatérni. Traumatikus, de tanulságos élmény volt számára a börtön, ahol egyébként visszavonta a feljelentéseket, amiket tett. Bízik benne, hogy jó vége lesz ennek a pernek, mint mondta, nem bűnöző, és még egyszer elnézést kért.

Papp Gábor, a vádlott ügyvédje indítványozta a Bus and Coach (a cég szerepéről az ügyben ebben a cikkünkben írtunk) vezetőjének meghallgatását. Elődje egykori és mai közszereplők (pl. Csizi Péter, Páva Zsolt) és cégképviselők meghallgatását is indítványozta korábban, ezt az ügyvéd most visszavonta, de hangsúlyozta, később még dönthetnek úgy, hogy meghallgatásukat kérik. Papp Gábor elmondta továbbá, hogy élve erre vonatkozó jogával, Csengő nem kíván részt venni a jövőben a tárgyalásokon.

Az ügyvéd felidézte: védencét különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalással vádolják, mert – mint mondta – a vádirat szerint a Bus and Coach és a vádlott közötti szerződés színlelt volt, utóbbi nem végzett valós tevékenységet. Szerinte ezt maga a vádirat cáfolja: az szerepel benne, hogy az első és a másodrendű vádlott megtekintették a buszokat, tárgyalásokat folytattak „Azok a tények, amik a vádiratban vannak, ellentétesek azzal a bűncselekménnyel, amit úgy hívnak, hogy gazdasági csalás” – mondta. Hogy amit tevékenységéért kapott cserébe, az sok vagy kevés, az más lapra tartozik – fogalmazott Papp Gábor. Azt kérte, az ügyészség tegye egyértelművé a vádat, pontosítsa a tényállást és a vádiratot. 

Az ügyész minderre úgy reagált, hogy a vád nem azt tartalmazza, hogy a Bus and Coach és Csengő, hanem hogy a Tüke Busz és a Bus and Coach közti szerződés színlelt, az ügy sértettje is a Tüke Busz. 

Az ügyvéd azt mondta, érti, amit az ügyész mond, de a vádiratban szerinte nem ez van megfogalmazva.

Dr. Bodnár Imre, a tárgyalóteremben szintén megjelent elsőrendű vádlott ügyvédje indítványozta a harmadrendű vádlott tanúkénti meghallgatását, a harmadrendű és az elsőrendű vádlott vádirat szerinti kapcsolódása okán.

Dr. Vadócz Attila bíró ezt követően elmondta, vannak, akiket nem hallgattak ki az ügyet vizsgáló hatóságok korábban, de akiket a bíróság tanúként meghallgatna. Mint mondta, várhatóan be fognak idézni „önkormányzati szereplőket”  a per során.

Korábban Bodnár Imre és az elsőrendű vádlott indítványozták számos volt és jelenlegi politikus, például Páva Zsolt, Csizi Péter, és Bánki Erik, egy pécsi gazdasági tanácsadó, egy másik ismert pécsi gazdasági szakember, egyetemi oktató, számos volt és jelenlegi Tüke Busz-tisztségviselő és önkormányzati alkalmazott, valamint egy pécsi ügyvéd bíróság elé idézését.

Csengő András ügyvédje kérte a kényszerintézkedés megszüntetését, azaz a letartóztatás megszüntetését. Mint mondta, a vádlott korábban is szabadlábon védekezett, az idézésekre megjelent. Szerinte hiba volt, és butaság, hogy nem vett részt az előkészítő üléseken, de biztos benne, hogy eztán együtt fog működni az eljárásban. 

Csengő ehhez annyit tett hozzá, hogy 43 napot töltött a börtönben, sokat tanult ebből, a korábbi hibákat nem fogja újra elkövetni.

Az ügyész kérdésre elmondta, ragaszkodik ahhoz, hogy Csengő börtönben maradjon, és szerinte nem megoldható, hogy nélküli folyjon a tárgyalás.

A bíróság végül úgy döntött: 

  • nem küldik vissza a vádiratot pontosításra,
  • szabadlábra helyezik Csengőt,
  • akinek ugyanakkor el kell járni a tárgyalásra, az első napon legalábbis mindenképpen jelen kell lennie.

Az ügyész kijelentette, megfellebbezi a szabadlábra helyezést, ennek viszont nincs halasztó hatálya, azaz a vádlott ma hazamehetett.

A per május 18-án, majd május 20-án folytatódik, valójában akkor kezdődik csak el.

Hirdetés