Vonának nem számít, ki a jobboldali és ki a baloldali

A pártok törzsi logika szerint működnek, ebből van elegünk – mondta a Pécsen megtartott fórumán Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Ezúttal sem ragaszkodott ahhoz, hogy a Jobbik jelöltjére szavazzanak a jobbikosok, különben sem számít már, ki melyik oldalon áll.

hirdetés

A közel 150 szimpatizáns előtt a Zsolnay-negyedben megtartott fórum elején Vona Gábor személyét ért támadások kapcsán fontosnak tartotta leszögezni a nemi indentitását – mondván, nem homoszexuális –, nem akar nyugdíjasokat bántani, valamint arról is beszélt, hogy ő nem Allah-imádó, félrefordították szavait, mert ő Istenről beszélt az egyébként interneten is fellelhető videóban. Szerinte ezek mind hazugságok voltak ellene.

A pártvezér ezt követően beszélt azokról a tervekről, amelyeket a Jobbik végrehajtana kormányzati pozícióban. Valódi biztonságot teremtenének, és nem bontanák le a kerítést sem, hanem csendben védenék meg az országot. Helyreállítanák a demokráciát, javítanák az ország versenyképességét és az ország nemzetközi megítélését, megállítanák az elvándorlást. Ez utóbbi azért is fontos, mert a választás tétje is az, hogy kivándorló ország leszünk-e, vagy sem. Az oktatásban is komoly változásokat eszközölnének az élethosszig tartó tanulás érdekében. A nyugdíjemelést a nyugdíjas termékkosárhoz, nem pedig az inflációhoz kötnék.

Az elnök szerint a jobbikos kormányváltás után rendet fognak tenni, nem engedik meg a vagyon kimentését a fideszeseknek, román mintára korrupcióellenes ügyészséget hoznának létre, a képviselőket vagyonosodási vizsgálat alá vonnák.

A rendteremtésben a jobbikos vezető bizonyos gyerekeket is kiemelne a családjukból –bármennyire nehéz is ez – és bentlakásos intézményekbe küldené őket. Azokról van szó, akik szerinte „alulszocializálódott környezetben” élnek. Fontosnak tartja ezzel együtt a prevenciót is, de szankcionálna is.

Mint mondta, Magyarországon a félelem uralkodik, az utolsó demokratikus választás lesz április 8-án, mert diktatúra felé robog az ország.

Arról is szólt, hogy a pártok törzsi logika szerint működnek, de ők nem akarnak ilyen háborúkban részt venni.

– Nekünk nem igazán fontos, hogy ki a jobboldali és ki a baloldali – mondta. – Az számít, hogy valaki tisztességes, vagy sem. A társadalmi megbékélésre keresünk lehetőséget, hogyan tudunk közös célokat találni.

Vona Gábor kérdésre válaszolva elmondta, hogy az LMP-vel és a Momentum Mozgalommal lennének hajlandóak koalíciós tárgyalást folytatni, ha erre szükség lesz. A pártelnök kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy esetlegesen visszalépnek-e a jelöltjeik a legerősebb ellenzéki jelölt javára.

Szerinte a választás azon múlik, hogy az emberek tudnak-e „bölcs döntést hozni”, ami Veszprémben, Tapolcán és Hódmezővásárhelyen is sikerült. A kérdés az, hogy melyik a legesélyesebb ellenzéki jelölt, az emberek érezni, tudni fogják, hová tegyék az x-et.

Mint az köztudott, az említett helyeken független jelölt indult, akiket ugyan a pártok támogattak, de ezt hivatalosan nem vállalták fel.

Pécsről szólva azt mondta, hogy Baranya Borsod és Szabolcs megye szintjén van, pedig már „Pécs az autópálya révén az infrastruktúrába is be van kötve”, a város eladósodott, nem látja, hogy lenne előrelépés Baranyában.

Az eseményen részt vett Fogarasi Gábor és Gyimesi Gábor jobbikos parlamenti képviselőjelölt, akik a két, Pécset is érintő körzetben indulnak a választáson.

hirdetés

Hirdetés