Hirdetés

Szöveges, élő tudósításban jelentkeztünk a különböző helyszínekről, de vannak itt fotók és videók is. 15 órától gyülekeztek a menet résztvevői a Kossuth téren, mire a Szent István térre ért a tömeg, több ezresre duzzadt. Az ellentüntetések nagyságrendekkel kevesebb embert mozgattak meg. 

Tudósításunk véget ért, köszönjük a figyelmüket!

Fotók, videók, szövegek: Müller Andrea, Szakács Miklós, Pernecker Dávid, Nimmerfroh Ferenc

Búcsúzásként még néhány kép az első Pécs Pride-ról ahol a szervezők szerint 3000-nél is többen vettek részt, tudósítóink 2500 fősre becsülték a tömeget. Az ellentüntetésen rendőrségi becslés szerint 130-an jelentek meg, Kővári János Fidesz-szövetséges, kormánypárti politikus délelőtti ellentüntetésén pedig maximum 100-an. (Vannak, akik szerint 300-an is voltak a Kővári-féle rendezvényen.) A Pride rendbontás nélkül zajlott, a rendezvény bírálói és ellenzői által vizionált provokatív, megbotránkoztató elemek teljesen hiányoztak a felvonulásról, ami békés és jó hangulatú volt tudósítóink szerint.

Ebben a cikkben további rengeteg kép a mai rendezvényekről:

Ilyen volt a Pécs Pride napja – CSAK KÉPEK

18.50: Vége a beszédeknek, 20 óráig buli a téren, 21 órától pedig záróparti a Pezsgőházban.

18.45Dr. Perintfalvi Rita progresszív teológus: Egy magát keresztények hazudó kormány kirekeszti az lmbtq-embereket, ezért pedig a keresztényeknek is fel kell emelnie a hangjukat. Visszautasítják a vallási alapú gyűlöletkeltés minden formáját. A pápa szerint Isten és Jézus a kirekesztetteket szereti, Orbán pénteki rádióinterjújában láthatóan nem értette, hogy a pápa miről beszélt, mert a pápa soha nem mondta, hogy a melegeket kriminalizálják. Az nem érti a kereszténységet, aki gyűlöletet kelt. Gyáva az a politikus, aki nem áll ki az lmbtq-emberek mellett, az is, aki nincs itt ma, és az is, aki itt van, de csak pózból, képmutatásból és saját népszerűsítése miatt.

18.30: Herford Marietta: Azért vagyunk itt, hogy ellenállást tanúsítsunk, hogy megmutassuk, nem tűrjük az elnyomást, kirekesztést. Mert ma gyűlölni szabad, de szeretni nem. Szeptember 18-a legyen a szimbóluma azoknak, akiket nem lehetett elhallgattatni. A Pécs Pride megmutatta, hogy a tolerancia győzedelmeskedik a gyűlölet felett.

18.25Farkas Laci Berlinben élő roma lmbtq-aktivista: Ma Magyarországon szivárványfóbia és transzfóbia van, ma már az ilyen társkereső oldalakon nem merik képpel vállalni arcukat, pár éve még lehetett büszkének kell lennie mindenkinek magára a Pride-on. Építő, teremtő esemény ez, amin a diverzitást ünneplik. Lmbtq-aktivistaként a legfontosabb a folyamatos tanulás és naprakészség.

18.15Radványi Viki és Hegedűs Máté, a Budapest Pride szervezői: Aki itt van, az történelmet írt. Egyenlő jogokat követelő állampolgárok vagyunk. A Fidesz maxra tekeri a kampány alatt a gyűlöletkeltést. Több olyan fórum kell, akik támogatják őket, és ki kell állniuk magukért. Nem csak Budapesten és más országokban van jövője a lmbtq-embereknek, a Pécs Pride reményt ad azoknak, akik azt hiszik, hogy vidéken nincs helyük például melegként. Legyetek aktívak az előválasztáson, szavazzatok olyanra, aki szerint van jövője az lmbtq embereknek! – mondták.

18.00Pálné dr. Kovács Ilona: A Pride a francia forradalom jelszavát idézi: a szabadság, testvériség, egyenlőség ma veszélyben van. Ezért fontos az SZFE, a CEU, a Pride. Az önkormányzatiságról: erős és nem vazallus önkormányzatokra van szükség, a kormánynak nem büntetni kellene őket. Könnyek között: a fiát kirekesztheti ez a kormány, ezért nem szeretné, hogy az állam ezt a politikát folytassa Pécsett, a béke városában is tapasztalható hogy zsigerekbe hatol a kormánypropaganda, a gyűlölködés. Azért vagyok itt, hogy együtt maradhassunk, hogy érezze a fiam és társai, hogy nincsenek egyedül. A család az család! (elindult a kantálása is)

17.50: Mindenkinek köszönetet mondanak a szervezők, „Pécs Pride” skandálás megy, aztán egy perc nem csend a transzfóbia és a homofóbia áldozatainak emlékére.

Steiner Kristóf arról beszélt, hogy régóta álmodik egy ilyen pillanatról. Imádja Budapestet, „de el kell szakadni attól, hogy mindent ott csinálunk”. „Mindegy, hogy ti honnan jöttetek, hol laktok. Fontos mérföldkő, hogy itt vagytok, és kiálltok az lmbtq-emberek mellett” – fogalmazott. Kijelentette: nemet kell mondani arra, hogy „egy diktatúra törvényei előtt nem vagyunk egyenlőek”.
„Összetartozunk. Össze is kell fogni, így építhetünk jobb világot, jobb országot” – mondta.

17.40: 18 óra körül kezdődnek a beszédek, felszólal például Pálné dr. Kovács Ilona pécsi akadémikus, egyetemi oktató.

17.30: Rigó Bálint szervező a PécsMa.hu-nak:

17.20: Megérkezett a Pécs Pride menete a Szent István térre. 2000-2500 közötti a létszám kollégáink szerint. Az egyik szervező becslése szerint 3000-nél is többen vannak.

17.15: Most, hogy lassan véget ér a vonulás, kijelenthető, hogy azok, akik megbotránkoztató jeleneteket, bőrtangás férfiakat, vonagló táncosokat és hasonlókat vizionáltak, és hetek óta provokatív felvonulásról beszéltek, elég nagyot tévedtek. Ahogy képeinken és videóinkon is látszik, semmi ilyesmi nem volt. Ahogy helyszíni tudósítónk írta az imént: „sok szivárvány, sok színes ruha, sétálás, és sok zene, teljesen normál”.

17.10: Ráfordult a menet a Janus Pannonius utcára. Rövidesen a Szent István térre ér a tömeg, ott lesznek a beszédek.

17.00: Így néz ki a menet a közepéből.

16.50: A menet a Széchenyi térre ért

16.40: Bámészkodók, érdeklődők várják a Király utcából érkező menetet a Széchenyi téren. Páran a bámészkodók közül bátortalanul azt kiabálták, hogy BUZIBÁR.

16.20: Elindult a Pécs Pride menete. 1200-1300 résztvevő lehet. EZEN, valamint EZEN a linken megnézheti az indulást.

A Pécs Pride indulásának pillanata a Kossuth téren, a Fürdő utcában

16.15: Egy Betyársereg-tag éppen arról panaszkodik valakinek, hogy szégyen, hogy ilyen kevesen voltak az ellentüntetésen. Maximum 130-an jelentek meg egy tudósítónk által megkérdezett rendőr szerint. Pár meleg fiatal éppen erre jött, rájuk is üvöltöttek az utca túloldaláról, hogy mocskos buzik.

Itt épp csoportkép készül:

16.10: Még nem indult el a menet a Kossuth térről. Legalább ezren vannak, de még jönnek, meg akarnak várni mindenkit, utána indulnak el, így kicsit késik a kezdés.

Ők vezetik fel a menetet:

16.00: Barbakán, ellentüntetés: Dr. Apáti István, a Mi Hazánk alelnöke szánja a deviánsokat. A nemi identitás szerinte magánügy, a négy fal közé tartozik. A provokáció az osztályharc része. Azt szeretné, ha a lánya ne egy királylánnyal, hanem egy herceggel jöjjön haza. A bukás előtti Róma jut eszébe erről a világról (drog, alkohol, deviancia, idegenek betörése). A megoldás politikai akarat kérdése, a városvezetésnek meg kellett volna akadályozni a rendezvényt, véli Apáti. Az ilyen rendezvényekre az igényt kell megszüntetni, amire a média lehet képes szerinte. Vonulgassanak rendőrök nélkül, „aztán meglátjuk”. Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője elmondta, a Pride-ellenes plakátok miatt tanúként hallgatták meg a rendőrök két szervezőjüket. Ő kiáll a matricák szövege mellett. Péterffy Attila polgármestert sértegette. Mindezeket üvöltve közölte a publikummal Tyirityán.

A műsor a szózattal és a székely himnusz nemzeti rockosított változatával zárult.

15.50: Így néz ki a Kossuth tér tíz perccel a menet indulása előtt.

15.45: A Mi Hazánk-ellentüntetésen Dócs Dávid mesterséges vírusokról beszél, majd arról, hogy a bolsevikok utódai „szivárványszínű rongyaikban jönnek újra elő”. Nem hagyják, hogy az értékek nélküli világban jöjjenek fel a gyerekeik, harcolni fognak egy új korszakért, ez a feladatuk.

László Attila, a Magyar Önvédelmi Mozgalom vezetője szerint a deviáns, elkorcsosult alakok ellen kötelességük harcolni Az utolsó háború zajlik a világban szerinte, amiben a legveszélyesebb fegyver az lmbtq. Azt mondja, ne csodálkozzunk azon, hogy a magyar lányok cigányokkal és külföldiekkel járnak, mert a magyar férfiakat impotenssé tette az lmbtq-propaganda. Pécsen a természet rendje ellen indítottak hadjáratot, mondja, de ők nem hagyják terjedni a fertőzést. „Üvöltsük a pofájukba, hogy elmebeteg deviánsok vagytok, a deviáns, buzeráns majmok helyett mi legyünk a példa a gyermekek előtt” – fogalmazott.

15.42: Megérkezett a térre Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, miniszterelnök-jelölt.

15.35: A Magyar Kétfarkú Kutya Párt passzivistái a Kossuth téren „Kit utáljunk ma?” játékot mutatnak be, plusz rovásírásos üzenetet hoztak az ellentüntetőknek. 7-800 fősre nőtt a tömeg. Tudósítónk szerint meglesz az ezer fő.

15.30 A Barbakánnál a Himnusszal elkezdődött az ellentüntetés. A hivatalos rendőrségi becslés 120 fő.

15.30: Péterffy Attila polgármester Facebook-oldalán mondta el véleményét a Pécs Pride-ról. A városvezető azt írta: „Én egy olyan város vezetője szeretnék lenni, ahol természetes, hogy mindenki, aki akar, bátran élhessen a törvény adta jogaival, lehetőségivel…”

15.00: A Kossuth téren 350-400 ember várakozik már most, a menet négykor indul. Sok külföldi fiatal van a téren, tudósítónk szerint egyetemisták.

 

14.30: A Barbakánnál az ellentüntetésen körülbelül nyolcvanan vannak. Tudósítónk szerint a résztvevők közül sokan nem Pécsről érkeztek. 15 órakor kezdődik a tüntetés, öt felszólaló lesz.

12.00 A rendőrök elfoglalták pozícióikat a történelmi belvárosba bevezető utcákban, kereszteződésekben, kordonokkal lezárták azokat. Kb. százméterenként 4-5 rendőr áll és csekkolja a járókelőket. A belvároshoz közeli nem lezárt utcákban is gyakran bele lehet futni rendőrökbe és rendőrautókba.

A belvárosban, a lezárt közterületeken a rendőrök minden arra járót megkérdeznek, hova megy. A Király utca Pride alatt is nyitva tartó vendéglátóhelyeinek teraszain még sokan üldögélnek. A Perczel–Kisfaludy sarkon belefutottunk egy 10-15 fős, a szivárvány színeit az arcukon viselő, fiatal külföldiekből (tippünk szerint helyben tanuló diákokból) álló csapatba. Egyébként mindenhol nyugalom honol – reméljük, ez így is marad.

Rendőrautó a Kazinczy utcában

A Mi Hazánk Mozgalom és a Betyársereg 15 órakor kezdődő ellentüntetésére 14 órától  gyülekeznek.

A már lezárt Kossuth téren, ami ugye a Pride résztvevőinek gyülekezőhelye, 12 után nem sokkal kiszúrtunk körülbelül egy tucat embert, akik tippünk szerint inkább ellentüntetőknek tűnnek.

10 órától 100 körüli résztvevővel lezajlott Kővári János, Fidesz-szövetséges önkormányzati képviselő Pride-ellenes demonstrációja is. (Vannak, akik szerint 300-an is összegyűltek a téren. Kővári Facebook-posztja szerint 1000-en voltak.)

Forrás: Hoppál Péter Facebook-oldala

Megjelent Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, énekelt Rudán Joe, és beszédet mondott Jeszenszky Zsolt, aki Facebook-oldala szerint többek között „sportboozy, politikai hobbista, utazóholista, gasztromániákus, zeneipari guru, Jézus-rajongó”.

Együtt a Pécs Pride ellen: Kővári János és Hoppál Péter – Forrás: Hoppál Péter Facebook-oldala
Hirdetés