23 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapTOPPéterffy Attila nyerte a polgármester-választást, de senkinek nincs többsége a közgyűlésben

Péterffy Attila nyerte a polgármester-választást, de senkinek nincs többsége a közgyűlésben

Péterffy Attila több szavazatot szerzett, mint 2019-ben és nagyon megverte a fideszes jelöltet, Csizmadia Pétert, mégsem lehet elégedett a pécsi voksolás eredményével. A szétaprózódó ellenzéki szavazatok miatt a Fidesz a vártnál több egyéni körzetet tudott megnyerni Pécsett, így városvezető pártszövetség nem tudott többséget szerezni a közgyűlésben.

0.25: Összegzés: Péterffy Attila majdnem 6300 szavazattal, nagy fölénnyel nyerte a fideszes Csizmadia Pétert megelőzve a polgármester-választást, azaz újrázhat a város élén. Egyelőre azonban úgy tűnik, nem lesz könnyű kormányoznia, a közgyűlés összetétele ugyanis erősen megváltozik októbertől. Mivel a Kutyapárt, a Mindenki Pécsért Egyesület és a Tiszta Kezek Egyesület, és a Mi Hazánk is indított jelölteket az egyéni választókerületekben, összességében hiába érkezett jóval több szavazat az ellenzéki jelöltekre, mint a Fidesz jelöltjeire, a Fidesz számos egyéni körzetet meg tudott nyerni, többet, mint a városvezető Pécs Jövője Frakciószövetség.

A 25 fős közgyűlés jelenleg így néz ki, azért látszik csak 24 mandátum, mert a 15-ös körzetben döntetlen lett az eredmény, azaz itt először újraszámlálás következik, és ha marad a döntetlen, meg kell ismételni a voksolást abban a választókerületben.

Ezen kívül néhány választókerületben biztosan újraszámlálás lesz, Zag Gábor, Schmuck Roland, és Takács Lilla minimális különbséggel maradt alul fideszes ellenfelével szemben. Bár a közgyűlés összetétele emiatt nem tekinthető véglegesnek, az már most egyértelmű, hogy sem a Fidesznek, sem a Pécs Jövőjéért Frakciószövetségnek nem lesz többsége, azaz a kompenzációs listáról bejutó jelöltek jelenthetik a mérleg nyelvét a testületben. Érdekes öt évnek nézünk elébe.

Így értékelte Péterffy Attila az eredményeket:

0.11: Nyőgéri Lajos (Pécs Jövőjéért), Csaba István (Pécs Jövőjéért), és Kamarás Péter (Fidesz-KDNP-ÖPE) is megnyerte a körzetét.

22.48: Péterffy Attila legyőzte Csizmadia Pétert, a Fidesz jelöltjét a polgármester-választáson, mégpedig jelentős különbséggel. Péterffy 46,05 százalékot (28.029 szavazat), Csizmadia 35,78 százalékot (21.778) szerzett. Péterffy Attila több szavazatot kapott, mint öt éve, és nagyobb fölénnyel is nyert, 6300 szavazatot vert ellenfelére. Egyelőre azonban úgy néz ki, egyedül nem lesz többsége a Pécs Jövőjéért Frakciószövetségnek a közgyűlésben, a Fidesz ugyanis több egyéni választókerületet nyert meg.

Száz százalékos feldolgozottságnál:

23.43: Nagy Klaudia (Fidesz-KDNP-ÖPE), Végh Péter (Fidesz-KDNP-ÖPE), Háber István (Fidesz-KDNP-ÖPE), Cziráki Attila (Fidesz-KDNP-ÖPE), Barkóczi Csaba (Fidesz-KDNP-ÖPE), Ágoston Andrea (Pécs Jövőjéért) is megnyerte a körzetét, a 15-ös körzetben szavazategyenlőség van Fürj Csaba (Pécs Jövőjéért) és Vörösné Deák Andrea (Fidesz-ÖPE-KDNP) között (1224-1224), ezt a mandátumot egyelőre nem lehet kiosztani, először újraszámlálás jön, és ha akkor is döntetlen az állás, újra kell szavazni ebben a körzetben.

22.53: Fogarasi Gábor (Pécs Jövőjéért) megnyerte körzetét, ahogy Marsalkó Péter (Fidesz-KDNP-ÖPE) is.

22.48: Siposné Bikali Éva (Pécs Jövőjéért) legyőzte Kővári Jánost (Fidesz-KDNP-ÖPE) a 10-es vk-ban. Nyert Kalmár Péter (Fidesz) 32 szavazattal Schmuck Roland ellen az 5-ös vk-ban.

22.45 Simán nyeri Péterffy Attila a polgármester-választást Csizmadia Péter fideszes jelölt előtt, de továbbra sem biztos – és egyre kevésbé biztos -, hogy többsége lesz a közgyűlésben az ellenzéki frakciószövetségnek. Péterffy 92 százalékos feldolgozottságnál 5500 szavazattal vezet.

22.28: Az 1. választókerületben Berényi Zoltán (Fidesz-ÖPE-KDNP) nyert simán.

22.04 – Pokorádi Gábor az első egyéni képviselő kerületi győztes. A 17-es számú választókörzetben a Pécs Jövőjéért Egyesület jelöltje a szavazatok 47,53 százalékát hozta el, megelőzve a Fidesz jelöltjét, Matheovics Lászlót (27,93 százalék). Itt már minden szavazatot összeszámoltak.

21.56: Majdnem 4000 szavazattal vezet Péterffy 67 százalékos feldolgozottságnál, azaz kijelenthető, hogy megnyerte a polgármester-választást. A közgyűlési többség viszont nem biztos, hogy meglesz az összefogó ellenzéki pártszövetségnek.

21.35: Már 2600 szavazattal vezet Péterffy Attila a fideszes polgármesterjelölt előtt, közel 50 százalékos feldolgozottságnál. Nehéz elképzelni, hogy Csizmadia nyerni fog. Az egyéni körzetekben viszont továbbra is nagyon nagy meccsek látszanak, egyelőre úgy tűnik, akárki nyer, nem lesz nagy többsége.

21.07: Már 1500 szavazat különbség Péterffy Attila és Csizmadia Péter között. Egyelőre úgy látszik, nagyon szoros eredmények várhatók az egyéni választókerületekben.

20.47: Péterffy Attila vezet, mégpedig jelentősen, ötszáz szavazattal, közel 10 százalékos feldolgozottságnál.

19.03 – Néhány perccel ezelőtt véget ért az önkormányzati és EP-választás, az urnák 19 órakor zártak. Ahol valaki 19 óra előtt még sorban állt, az akár még este 7 után is leadhatja szavazatát. Hogy van-e ilyen szavazókör, arról egyelőre az NVI nem adott ki tájékoztatást.

Az utolsó részvételi adat 17 órakor került nyilvánosságra, hogy az utolsó két órában még mennyivel nőtt a szavazók száma, azt egyelőre nem lehet tudni. Inenntől minden a választási irodán múlik.

Azt előzetesen az NVI már bejelentette, hogy az önkormányzati váasztás első részeredményeit este 8 óra magasságában fogják közzétenni.

Közben az NVI kihozta a 18.30-as részvételi adatokat. E szerin:

Országosan: 56,09%
Pécs: 51,20%
Baranya: 55,39%

17.53 – Országos már 50 százalék feletti a részvételi arány, Pécs egyre inkább elmarad ettől (de így is rekordot fog hozni az idei választás):

Pécsett eddig összese 52.662 választópolgár adta le a voksát – így az már biztos, hogy több szavazat fog érkezni, mint 2019-ben.

15.51 – Baranya és Pécs is az országos átag alatt van a választási részvétel terén.

A legfrisebb részvételi adatok arról árulkodnnak, hogy meg fog dőlni mind az önkormányzati, mind az EP-választások eddigi részvételi csúcsa. 15 óráig a magyar választópolgárok 42,04 százaléka ment el voksolni. Baranyában ennél kicsivel alacsonyabb a részvétel (41,24 százalék), Pécs pedig közel 4 százalékkal (38,19 százalék) marad el az országos átlagtól.

Pécsett eddig összesen 44.117-en adták le a szavazatukat.

13.55 – Az NVI közzétette az önkormányzati és EP-választás 13 órás részvételi adatait:

Bár 9 óráig még a 2022-es országgyűlési választás részvételi adatait is túlszárnyalta a mai önkormányzati és EP-választás, 13 óra után kijelenthető, hogy jó eséllyel a két évvel ezelőtti részvételt nem lehet megismételni.

Azonban a 2019-es választások számait így is messze túlszárnyalják a mostaniak. Az öt évvel ezelőtti EP-választáson 13 óráig 9 százalékkal kevesebben (24,01) adták le a voksukat, mint most, de az önkormányzati referendumon is csak 26,6 százalkos volt a részvétel kora délutánig legutóbb.

11.57 – Továbbra is magas a részvételi arány, már megvannak a 11 órás adatok:

10.36 – Lajos Milán, független polgármesterjelölt (a macskás srác) is túl van a szavazáson.

10.03 – Péterffy Attila, Pécs polgármestere már leadta szavazatát.

Ahogyan Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje is.

9.53 – 9 órakor is magasak a részvételi arányok
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) közzétette a válaszások 9 órai részvételi adatait. Országosan közel 10 százalékos a részvétel (9,98), Baranyában még ennél is magasabb (11,16 százalék), Pécsen viszont, hasonlóan a 7 órai adatokhoz, elmarad a voksolók aránya az országos átlagtól (9,39 százalék)

Íme a pécsi adat:

Továbbra is látszik az a tendencia, hogy a 2019-es választásokhoz képest jóval magasabb a részvétel. Akkor sem az önkormányzati, sem az EP-voksoláson nem érte el még a 8 százalékot sem a szavazók száma reggel 9 órakor.

7.55 – Itt vannak a 7 órás részvételi adatok!
A Nemzeti Választási Iroda nyilvánosságra hozta a reggel 7 órás részvételi adatokat. E szerint 1,88 százalék az országos részvételi arány. Baranya az országos átlag felett (2,07 százalék), Pécs viszont alatta (1,62 százalék) teljesít eddig. Persze az első óra adataiból még nem lehet komoly következtetéseket levonni.

A 2019-es választásokkal összehasonlítva láthatóan magasabb a részvétel. Öt éve az önkormányzati választáson 1,12 százalékos volt az országos adat, az EP-választáson pedig 1,48 százalékos.

Érdekesség még, hogy a mostani országos adat a 2022-es, országgyűlési választás hasonló számát is meghaladja (akkor 1,82 százaléka ment el a választópolgároknak szavazni reggel 7 óráig).

6.00: Kinyitottak a szavazókörök az országban mindenhol, így Pécsett is. Elkezdődött a választás.

Hol szavazhatunk?

A választásról minden, a névjegyzékben szereplő állampolgár kapott korábban már értesítőt. Ezen szerepel annak a szavazókörnek a pontos címe, ahol leadhatjuk szavazatunkat. Fontos, hogy bár az értesítőt nem kell magunkkal vinnünk, azonban érvényes személyi igazolváy (vagy jogosítvány, esetleg útlevél) és lakcímkártya legyen mindenkinél, a szavazólapokat csak így lehet átvenni.

Ha valaki esetleg elveszítette a választási értesítőjét, és nem tudja, melyik szavazókörben tud voksolni, EZEN A LINKEN pár kattintással ki tudja deríteni, hogy a lakcíme alapján hova kell mennie.

Kikre szavazhatunk?

Pécsett minden választó három szavazólapot kap majd. Az egyiken a polgármesterjelöltekre (hatan indulnak a posztért), a másikon az adott választókörzet képviselőjelöltjeire, a harmadikon pedig az EP-listákra (ebből 11 szerepel az íveken) lehet szavazni.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő