Hirdetés

Szeptember 7-e és 10-e között Pécs ad otthont egy kisebbségi berkekben rangos eseménynek, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kongresszusának, amely házigazdája a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ).

A FUEN az autochton nemzeti kisebbségek, nemzetiségek, nyelvi közösségek legnagyobb ernyőszervezete, 1949-es fennállása óta több mint száz tagcsoportja van 36 országból. A mintegy kétszáz küldött és meghívott a szervező német közösség mellett a régióban élő többi nemzetiség intézményrendszerével és kultúrájával is megismerkedik a számukra kulturális autonómiát biztosító, 1993-as magyarországi nemzetiségi törvény elfogadásának 30. évfordulójának évében – írja közleményében a FUEN.

– Nagy öröm számunkra, hogy 2008 után másodszor is vendégül láthatjuk a kongresszust Pécsett. Ez a város ideális helyszín, hiszen a magyarokon kívül tizenegy nemzetiség él itt: örmények, bolgárok, németek, görögök, horvátok, lengyelek, romák, románok, ruszinok, szerbek és ukránok – mondta Englenderné Hock Ibolya, az MNOÖ elnöke.

A programról:

A rendezvény nyitónapján az Európai Unióval szomszédos államokban élő nemzetiségek védelme, valamint a kisebbségek demokratikus társadalmakban betöltött szerepe lesznek a fő témák. További kiemelt esemény lesz a 2019-ben alapított FUEN-díj átadása, amelyet immár negyedik alkalommal ítélnek oda olyan személynek, aki kiemelkedő módon járult hozzá az európai őshonos nemzeti kisebbségek és nyelvi csoportok ügyéhez.

A kongresszus második napján a 13 magyarországi országos nemzetiségi önkormányzat elnökei panelbeszélgetésen mutatják be az itt élő nemzetiségek helyzetét és lehetőségeit, így a külföldi vendégek is betekintést nyerhetnek a magyarországi kisebbségvédelem működésébe. A FUEN munkacsoportjainak ülései révén ugyanakkor lehetőségük nyílik arra, hogy a különböző oktatási intézményekben, valamint a nemzetiségek irodáiban tett látogatásokon saját szemükkel is meggyőződjenek a helyzetről.

Szeptember 9-én kerül sor a FUEN küldöttgyűlésére, ahol a küldöttek visszatekintenek az elmúlt évre, megvitatják a jövőbeli projekteket és szavaznak a határozatokról.

A részletes program és további információk a kongresszus honlapján találhatók.

Hirdetés