Hirdetés

Több mint kétszáz pályázóból mintegy kéttucatnyian maradtak bent az Európai Űrügynökség és a HUNOR program szigorú szűrővizsgálatain, melynek végeredményeként a tervek szerint 2024-ben magyar űrhajós juthat el a Nemzetközi Űrállomásra. Köztük van a pécsi egyetemi tanársegéd, dr. Schlégl Ádám is, aki a PTE Klinikai Központ Ortopédiai Klinika szakorvosa.

A 2021-ben indult 100 millió dolláros HUNOR (Hungarian to Orbit) magyar űrhajósprogram során az űrben megvalósítandó tudományos projekt mellett kiválasztják azt a magyar kutatóűrhajóst is, aki a tervek szerint 2024-ben elindulhat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) egy nagyjából egy hónapos küldetésre – írja a Pécsi Tudományegyetem közleményében.

A leendő űrhajósok jelentkezését idén január 31-ig várták, több mint 240 érvényes pályázat futott be, az első értékelést követően pedig 100 fő haladhatott tovább a kiválasztási folyamatban, onnan pedig a csapat fele a következő szűrőhöz.

Mostanra kevesen maradtak, de köztük van dr. Schlégl Ádám, a pécsi klinika szakorvosa is.

Az első teszten legjobban teljesítők mehettek tovább a második fordulóba, ahol pszichológiai vizsgálatoknak vetették alá őket. A pécsi orvos itt is továbbjutott, mint mondta, a misszióhoz olyan jelentkezőket, csapatjátékosokat keresnek, akik nagy nyomás alatt is kiegyensúlyozottak, higgadtak tudnak maradni, stresszhelyzetben sem hagyja őket cserben ítélőképességük, kreatívak, gyorsan és határozottan tudnak dönteni, emellett jól viselik azt, ha családjuktól távol kell boldogulniuk.

A kalandvágyó klinikus azt is kifejtette, a tesztek során komoly hangsúlyt fektettek a logikára, a memóriára, a térbeli orientációra, valamint a természettudományos ismeretekre és az angol nyelvtudásra is.

A második körre – mely május végétől június elejéig zajlott Kölnben – 26 fő került be. A folytatásban fizikai és egészségügyi felmérés zajlik majd, amihez egy repülőorvosi alkalmassági igazolást is be kellett nyújtania a jelentkezőknek.

Ezután még több stáción kell sikerrel szerepelniük a résztvevőknek, míg csak két fő marad: egy űrhajós és a tartaléka.

Egy durván féléves képzés várja majd őket az Amerikai Egyesült Államokban, Houstonban, melyet az Axiom Space Inc. szervez. Ennek keretében szimulált körülmények között (parabolarepülés, többórás víz alatti kiképzés) készítik fel az űrrepülésre és a Nemzetközi Űrállomáson való tartózkodásra.

[su_quote]A világűrbe kijutni talán az egyik legnagyobb kaland, a legkülönlegesebb élmény, amiben egy embernek része lehet. Szinte minden gyermek életében van egy pont, amikor intenzíven érdeklődik az űr iránt. Sokaknál aztán elhal ez a szenvedély, nálam viszont nem így történt, a mai napig kitart a rajongás. Emellett a Nemzetközi Űrállomáson elvégzendő kísérletek, az ezekben rejlő tudományos potenciál és a kalandvágy is komoly motiváció számomra[/su_quote]

– idézi a közlemény dr. Schlégl Ádámot.

Hirdetés