Hirdetés

Cikksorozatban tervezi bemutatni a pécsi Fidesz-éra lakásbotrányait a Pécsi Stop. Az első részben annak a férfinak a 2019-es lakáshoz jutását mutatják be, aki 2023 őszén egy közgyűlési ülésen élesen kritizálta a városvezetést, a fideszes politikusok és médiájuk szerint spontán és civilként. 

2023 májusában egy belső ellenőri jelentésről tartott sajtótájékoztatót a pécsi önkormányzat. A belső ellenőrök az önkormányzati lakásokkal foglalkozó Pécsi Ellátó Központ működését és a Polgármesteri Hivatal Lakásgazdálkodási Csoportjának tevékenységét vizsgálták – idézi fel a lap cikke. Akkor a pécsi városvezetés egy olyan vállalást tett, hogy 10 évre visszamenőleg megvizsgálják az önkormányzati lakáskiutalásokat. A vizsgálat során számos rendkívül problémás esetre bukkantak, a cikksorozat ezekről szól majd.

A sorozat első része azzal az  “idős bácsival” foglalkozik, aki a városvezetés ellen “spontán” tiltakozók vezetője volt tavaly októberben, és akiről aztán elég gyorsan kiderült, hogy annyira civil, hogy többször is volt képviselőjelölt a Fidesz színeiben.

Vannak, akik hosszú évekig várnak önkormányzati bérlakásra Pécsett, és vannak, akik annyira “szerencsések”, hogy azonnal kapnak. Utóbbi kategóriába tartozik az említett “civil bácsi” is. A házaspár lakáskérelme Páva Zsolt regnálásának utolsó évében, egészen pontosan 2019. május 6-án futott be a pécsi önkormányzathoz. 2019. június 19-én pedig, mintegy varázsütésre, máris egy pozitív döntésnek örülhettek – írja a Pécsi Stop. A lap hozzáteszi: a lakáskérelemből kiderül, a civil bácsi az Országgyűlés Hivatalának dolgozik nyugdíj mellett, munkáltatója pedig Kocsis Máté, aki a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

A kérelemből viszont kimaradt, hogy a “civil bácsi” feleségének két lakáson is haszonélvezeti joga van. Az akkori szabályozás is kizárta az önkormányzati lakások bérletére pályázók közül azokat, akiknek birtokában van ingatlan, vagy – ami ennél is erősebb jog – haszonélvezettel bírnak házban, lakásban – írja a Pécsi Stop. Azaz a Fideszhez több szálon kötődő férfi és házastársa úgy kapott lakást a fideszes önkormányzattól, hogy nem kaphatott volna.

A lap szerint rejtély, hogyan csúszhatott át ez a pályázat, és hogyan lakhatnak az érintettek a mai napig önkormányzati lakásban.

Érdekes körülmény, hogy az egyik pécsi lakás, amiben az álcivil bácsi felesége haszonélvezeti joggal bír, egyetlen utcára van a megszerzett önkormányzati bérlakástól, ráadásul ugyanabban a lépcsőházban, ahol Csizmadia Péter, a Fidesz közgyűlési frakcióvezetőjének, jelenlegi polgármester-jelöltjének ügyvédi irodája működik – áll a cikkben.

Hirdetés