Versennyel hirdetik a német nyelvtudás fontosságát Pécsett

Pécsett és a régió magyarországi németek által sűrűn lakott településein rengetegen beszélnek és tanulnak németül. Ezért is van az, hogy több olyan nagy, nemzetközi cég is nyitott már telephelyet itt, melyek kommunikációs nyelve szintén a német. Hogy már a középiskolás korosztálynak is eljuttassák az üzenetet, mely szerint a megfelelő szintű német nyelvtudás igen sokat érhet, egy több hazai telephellyel rendelkező vállalat a pécsi, a debreceni és a szegedi egyetemmel közösen szervezett német nyelvű versenyt a három nagyváros környezetében tanuló diákok számára, régiónként. A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) január 21-én rendezték meg a helyi vetélkedő döntőjét, melyre lapunkat is meghívták. 

hirdetés

A nagyvállalat a PTE BTK Germanisztikai Intézetével közösen, illetve a Deutsch, Karriere, Erfolg német tanulást népszerűsítő kampány támogatásával SprIchsT du DeutScH? néven szervezte meg a német nyelvű versenyt középiskolások számára. A három nevezett országrészen összesen 300 gyerek jelentkezett a versenyre, ebből régiónként 30 jutott tovább a 2. fordulóba, és 10 a döntőbe. Pécs környékéről 90 diákból választották ki a döntősöket, akik a végső megmérettetésre egy-egy választott témájú, természetesen német nyelvű prezentációval készültek a zsűri számára. A tíz döntőbe jutott diák közül öten pécsiek, de bajai, barcsi, zalaegerszegi is akadt a tehetséges gyerekek között.

Nem csak a német nyelvtudást, de az előadásmódot, a kreativitást és a témaválasztást is értékelte a zsűri

– Úgy gondolom, a verseny hangulata nagyon jó volt, viszont szoros eredmény várható az erős mezőny miatt. Ez a megmérettetés nagyon jó gyakorlás nekünk, hiszen előadást kell tartanunk a zsűri és a többi versenyző előtt. Én eddig csak egyszer voltam ilyen helyzetben, mikor nyelvvizsgáztam. Az biztos, hogy meg kell tanulni, hogyan küzdjük le ezt a stresszt – mondta el lapunknak a döntő szünetében Fogt Dávid, a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumának versenyzője, aki prezentációját a biztonságos internetezésről tartotta.

Magyar Péter, a versenyszéria országos főszervezője elmondta, a PTE azonnal nyitott volt az ötlettel kapcsolatban, így reménykednek a folytatásban. Hozzátette, úgy látja, hogy a pécsi döntő jól sikerült és a régió diákjai nagyon ügyesek voltak, így mindenképpen van értelme a verseny megszervezésének a jövőben is.

A pécsi döntő eredményei a következők: 

I. helyezett

Paluska Péter

Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma

Felkészítő tanár: Riklikné Földvári Anna

II. helyezett

Rezsonya Réka

Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma

Felkészítő tanár: Riklikné Földvári Anna

III. helyezett

Verbulecz Eszter

Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma

Felkészítő tanár: Boda Zsuzsanna

Különdíj

Benke Beatrix

Pécsi Apáczai Csere János Gimnázium

Felkészítő tanár: Zecher Éva

Fotó: Csortos Szabolcs

Hirdetés