23 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapPécs AktuálPécsre csalogatnák az ország diákjait

Pécsre csalogatnák az ország diákjait

Népszerű volt a MindenKorPécs! nevű program a tanulmányi kirándulások helyszíneit bemutató expón. A pécsiek különleges szervezéssel igyekeznek idevonzani minél több osztályt az ország egész területéről. A város idegenforgalmának azonban már eddig is fontos részét tették ki az ide látogató tanulók csoportjai.

Budapesten tartották a „Tanév itt kezdődik” című szakmai rendezvénysorozatot, ahol tanulmányi kirándulások helyszínei mutatkozhattak be az egész országból. A legnépszerűbb prezentációt a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. munkatársai mutatták be: a „MindenKorPécs!” nevű program Pécs történelmi és kulturális értékeinek kiajánlása közművelődési és múzeumpedagógiai élménycsomagban – fogalmazott Márta István, a Kft. ügyvezetője.

A pécsi szervezők igyekeztek úgy kitalálni a programokat, hogy az figyelembe veszi az életkori sajátosságokat. Nem hagyományos, hosszú tárlatvezetéseket terveztek, inkább a játékra és az önálló feladatvégzésre helyezték a hangsúlyt. Az ide látogató tanulóknak elsősorban nem a tantárgyi ismereteit kívánják bővíteni, hanem városlakó szemléletüket kívánják fejleszteni.

A MindenKorPécs! elnevezés pedig több jelentéssel is bír: a program során Pécsett az idelátogató tanulók az ókortól (Sopiane Ókeresztény temetője) a középkoron át (Középkori Egyetem) az újkorig  sok emlékkel találkozhatnak; a szervezők ugyanakkor egész évben kívánják fogadni a diákcsoportokat. Pécs kirándulóhelyei és a Zsolnay Kulturális Negyed – a Laborral és a Planetáriummal – pedig remekül kiegészíti az így akár több naposra is nyújtható tanulmányi utat.

Hamarosan akár Pécset is ellephetik a diákok

-Már most is rengeteg csoport érkezik a kulturális negyedünkbe, hiszen aki Pécsre jön, az többnyire ide is ellátogat. Erre a programra azért volt szükség, hogy az egész országban láthassák, hogy nyitunk a gyermekek, tanulók felé. A tavasszal és ősszel érkező diákcsoportokat ugyanúgy várjuk, mint a pécsi iskolák növendékeit – tudtuk meg Márta Istvántól.

Hegyi Zsuzsanna, a Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli regionális marketing igazgatójától megtudtuk, hogy a pécsi kapacitások közel felét az ifjúsági szálláshelyek teszik ki, ezért az osztálykirándulásoknak nagy jelentőségük van a város idegenforgalmában:

-Az osztályok az olyan a kulturális turisztikai látnivalókat preferálják, amelyeket egy magyar embernek honismereti, általános műveltségi szempontból is ismernie kell. Ezek közé lépett be új elemként a  Zsolnay Kulturális Negyed, ahol a korosztályra szabott élményekkel is várják az iskolás csoportokat.  Pécs és térségégének attrakciói ugyanakkor változatosak és egyediek, így a város és környéke feltétlenül alkalmas osztálykirándulások fogadására. Ezek fő időszaka a május, jellemző tartózkodási ideje pedig egy nap – jellemezte a pécsi helyzetet Hegyi Zsuzsanna.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő