20 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapHírzónaPéterffy Attila: Pécs egy valóságos élő és lélegző csoda

Péterffy Attila: Pécs egy valóságos élő és lélegző csoda

1367. szeptember 1-én írta alá V. Orbán pápa a középkori pécsi egyetem alapítását engedélyező levelet. 1994 óta pedig ezt a napot Pécs napjaként ünnepeljük. Az ünnepségsorozat reggel szentmisével kezdődött a Lyceum templomban, és ünnepi közgyűléssel folytatódott, ahol átadták az idei városi díjakat. A díszpolgár dr. Lénárd László, a PTE korábbi rektora lett. A napot este a Pannon Filharmonikusok díszhangversenye zárta a Kodály Központban, és Hooligans-koncert a Széchenyi téren.

Péterffy Attila városnapi köszöntőjében, a Kodály Központban megrendezett ünnepi közgyűlésen kiemelte: polgármesteri esküjének letétele óta fontos törekvése, hogy ezt a napot „Pécs barátai” a maga teljességében, együtt tudják megélni. 

„Úgy gondolok erre az ünnepnapra, amely mentes az ellenségeskedéstől, a megosztó gondolatoktól, a kisstílű karaktergyilkosságoktól, az álságos álhírektől. Úgy általában mentes a politika árnyoldalaitól. Továbbra is úgy tekintek az ilyen alkalmakra, mint minden pécsi bensőséges és elronthatatlan ünnepére” – fogalmazott a városvezető.

Mint mondta, örülne annak, ha egyre gyakoribbá válna hazánkban, hogy egy városvezető, egy politikus az ilyen ünnepi alkalmakon nem beszélne politikai vívmányokról, eredményekről, ellenfelekről.

Hozzátette: arról fog beszélni, hogy miként tekint Pécsre, „gyönyörű városunkra”. 

„Pécs egy valóságos élő és lélegző csoda” – mondta, majd arról beszélt, hogy „nem volt igazán kézzelfogható, racionális oka annak, hogy egy ilyen gyönyörű, gyümölcsöző város épüljön a Mecsek lankáin. Pécset nem szeli át folyó, nem keresztezték igazán jelentős kereskedelmi útvonalak, nem locsog tenger a város határában.”

„Mégis megszületett, mégis nő, szépül és fejlődik. …Mégis éppen Sopianae vált jelentős római településsé, majd tartományi központtá. Mégis itt épült meg az első magyar egyetem. Mégis a mi városunk őrzi hazánk legtöbb török kori épített emlékét. Mégis Pécs a mai Magyarország egyik meghatározó nagyvárosa” – mondta a polgármester. 

Ennek szerinte nem a mindenkori aktuálpolitika az oka.

„…Pécs, ez az állandóan fejlődő-terjedő fantasztikus entitás valahogy minden korban kitűnt valamivel. Mindig volt valami szikra, ami lángra gyújtotta az itt élők tettvágyát. Valamilyen láthatatlan erő, ami kiemelte Sopianaet, Fünfkirchent, Pecsut a többi, hasonló város közül. Ezt a láthatatlan erőt hívták már sokféleképpen. Volt ez már »pécsi szál«, volt »tüke fenomén«. Ha engem kérdeznek, akkor a pécsiség kifejezés a legtalálóbb, de belátom, ebben kissé elfogult vagyok” – fogalmazott a városvezető.

Csodálatos élőlénynek nevezte Pécset, majd azt fejtegette, „hogyan tudunk jól gondoskodni erről az élő entitásról”.

„…ennek az entitásnak az igazán éltető eleme a közösség, a közösséget pedig a kötődés táplálja. Ezt a kötődést, ezt a közösséget, és magát az élő várost pedig a különleges pillanatok éltetik. A legtöbb, amit tehetünk, hogy megéljük ezeket az eseményeket, ezeket a pillanatokat” – fogalmazott, majd felsorolt számos ilyet, a keresztúttól a fényfesztiválig.

„Mindannyiunk közös felelőssége, hogy milyenné formáljuk Pécset és a várost összetartó közösséget. Ezzel tartozunk magunknak, gyermekeinknek és unokáinknak. Mert ha valakit, hát őket egészen biztosan nem érdeklik a politikai oldalak és csörték. Csak az, hogy milyen Pécset hagytunk rájuk, hogy hogyan ápoltuk, gondoztuk ezt a virágzó növényt” – zárta beszédét Péterffy Attila.

A polgármesteri köszöntőt követően átadták az idei városi díjakat, elismeréseket, a díjak átadása között különböző műsorszámokat tekinthettek meg a meghívottak.

Pécs díszpolgára: prof. dr. Lénárd László

A pécsi önkormányzat prof. dr. Lénárd László részére adományozta a díszpolgári címet, évtizedeken keresztül magas színvonalon végzett orvostudományi oktató, kutató, nevelő munkájáért.
Lénárd László a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Pécsi Tudományegyetem rector emeritusa, egyben professor emeritusa. Elhivatott egyetemi oktató, nemzetközileg kimagasló kutató, a pécsi polgárság elkötelezett közéleti személyisége. Pécsett szerzett általános orvosi diplomát, majd az MTA Idegélettani Kutatócsoportban végezte kutatásait. 2009-ig a POTE Élettani Intézet intézetvezető egyetemi tanára volt, az MTA Idegélettani Kutatócsoportot 2012-ig vezetett. Számos kiemelt tisztsége mellett 2003–2007 között rektorként irányította a Pécsi Tudományegyetemet. 2020-tól az MTA Biológiai Tudományok Osztályának elnöke. Az USA-ban és Japánban végzett kutatásai mellett több angol, francia, amerikai, japán és német tudományos együttműködés koordinátora, projektvezetője, vagy aktív résztvevője.

Pécs Város Kulturális Nagydíja: Pannon Filharmonikusok

A pécsi közgyűlés a Pannon Filharmonikusok részére a hazánkban meghatározó, több évtizedes, magas minőséget képviselő zeneművészeti munkájáért a Pécs Város Kulturális Nagydíja – Le Grand Prix culturel de la Ville de Pécs nagydíjat adományozta.

További díjazottak

 • Dr. Pesti János nyelvész, nyugalmazott egyetemi docens részére a nyelvművelés területén alkotott maradandó, kiemelkedő tevékenysége, életpályája elismeréseként a Pro Civitate Díjat adományozták.
 • Stenczer Béla részére a színművészet területén és közösségépítésben nyújtott több évtizedes kimagasló teljesítménye elismeréseként a Pro Civitate Díjat adományozták.
 • Dr. Tóvári Ferenc részére az úszásoktatás szakmódszertanának kidolgozásáért és a magas színvonalú több évtizedes oktató és szervező munkája elismeréseként a Pro Civitate Díjat adományozták.
 • A Pécs-Egyházmegyei Katolikus Caritas Alapítvány részére a város és a Pécsi Egyházmegye egész területén végzett több mint három évtizedes karitatív tevékenységének elismeréseként a Pro Communitate Díjat adományozták.
 • A Fünfkirchen-Leőwey Táncegyüttes részére a magyarországi német és magyar kultúra, valamint hagyományőrzés megóvása érdekében öt évtized során tett, kiemelkedő művészi munkássága elismeréseként a Pro Communitate Díjat adományozták.
 • A Pécs Városi Sportiskola részére a 65 éves eredményes működés, a sportoktatás területén megvalósított magas színvonalú, kiváló munka elismeréseként a Pro Communitate Díjat adományozták.
 • Farkas Roland tűzoltó őrnagy részére a közel 30 év alatt tett kiemelkedő szolgálatteljesítésért, a törökországi földrengés áldozatainak mentésében való példaértékű helytállásért a Városháza Emlékérmet adományozták.
 • Kovács Attila részére a riporteri, zenei és könyvszerkesztői magas színvonalú munkájának elismeréseként a Városháza Emlékérmet adományozták.
 • Dr. Szemelyácz János részére az addiktológia szakpolitika területén tett elévülhetetlen érdemei elismeréseként a Városháza Emlékérmet adományozták.
 • Dr. Szilovicsné dr. Hollósy Andrea részére a Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában végzett közel 30 éves elhivatott, kiemelkedő pályafutásának elismeréseként a Városháza Emlékérmet adományozták.
 • Traj Ferenc részére a mecseki feketekőszén-bányászat emlékének megőrzéséért tett kitartó, áldozatos hagyományőrző munkája, és életművének elismeréseként a Városháza Emlékérmet adományozták.
 • Schwara László részére a sportigazgatásban nyújtott több évtizedes szerepvállalása elismeréseként az Abay Nemes Oszkár-díjat – Pécs Város Sportdíját adományozták.
 • Dr. Schmieder Valéria részére a Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában végzett kiemelkedő jogtanácsosi munkája elismeréseként az Aidinger János-díjat – Pécs Város Közszolgálati Díját adományozták.
 • Prof. Dr. Medvegy Gabriella részére az építészet és oktatás területén végzett kiemelkedő tevékenységéért a Breuer Marcell-díjat – Pécs Város Műszaki Díját adományozták.
 • A Pécs-Baranya Közbiztonsági Alapítvány részére a közbiztonság és bűnmegelőzés területén tett több mint két évtizedes elkötelezett, áldozatos munkájáért a Csikor Kálmán-díjat – Pécs Város Közbiztonsági Díját adományozták.
 • Tasnádi Zsófia országosan ismert ifjúságsegítő részére kitartó, közösségépítő önkéntes munkája elismeréseként a Csonka Ferenc-díjat – Pécs Város Ifjúsági Díját adományozták.
 • Vatai Éva francia- és drámaszakos tanár részére a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése és a demokrácia értékeinek képviselése területén tett több mint három évtizedes nevelői munkássága elismeréseként a Csorba Győző-díjat – Pécs Város Közművelődési Díját adományozták.
 • Sándor Andrea részére a társadalmi egyenlőtlenségek kezelése, a hajlék nélküliek társadalmi integrációja érdekében az elmúlt évtizedekben végzett gazdag szakmai és közéleti munkája elismeréseként a Balikó Zoltán-díjat – Pécs Város Szociális és Társadalmi Felelősségvállalás Díját adományozták.
 • Zemplényi Maria Jolanta részére a nemzetiségi élet területén, a lengyelség közösségi életének szervezése során kifejtett kiemelkedő tevékenységéért a Faluhelyi Ferenc-díjat – Pécs Város Nemzetiségi Díját adományozták.
 • Dr. Tóth Krisztina orvos részére elhivatott oktatói munkásságáért és afrikai missziós tevékenységéért a Kalmár Rózsa-díjat – Pécs Város Humanitárius Díját adományozták.
 • Juhász Dorka, a magyar női kosárlabdázás jelenlegi legnagyobb csillaga részére a kosárlabdasportág területén elért kiváló eredményei elismeréseként a Márk Tamás-díjat – Pécs Város Fiatal Tehetsége Díjat adományozták.
 • Szalay Berta szobrászművész hallgató részére a Shinkyokushin Karate, valamint Ashihara Karate sportágban elért kiváló eredményei elismeréseként a Márk Tamás-díjat – Pécs Város Fiatal Tehetsége Díjat adományozták.
 • Tóth András, a Pécs Városi Sportiskola tehetséges utánpótlás-vízilabdázója részére a sportág területén elért kiváló eredményei elismeréseként a Márk Tamás-díjat – Pécs Város Fiatal Tehetsége Díjat adományozták.
 • Győrvári Gábor Zoltán részére az oktatás, a magyarországi horvátság érdekképviselete, országaink közötti kapcsolatápolás területén tett lelkiismeretes munkája elismeréseként, posztumusz díjként a Rajczi Péter-díjat – Pécs Város Oktatási Díját adományozták.
 • Dr. Kert Attila részére az újságírás területén kifejtett objektív és független tájékoztatást szem előtt tartó, kiemelkedő munkássága elismeréseként a Várady Ferenc-díjat – Pécs Város Sajtó Díját adományozták.
 • Füsti Molnár Éva részére több évtizedes magas színvonalú színművészi teljesítményéért, oktató-nevelő munkájáért a Victor Vasarely-díjat – Pécs Város Művészeti Díját adományozták.
 • Prof. dr. Gábriel Róbert részére a több évtizedes kimagasló színvonalú iskolateremtő munkája, nemzetközileg is elismert kutatói, valamint meghatározó tudományszervezői tevékenysége elismeréseként a Vilmos püspök-díjat – Pécs Város Tudományos Díját adományozták.
 • Prof. dr. Somody Péter részére a festőművészet és a művészetszervezés terén folytatott sokoldalú alkotói és oktatói tevékenységéért, valamint a tehetséggondozás területén végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként a Zsolnay Vilmos-díjat – Pécs Város Képző-és Iparművészeti Díját adományozták.

A Pannon Filharmonikusok esti díszhangversenyén Péterffy Attila köszöntőjében kiemelte, az elmúlt egy év bővelkedett közösségformáló pillanatokban, és ez igaz Pécs kulturális életére is. Felidézte a Zsolnay Fényfesztivál, a LOKART, és a PécsLit eseményeit.

„Úgy hiszem, a ma esti ünnepi koncert is bővelkedik majd azokban a pillanatokban, amelyekről korábban beszéltem, és amelyekre még sokáig emlékezhetünk. Erre minden esély megvan, hiszen ezt szinte megszámlálhatatlan, hamisítatlanul pécsi érték garantálja” – fogalmazott a városvezető. Kiemelte, egy olyan darab hangzik el, amelyet Vajda János Erkel- és Kossuth-díjas magyar zeneszerző a Pécsi Tudományegyetem kérésére írt, és amely a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Egyetemi Zenekar közös produkciójaként hangzik el.

Emlékeztetett: a Pannon Filharmonikusoknak Pécs önkormányzata idén a város Kulturális Nagydíját adományozta, majd gratulált Bánfalvi Zoltánnak a díjhoz.

Késő estébe nyúló koncertet adott a Széchenyi téren a Hooligans együttes a város napján, a pécsi önkormányzat szervezésében. Az előzenekar a helyi L1 zenekar volt. Több százan buliztak a téren.

Képgaléria az ünnepi szentmiséről:

Képgaléria az ünnepi közgyűlésről:

A Pannon Filharmonikusok díszhangversenye:

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő