22 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapAbszolút PécsBányásznap: ünnepeljünk Pécsen!

Bányásznap: ünnepeljünk Pécsen!

Pécs hűen őrzi egykori bányászvárosként hagyományait, szeptember első hétvégéje így mindig az ünneplésről, a régi idők megidézéséről szól. Mutatjuk, idén mivel készültek a városrészekben szombaton és vasárnap néhány kedvcsináló tavalyi kép kíséretében.

Szeptember 2.

A pécsi bányásznapi események szombaton 9 órakor kezdődnek egy koszorúzással egybekötött megemlékezéssel a Hősök terén. Pécsbányán lesz a folytatás 11 órakor, minden érdeklődőt, családot, egykori bányászt egy szép megemlékezésre és koszorúzásra várnak a helyi Bányász emlékműnél – tájékoztatott a szervező Pécsbányai Kulturális Egyesület.

Az esemény hivatalosabb részének lebonyolítása után Szirtes Gábor új könyvének, a Nem feledhető idők bemutatóján is részt lehet venni a Pécsbányai Közösségi Házban, utána hideg szendvicsebéddel vendégelik meg az egybegyűlteket.

Vasason 13.30-kor tartják a városrészi ünnepséget, de előtte 10 órakor már kezdetét veszi az immár hetedik alkalommal megrendezett retró bányásznapi programsor – lesz körhinta, légvár, dobáló, bazársor, büfé, zene –, amelyről ide kattintva lehet bővebben olvasni.

Szeptember 3.

Vasárnap szintén három helyen ünnepelhetjük a régi bányászhagyományokat.

Szivárványház

Egész napos programmal készül idén is a Pécsi Kulturális Központ a Szivárvány udvarban (az egykori Szivárványháznál), ahol kispályás focimeccsel, közös bográcsos főzéssel és versennyel indul a rendezvény már reggel 8 órától. 13 órakor a városvezetői köszöntő után a Pécsi Érbányász Koncertfúvós-zenekar kíséretében mazsorettbemutatóval nyitják meg a szórakoztató programok sorát. Fellép a Hangabanda népzenei együttes, az ÁFA Hegila zenekar Cseh Tamás dalokkal, majd a táncos előadást kedvelőknek az Eurodance fiataljai mutatják meg tehetségüket. Zárásként a Sophiemárszól zenekar húzza a talpalávalót.

A főzésre, valamint a sportversenyre az előzetes jelentkezéseket várják korlátozott számban szeptember 1-ig a [email protected] e-mail-címre!

Mecsekszabolcs

A Pécsi Kulturális Központ és az Összefogás Mecsekszabolcsért Egyesület 15 órakor kezdődő bányásznapi ünnepségére hívja a pécsieket, a megemlékezés a Csertetői Emlékműnél lesz, köszöntőt mond Péterffy Attila polgármester.

16 órától a szabolcsi Szent Mihály Közösségi ház udvara lesz a helyszíne a remek programoknak: mazsorettcsoport, néptáncosok, énekesek fergeteges műsorát tekinthetjük meg késő estig.

Íme a részletes műsor:

16.00: Vasasi Bányász Fúvós Zenekar – vezényel: Vucseta László
16.20: Megnyitó: Péterffy Attila, Pécs polgármestere
16.25: Mároki Német Nemzetiségi Tánccsoport
16.55: EuroDance Táncszínház – Rovó Attila vezetésével
17.35: Örömtánc Zsuzsival
18.00: id. Kása Dániel néptánccsoport
18.30: Dzsászti Énekstúdió
19.00: Pécs Város Mazsorett Együttese és Tánckara – Hajdu Orsolya vezetésével
19.30: Pécsi Fordan Táncklub – Papp Viktor és Majorlaki Ágnes vezetésével
20.00: Slágerparádé – Nappali Akusztik Projekt

Városi bányásznapi ünnep

A mecseki bányászat múltja előtt fejet hajtva, a központi bányásznapi megemlékezésre szeptember 3-án 17 órakor kerül sor az Ágoston téren. Mindenkit várnak ide is!

Ha pedig Pécsen kívül is programokat kerestek, a komlói bányásznapok már ma elkezdődtek, itt lehet tájékozódni a fesztiválról. Pécs belvárosában pedig szombaton zajlik a Nemzetiségi Hagyományőrző Fesztivál.

https://www.pecsma.hu/top/a-sokszinu-egyseg-ismet-megrendezik-pecsen-a-nemzetisegi-hagyomanyorzo-fesztivalt/
Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő