Hirdetés

A gyermekkori fizikai, érzelmi és szexuális bántalmazások meghatározók lehetnek a felnőtt életre, lelki és testi betegségeket okozhatnak. Annak érdekében, hogy mindenki számára világossá váljon, mi számít gyermekbántalmazásnak, pécsi egyetemisták egy jól érthető, magyar nyelvű infógrafikát készítettek, amelyet most minden pécsi iskolába szeretnének eljuttatni.

A negatív gyermekkori élmények a 18 éves kor előtt elszenvedett traumatikus élmények főbb csoportjait jelentik. Kutatások bizonyították, hogy minél több ilyen hatás ér valakit, annál több nehézséggel kell szembenéznie későbbi élete során. A kérdéskörrel kapcsolatos széleskörű tájékoztatás ezért is fontos. Pécsi egyetemisták ennek okán 2023 decemberében egy alulról szerveződő kezdeményezésnek köszönhetőn létrehozták az ország első magyar nyelvű, a negatív gyermekkori élményekről szóló, jogtisztán és ingyenesen terjeszthető infógrafikáját egy neves külföldi alapítvány munkáját felhasználva.

– A bántalmazások gyakran olyan közegben fordulnak elő, ahol a gyermek biztonságban érzi magát – mondta el Békési Áron orvostanhallgató, a projekt kezdeményezője. – Jellemzően a bántalmazók bizalmi kapcsolatban vannak a gyermekkel. Éppen ezért a bajban lévők sokszor csak későn vagy egyáltalán nem jutnak segítségéhez. Azt szeretnénk, hogy minden magyar ember és a leginkább kiszolgáltatott fiatalok is tudják, mi az, ami nem történhetne meg velük, és hova fordulhatnak, ha baj van.

Az ACE-k rendszerét bemutató infógrafika, amely a plakátokon is szerepel

Infógrafikájukat orvosok, kutatók, szociális munkások és pszichológusok osztották meg saját oldalaikon, az információkat azonban most a plakát formájában minden pécsi iskoláshoz szeretnék elvinni.

– Igaz, mi egy pécsi egyetemisták által alkotott, formális szervezet nélküli mozgalom vagyunk, elkötelezett partnereinknek köszönhetően 300 prémium minőségű, A2-es méretű plakátot tudunk biztosítani a pécsi iskoláknak és a gyermekklinikának – emelte ki Békési Áron.A plakátokon szerepel az Ifjúsági Lelki Elsősegély telefonszáma, amin ingyenes segítséget is tudnak kérni a fiatalok. A plakátok így nemcsak figyelemfelhívást szolgálják, de segítségnyújtás lehetőségét is adják.

Békési Áron és Nagy István, az ECSGYK igazgatója

A plakátokat kiosztását az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ (ECSGYK) dolgozói vállalták. Azok az intézmények, amelyek szeretnének iskolájukban plakátot elhelyezni, a szolgálat munkatársaival vehetik fel a kapcsolatot az alábbi linken keresztül.

Hirdetés