36 C
Pécs
szombat, július 13, 2024
KezdőlapPécs AktuálPolgármesteri fizetésemelés: visszautalják a különbözetet a pécsi tisztségviselők

Polgármesteri fizetésemelés: visszautalják a különbözetet a pécsi tisztségviselők

Visszautalják a pécsi önkormányzat tisztségviselői a nettó bérük emelésének összegét a városnak. A polgármesterek fizetésemelésére a kormány kötelezte az önkormányzatokat, ám a megyei jogú városoknak, így Pécsnek sem biztosított ehhez fedezetet – áll az önkormányzat közleményében.

Mint írja a városháza, papíron emelkedik, a valóságban változatlan marad a pécsi polgármester fizetése. A vonatkozó kormányrendelet alapján csaknem 25 százalékkal emelte az önkormányzat Péterffy Attila illetményét január 1-jétől. Bár a béremelés kötelező, ennek fedezetét a kormány nem biztosította az önkormányzat számára.

Péterffy Attila ezzel kapcsolatban a következőket fogalmazta meg.

[su_quote]Nem értek egyet a polgármesteri illetmény emelésére vonatkozó kormánydöntéssel. Ez ugyanis nem veszi figyelembe a helyi sajátosságokat, és nincs tekintettel az önkormányzatok, különösen a pécsi önkormányzat gazdasági lehetőségeire. Pécs Megyei Jogú Város nehéz költségvetési helyzetben van, működését a feszes gazdálkodás és a takarékosság határozza meg. Ilyen helyzetben sem elvárt, sem etikus nem lehet a polgármesteri illetmény emelése. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy idén azt az összeget, amivel a polgármesteri fizetésem és költségtérítésem nettó összege emelkedik január elsejétől, hiánytalanul visszafizetem az önkormányzat számára.[/su_quote]

A közleményből az is kiderül: mivel Pécsett az alpolgármesterek fizetése is a polgármesteri fizetéshez kötött, ezért az is arányosan emelkedhet január elsejétől. Erről a közgyűlés januári ülésén döntenek a képviselők. Ugyanakkor a város mindhárom alpolgármestere leszögezte:

ők szintén visszautalják a fizetésük és költségtérítésük emeléséből származó különbözetet a pécsi önkormányzat számára.

A közgyűlés megválasztott tisztségviselői „így tudják garantálni, hogy az önkormányzat ne sértsen törvényt, ugyanakkor a kormány által hozott intézkedés ne jelentsen újabb terhet az amúgy is feszített költségvetés számára” – zárul a városházi közlemény.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő